Tinerii National-Liberali vor sa fie LIBERI!

Declaraţie adoptată de Congresul de constituire a OTNL

Noi, Tinerii Naţional-Liberali, ne-am constituit într-o structură de tineret în cadrul PNL, pentru că vedem tot mai clară necesitatea de a ne implica în scopul asigurării unei perspective euroatlantice R.Moldova. Viitorul este al nostru şi trebuie să-l edificăm cu propriile mîini, alături de colegii dispuşi să promoveze tinerii, în spirit european.

Tinerii sînt speranţa oricărei societăţi. Statul nostru rămîne de prea mult timp într-o tranziţie ce înseamnă stagnare. După 17 ani, în loc să avansăm, noi mergem înapoi, regimul e tot mai represiv, pluralismul de opinii şi informarea obiectivă nu sînt politici de stat. Noi, tinerii, avem alte posibilităţi de informare şi cunoaştem ce se întîmplă în jur. Mai puţin ştiu, uneori, părinţii şi bunicii noştri, care nu beneficiază de aceleaşi informaţii, dar care vor ca noi să învăţăm exact pentru a şti mai multe, a munci mai bine, spre binele societăţii.
Observînd cum profită azi guvernanţii de credulitatea bătrînilor pentru a închide viitorul tinerilor, noi considerăm că a venit momentul să spunem „Ajunge!”  Noi nu vrem să mai pierdem 17 ani în izolare, să ne pierdem visele într-un regim dictatorial. Noi vrem să promovăm valorile liberale precum proprietatea privată, ca noţiune sfîntă, libertatea de exprimare, primatul individului în societate, libera iniţiativă. Numai aceste valori ale democraţiei liberale ne vor aduce prosperitatea, viitorul şi speranţa că vom urca în ultimul tren sud-est european spre NATO şi UE. Noi am pierdut trenul baltic şi românesc spre Europa, acum riscăm să pierdem şi trenul ucraineano-georgian.
Proclamarea de către guvernanţi a anului 2009 drept An al Tineretului este încă un exemplu de sfidare a tinerilor, cărora li se fură şi drepturile spirituale, şi drepturile materiale. Este încă o manipulare într-un an preelectoral, deoarece tinerii au fost ignoraţi în ultimul deceniu. Cazurile de confiscare abuzivă a bunurilor, de nesprijinire a tinerilor pentru iniţierea unei afaceri, de neîncurajare a businessului mic şi mediu, de înăbuşire a sectorului privat şi a liberei iniţiative demonstrează lipsa de politici pentru tineret la nivel naţional. Noi ne confruntăm cu şomajul şi salariile mici, cu imposibilitatea de a studia fără restricţii aici şi peste hotare, în cele mai bune universităţi. Pentru ce se chinuiesc părinţii, dacă nu ne sînt alături prin sprijinul şi experienţa de viaţă, muncind din greu peste hotare, ca noi să servim un regim corupt, un stat fără justiţie?
Noi vrem să ne realizăm aspiraţiile democratice şi naţionale, deoarece nu putem exista fără identitate, neam şi Ţară.
Noi credem că amestecul Puterii comuniste în viaţa privată, prin a ni se dicta cine sîntem şi ce trebuie să construim, ne ţine pe loc. Ni se încalcă şi dreptul de a participa la discuţii libere şi la schimburi de opinii în spaţii publice de dezbateri – în presă scrisă şi electronică, plătită din banii cetăţenilor. Noi sîntem siguri că numai printr-o poziţie civică şi politică activă vom putea arăta că ne pasă şi că vrem să fim liberi.
Vom arăta că vrem schimbarea. Libertatea e aproape! Să o apropiem cu toţii.
Chişinău, 22 martie 2008
Comentarii

Lasă un răspuns