Cuvintarea doamnei V.Pavlicenco la conferinta Organizatiei de femei PNL

Mult stimate colege si prietene,
Stimati barbati, care sinteti azi alaturi de noi,

Sint fericita ca v-am putut aduna astazi. 1 si 8 martie merg parca impreuna si marcheaza nu numai un inceput de primavara, ci si un inceput de an. Fiind intrebata de presa ce atitudine am fata de 8 martie, am spus ca este o zi de care nu poti face abstractie, de aceea conteaza ce continut ii imprimi. Traditional, e ziua femeii, a mamei, a bunicii, a surorii, a prietene, a colegei.


Sincer sa spun, e greu azi sa gasesti o zi in care sa ne adunam pentru o reuniune. Mai ales cind iti propui sa imbini un simbol cu o reuniune politica. De aceea, mai cu pro si cu mai contra, am decis sa ne convocam 8 Martie, pentru a ne declara solidare in decizia de a contribui impreuna la schimbarea vietii, a societatii, a destinului statului ai carui cetateni sintem. De aceea, va multumumesc inca o data pentru ca ati venit in aceasta zi.

Sa vedem pentru inceput cite doamne si din ce raioane au venit. Astfel, avem reprezentante ale structurilor din 26 de raioane, mai exact (Luam foile).

Vreau sa le multumesc primaritelor si consilierelor noastre pentru prezenta. Vreau sa le multumesc doamnelor membri ai PNL din diferite raioane, incepind cu Ocnita si terminind cu Cahul, care au facut un drum lung in aceasta zi.

Vreau sa le multumesc domnilor care le-au insotit si care vor fi alaturi de noi la conferinta. Doresc sa va spun citeva cuvinte despre semnificatia pe care o imprim reuniunii de azi.

Viata noastra nu este usoara. Si greul cade in mare masura pe umerii femeilor. Ele au rezistat mereu in vremurile de rastriste. Dar putem oare considera altfel prezentul nostru trist, cind fiecare al treilea copil e fara mama sau fara de tata, cind fiecare al zecelea copil e fara de parinti, in general, parintii fiind minati de acasa peste hotare tocmai pentru a-si vedea fericiti copiii? Cind ne zbatem sa ne facem o viata mai buna, dar mergem – in fiece an – din rau in mai rau ?

Sintem aici membri si simpatizanti ai Partidului National Liberal, constituit si prin prezenta multora dintre Dumneavoastra la congresul de acum un an si ceva. Noi am trecut prin alegeri locale dificile, oferind posibilitatea de a Candida membrilor nostri, apoi printr-o perioada, si mai grea dupa, cu diferite miscari si plecari ale unor colegi, care ne-au intristat si amarit intrucitva.

Cu toate acestea, ne-am readunat fortele si dorim sa contribuim fiecare, in masura posibilitatilor, la mobilizarea adeptilor nostri, a oamenilor noi si indecisi intr-un an preelectoral complicat, in preajma unui an electoral si mai greu.

Va framinta pe fiecare o intrebare generala – legata atit de ce se va intimpla cu societatea in general, cum vor alege din nou oamenii in 2009, dar si «cum va proceda PNL». Va spun de la bun inceput, ca sa nu ne macinam. Ne vom aprecia fortele si vom decide impreuna cum vom proceda. Cunoasteti – s-au interzis aliantele, se majoreaza pragul electoral, exista restrictii pentru cetatenii cu dubla cetatenie la functii publice.

Asta insa nu inseamna ca vom ramine pasivi. PNL, prin oamenii sai, a manifestat curaj, a pledat pentru valorile nationale care ne sint scumpe si indispensabile, pentru dreptate si adevar. Aveti expus, in pliantele pe care le-am facut cu prilejul acestei zile, ceea ce am facut si am propus in acesti ani. Avem cu ce ne mindri. Am propus iesirea din CSI, modificarea art. 13 privind limba

romana, a art. 11 privind neutralitatea, care ne indeparteaza de NATO, de UE si de civilizatia occidentala, am propus anularea documentelor privind Transnistria, periculoase pentru statalitatea noastra, am promovat correct amendamentele pentru dreapta despagubire a celor deportati, am propus indemnizatii pentru copiii ramasi fara tati la curind dupa razboiul de la Nistru, am aparat integritatea statului, opunindu-ne federalizarii si transnistriazarii. Pentru aceasta au si fost eliminati national-liberalii din AMN, pe care am constituit-o intr-o masura poate chiar mai mare decit unii ramasi acolo. Dar nu vrem sa ne axam pe lupta contra partidelor pe care vrem sa le credem democratice si partenere in actiuni. Vrem sa cooperam pentru a deschide drumul spre democratic si libertate. «Libertatea e aproape!» este sloganul nostru, pentru care vom lupta pina o dobindim. Noi, PNL, nu vom da voturi comunistilor si sintem deschisi unificarii fortelor liberale, lucru pe care 1-am demonstrat in acesti ani, incepind cu 2001.

