Vadim CHEPTANARU: Pentru mine, 7 aprilie a fost, o revolutie

Domnule Vadim Cheptanaru, sinteti tinar, dar deja aveti la activ multe realizari: ati fot selectat pentru a doua oara membru al Parlamentului tinerilor, ati candidat pentru Parlamentul R.Moldova din partea PNL, ati fost de doua ori in programul Work and Travel in SUA, studiati la FRISPA si sinteti membru activ al OTNL – cum le reusiti pe toate?

Dumnezeu l-a inzestrat pe fiecare om in viata cu o calitate dominanta, mie revenindu-mi ambitia. Constientizind ca aportul fiecaruia pentru societate este important, incerc sa paticip activ la promovarea valorilor democratice in R.Moldova, la sporirea gradului civic de intelegere a lucrurilor de catre cetateni. Prin implicarea mea in politica, in diverse proiecte nationale si internationale, obtin experienta si noi calitati, ce pot fi ulterior valorificate pentru atingerea unor scopuri nobile.

Ma doare in fiece clipa ca Moldova, ca stat suveran, independent si democratic, nu se poate bucura pe deplin de aceste calificative, ele fiind neglijate de guvernari, ma doare ca poporul, in rindul caruia ma aflu, isi duce traiul fara strop de speranta in ziua de miine, asteptindu-se la tot mai rau. Acest adevar, insa, ma stimuleaza si ma face sa caut solutii. Nu vad politica drept un mijloc pentru venituri, cum se intimpla pe la noi deloc rar, ci ca pe un instrument de stabilire a binelui general in societate, de instaurare a bunastarii si a echilibrului. Politica se face pentru om, se face prin oameni pentru comunitate, si nu pentru satisfacerea unor interese personale meschine. Incerc distrugerea stereotipurilor. Cumsecadenia este calitatea cea mai de pret care lipseste politicianului nostru si, de aici, – toate problemele.


Nu consider ca e mult ce fac – fiind o persoana destul de autocritica, niciodata nu ma multumesc cu ceea ce am realizat si aspir spre noi idealuri, scopuri, obiective, pe care, cred, le voi putea atinge doar daca semenii mei isi vor redobindi linistea si siguranta in ziua ce vine. Plecarea mea in SUA s-a datorat mai curind interesului pentru un studiu comparativ: de ce altii sunt unde sunt si de ce noi am ramas unde am fost? Am gasit si raspunsul: pentru ca noi gindim pe vechi, nu vedem problema sub toate aspectele, nu avem o elita politica demna, care sa ne reprezinte interesele, ci una ce neglijeaza poporul care, mai degraba, in conceptia lor, reprezinta „prostimea”. Am invatat ca trebuie sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti. Amalgamul de probleme nu poate fi decit stimulentul care sa ne mobilizeze sa fim cit mai activi, mai siguri de pasii nostri si mai convinsi ca toti trebuie sa contribuim la apararea valorilor nationale si europene, pentru a nu ajunge sa spunem, cu o conotatie negativa, ca ”fiecare
popor isi merita guvernarea”.

Ce spun parintii despre implicarea multipla in viata politica si a tineretului?

Parintii mei, medici de profesie, m-au sustinut mereu in toate. Este aici un merit considerabil al lor in ceea ce imi programez sa fac si in ce am facut. Ca si majoritatea bugetarilor, sunt extrem de afectati de criza economica si sociala in care ne aflam, in mare parte aceasta cauzata de criza politica actuala, asteapta si ei schimbarea. Adeseori ei sunt generatorii de idei, pe care le accept si le realizez. S-au saturat si ei, este adevarat, sa vada aceleasi persoane la conducerea tarii, care nu au nimic decit un exagerat „talent oratoric”, nimic mai mult… Parintii mei isi pun mari sperante in tineri, fapt salutar. Ei privesc pozitiv si ca necesara implicarea mea in politica. Parerea lor e ca atmosfera care domneste intr-o familie armonioasa trebuie sa domine in intreaga societate: intelegere, dragoste, speranta, prietenie. In acest sens, familia mea este un model, parintii m-au inconjurat cu asemenea calitati, eu incercind sa le promovez si transmit mai departe. Legea vietii spune : „Cum procedezi, asa
ei fi rasplatit”. Sper ca faptele bune ale parintilor vor fi rasplatite cu dragostea copiilor fata de ei si de natiune, aceasta implicind actiuni respective.