Astazi vreau sa va spun si lucruri mai speciale. Eu am luptat mereu pentru drepturile omului. Ca era doamna sau domn. Ca deputat – am o sumedenie de interpelari, chiar, mi se pare, mai multe decit orice deputat din Parlament. Insa activitatea trista m-a convins ca nu putem transforma regimul comunist in unul "bun". El trebuie dat jos pe cale democratica. Sigur, exista problema cine va veni dupa si daca acele persoane nu ne vor dezamagi. Asta daca privim ce se intimpla in Consiliul Municipal Chisinau si in unele raioane. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa raminem pasivi atitudinea noastra civica, publica. Am avut mereu pozitie curajoasa si o vom avea, pentru ca a spune fara frica ce crezi e cu mult mai important decit propria comoditate, care nu aduce dreptatea generala si incurajeaza agresivitatea.

Astazi dorim sa constituim Organizatia de femei a PNL. De obicei, partidele sint conduse de barbati, iar femeile muncesc onest in planul al doilea si nu prea sint rasplatite pe merit. Desi – trebuie sa o spun – femeile sint atit de rabdatoare si modeste incit se multumesc cu putinul si nici nu prea asteapta rasplata. Ca presedinte de partid, eu, femeie – o practica ceva mai rara pe la noi – nu pot si nu doresc a ma identifica unei echipe de barbati de la conducerea vreunui partid, precum exista pe la noi, care marginalizeaza femeile. Eu stiu foarte bine ce inseamna implicarea femeii in politica. Acum stiu si ce inseamna sa fii in fruntea unui partid. Tocmai de aceea consider – cu atit mai mult – ca PNL are nevoie de o organizatie de femei cit mai puternica, pentru a aduna cit mai multe femei bune, harnice, serioase, neindiferente – in sprijinul ideii de implicare, de prezenta si de promovare a femeii in politica, in viata publica. Vedem care e tendinta si pe arena internationala. E suflul vremii si daca mai avem barbati care se uita la femeile din politica doar ca la femei care minuiesc tava si castronul, asta nu inseamna decit ca Republica Moldova intirzie. Ca vrem sa promovam asimetria, nu cooperarea.

Am putea sustine ca in acesti 17 ani barbatii care ne-au condus au adus republica in rai? Poate, poate in raiul comunist, de unde am putea iesi ferfenita si cu familiile destramate. De aceea, cred ca miza pe care o punem pe femei si pe tineri e corecta. Desi noi cooperam sincer, cu sufletul deschis, cu barbatii, din pacate, nu toti dintre ei sau vor sa coopereze cu respectul pe care il meritam prin munca. O spun cu regret. Dupa ce Moldova a pierdut trenul baltic spre NATO si UE, trenul romanesc, acum pierde trenul georgiano-ucrainesc spre NATO si UE. Noi nu putem ramine indiferente.

Apropo de tineri. Lucram intens cu tinerii in PNL si sper sa constituim in curind si Organizatia Tinerilor National-Liberali. Stiti – sint sigura ca stiti – avem tineri foarte buni, dar trebuie sa-i incurajam. Astazi avem aici multe domnisoare si doamne mai tinere si ne bucuram ca au venit. Numai prin legatura dintre generatii vom putea face o viata buna si pentru unii, si pentru altii, si pentru fiecare in parte. Tinerele si tinerii sint uneori mai timizi, dar daca bati la usa, incerci sa-i atragi, sa discuti, sa le oferi o perspectiva interesanta, sansa implicarii pentru o pozitie civica activa, pentru a ne lamuri ce e in jur si cum putem schimba ce nu e bine, – tinerii se incadreaza.