Cum apreciati evenimentele de la 7 aprilie? Ce lectie trebuie sa ia tineretul din asta?

7 Aprilie a fost, in conceptia mea, o trezire la realitate a populatiei din Republica Moldova, o spargere a stereotipului fricii, indiferentei si ignorarii realitatii de catre cetateni. Data va ramine in istorie ca o zi de renastere a mentalitatii noastre, care a amintit ca R.Moldova, pina la urma, se vrea un stat democratic, in interiorul caruia cetateanul simte nevoia sa se simta liber, nepresat de nimeni. Si e pacat ca cineva a incercat sa utilizeze inocenta tinerilor in scopuri meschine, chiar mirsave, as spune, infiltrind, in multime, provocatori. Acestia au adus grave prejudicii imaginii R.Moldova, unor tineri onesti si copile neprihanite, torturati cu totii, speriati si batuti, judecati pentru fapte nesavirsite. Pentru mine, 7 aprilie, a fost, intr-adevar, o revolutie. Aceasta reactie de la 6 aprilie, cand s-au adunat spontan peste 10 mii de oameni, nu a fost doar o reactie la frauda electorala. A fost o reacţie la minciuna, la faptul ca parerea omului de rind nu se regasea in discursul oficial, nu se regasea in mesajele presei afiliate puterii. Am fost si eu atunci in Piata Marii Adunari Nationale. Pentru prima data in viata m-am simtit fericit ca sunt cetatean al tarii mele, deoarece ne-am reamintit cu totii ca puterea, intr-o democratie adevarata, apartine poporului. Presupun ca vechiul regim si-a dorit sa se mentina cu orice pret pe arena politica, chiar si calcind peste totul ce a mai ramas sfint pentru poporul nostru: traditie, demnitate, onoare, speranta. 7 Aprilie nu a fost altceva, decit o lectie de viata, un mesaj desprins pe alocuri din povesti: ”Lupta binelui cu raul”. Oamenii, mai ales tinerii, au luptat contra minciunii, ticalosiei, dispretului guvernantilor fata de oamenii simpli, au luptat sa apropie libertatea. Pentru tineri, in special, acest eveniment reprezinta, sub toate aspectele, o lectie despre cum sa spui adevarul fara frica, fara presiuni, o lectie ca trebuie sa iti ceri drepturile. Exact tinerii au demonstrat ca democratia la noi trebuie sa fie nu un TABU, ci o realitate, ca nu avem nevoie de cenzura.

Cum apreciati prestatia Aliantei pentru Integrare Europeana? Care lucruri va par bune si care mai trebuie ajustate?

Primul pas spre catalizarea procesului de democratizare in Moldova a fost alierea fortelor liberale pentru actiuni comune – un gest bine cugetat si vertical, depasindu-se, pentru moment, orgoliile politice si parerile divergente mai putin importante, creindu-se Alianta pentru Integrare Europeana. Din insasi denumirea se vede scopul oportun si nobil. Primii pasi ai AIE sint salutari, am fost scosi din izolare si parca am inceput sa primim finantare externa si sa liberalizam economia. Daca, insa, la inceput au fost depasite orgoliile, pe parcurs ele reapar. Un punct riscant, pe care-l vad ca potential element distructuv in alianta, este descentralizarea ei excesiva si prezenta a tocmai patru lideri liberali, fiecare dorind sa se impuna pe seama celuilalt. Daca stabilitatea AIE e sub semnul intrebarii, acest factor e prima cauza.

Prestatia aliantei e si buna, e si cu probleme, din cauza „mostenirii incontestabile” de datorii la diferite capitole, lucru ce face mai anevoios itinerariul AIE. In conditiile crizei economice, planul anticriza e ceva mai dur pentru cetateni, valul de scumpiri sau devalorizarea valutei nationale lovesc puternic in fiecare. Aici avem semne de politica facuta „pe seama poporului”, nu „pentru popor”, lucru inteles, dar periculos pentru stabilitatea simpatiei oamenilor fata de liberali.