In prezent, noi, la PNL, ne ocupam, in principal, de institutionalizarea structurilor de partid. Dorim sa functionalizam Biroul Permanent Central, Delegatia Politica Nationala, azi creanm Organizatia de Femei PNL, apoi Organizatia Tineretului National Liberal, in curind vom avea conferinta Organizatiei municipale Chisinau, cream grupul de activisti in satele din suburbiile Chisinaului, avem un mare sprijin din partea echipei de la Durlesti, unde au activat minunat si tineri national-liberali, constituim o echipa pentru actiuni din raioanele mai apropiate Chisinaului si cream, in continuare, structuri in raioanele R.Moldova, unde inca nu avem. Pe parcursul lunilor ianuarie si februariee am organizat baza de date a PNL din Chisinau si am tinut adunarile membrilor in cele cinci sectoare. Luam atitudine activa fata de ce se intimpla in societate.

Cam asta ar fi activitatea. Ca deputat, am o gramada de sesizari in legatura cu nedreptatile la care sint supuse femeile noastre. Am incercat sa le ajut, poate nu intotdeauna mi-a reusit, pentru ca mentalitatea veche si interesele meschine sint proprii unui sistem penetrat de coruptie. Nu avem un sistem european, democratic, in care sa domine legea. Pentru a-1 avea trebuie sa ne unim in actiuni.

In final, va multumesc, inca o data, ca ati venit astazi aici. Vreau sa va incurajez sa va expuneti despre ce se intimpla in societate. Sa va impartasiti opinia despre cum trebuie sa influentam lucrurile. Eu sint sigura ca anul 2008 si anul 2009 vor fi decisivi pentru viitorul nostru. Ceea ce, in mare parte, depinde de noi. Doresc sa fim impreuna si sa ne ajutam la nevoie. lar nevoile in Moldova, cred eu, abia incep, dupa stagnarea de aproape 10 ani. Insa toate au un capat. Haideti sa fim active si sa demonstram si colegelor, si colegilor, ca putem face fata greutatilor. Ca putem aduna in jurul nostru in localitatile unde ne aflam echipe bune de femei, cu care s ane intilnim, sa facem schimb de opinii, sa venim cu idei, sugestii si actiuni in folosul societatii.

Conform ultimelor studii desfasurate in Europa si SUA, femeile s-au adaptat eel mai bine noilor cerinte ale economiei mondiale, fiind mult mai bine dotate pentru noua situatie din secolul 21, in care creierul conteaza mai mult decat muschii: aplica un stil de management bazat pe interactiune si colaborare; sustin colaborari fructuoase; se simt confortabil in ceea ce priveste schimbul de informatii; privesc redistribuirea puterii ca pe o victorie, si nu o infrangere; apreciaza contributia individuala si de grup; sint flexibile; apreciaza diversitatea culturala, ating in mod constant rezultate financiare mai mari decat barbatii, contributia femeilor la cresterea PIB mondiala e mai mare decat aportul noilor tehnologii sau al gigantilor India si China, lata de ce trebuie sa fim mindre ca sintem femei! Fara femei inceputul vietii ar fi lipsit de ajutor, mijlocul -de placere, iar sfirsitul – de mingiere – spunea filozoful german Arthur Schopenhauer.

Si nu-i dificil sa faci fericita o femeie. Intr-un studiu mai in gluma, mai in serios, se spunea ca, pentru aceasta, un barbat trebuie sa fie:

1. un bun prieten

2. partener

3. iubit

4. ca un frate

5. ca un tata

6. ca un sef

7. un electrician

8. un tapiter

9. un mecanic

10. decorator

11. stilist

12. sexolog

13. psiholog

14. exterminator de goange

15. un bun ascultator

16. organizator

17. foarte curat

18. simpatic

19. atletic

20. cald

21. atent

22. galant

23. inteligent

24. simpatic

25. creativ

26.tandru

27. puternic

28. intelegator

29. tolerant

30. prudent

31. ambitios

32. capabil

33. curajos

34. determinat

35. sincer

36. pasional

Fara a uita sa :
 

37.faca complimente

38. iubeasca shoppingul

39. fie onest

40. foarte bogat

41. relaxant

42. fidel

si deasemenea :

43. sa acorde femeii multa atentie

44. sa-i acorde mult timp

45. sa-i acorde libertate, niciodata sa nu se ingrijoreze unde merge

si

FOARTE IMPORTANT:
 

46. niciodata sa nu uite:

* zile de nastere

* aniversari

* evenimente organizate de ea

Va doresc multa sanatate si cit mai multe bucurii de la copiii nostri. De dragul lor nu avem dreptul sa fim indiferente.

Comentarii

Lasă un răspuns