Este cert ca acum in AIE se da o lupta pentru influenta, pe care nu o dorim inversunata. In opinia mea, un eventual nou scrutin nu va avea loc in acest an, pentru ca nu e convenabil tuturor reprezentantilor Aliantei: AMN e constient ca isi poate pierde reprezentarea parlamentara, nemaitrecind pragul electoral, iar numarul mandatelor din partea PL ar putea scade considerabil. Alegerile ar avantaja PD si PLDM – partide cu sanse de a-si mari reprezentarea parlamentara. Un alt punct slab al aliantei ar fi ca liderii politici au devenit pasivi si neinteresati de partea practica a lucrurilor, odata instalati in fotoliile rivnite. E vorba de Serafim Urechean – lider din AIE, care se arata mai mult neutru, comparativ cu perioada electorala din 2009. Deficitul de lideri carismatici este un alt dezavantaj al aliantei. Au fost promovate persoane ce dezavantajeaza imaginea AIE prin declaratii negindite, neconsultate cu colegii si… pe alocuri chiar necioplite. Lipseste elementul coagulant, prin care s-ar evita dubiile privind durabilitatea AIE. Uneori lasa impresia ca AIE s-a format pentru a se obtine functii si posturi, prin mentinere la putere, si nu pentru a detrona comunismul sau a garanta bunastarea omului simplu.

Cu toate acestea, pe care nu ni le dorim produse, sunt si o multitudine de lucruri pozitive, facute de alianta, dar comporta un element de PR, care imi displace. Consensul in AIE reprezinta „calciiul lui Ahile”, punctul vulnerabil, care nu dorim sa stirbeasca din seriozitate si notorietate.

Cum va simtiti la PNL si cum vedeti relansarea partidului caruia ii ramineti fidel?

O intrebare pe care o primesc deseori este “De ce anume PNL, cind sunt atitea sanse mari in partidele parlamentare?” Mentionez ca Partidul National Liberal este mai mult decit un partid, este locul unde ma simt ca acasa, unde predomina linistea, intelegerea, buna dispozitie si o atmosfera calda pe care nu as schimba-o pentru nimic in lume. Altii pleaca pentru o cariera care se vrea construita peste noapte, netinindu-se cont de alti factori, cu mult mai importanti. Majoritatea tinerilor care au parasit PNL spun ca se simt ca “la gazda” in partidele unde au plecat, asa ca eu, evident, ma simt excelent in PNL.

Relansarea partidului cu siguranta va avea loc singur sau fuzionat cu cineva. O alta problema este in ce mod?.. Lipsa partidelor de cadre in R.Moldova defavorizeaza PNL, format exclusiv din oameni competenti, necompromisi si specialisti notorii. Nu vreau sa par impartial, insa o spun cu toata responsabilitatea. Este regretabil ca in R.Moldova doar partidele cu bani au sanse, nepunindu-se accent pe mesaj, consecventa si oameni curati. Vad PNL relansat prin propria activitate sau aliat cu cineva, lucru necesar, desi eu agreez asta mai putin.

Ce atomosfera e in institutia si la facultatea de invatamint unde va faceti studiile? S-a schimbat ceva dupa caderea majoritatii comuniste din Parlamentul de la Chisinau?

In prezent sunt student in ultimul an la Facultatea de Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative, specialitatea Politologie, din cadrul USM. Pot spune cu certitudine ca este o institutie de prestigiu din R.Moldova, care intotdeauna a incercat sa-si pastreze neutralitatea fata de puterea existenta in stat si sa nu fie docila puterii, desi uneori aceste incercari nu intotdeauna a avut sorti de izbinda. Problema politizarii USM a fost una actuala pina in 2009, acum situatia putin difera, incidente existind, dar de caracter minor. FRISPA, in cadrul careia sunt multi studenti si profesori membri de partid, pastreaza o atmosfera corecta, de prietenie, viziunile partinice neimpiedicind procesul de invatamint. Nu se observa o oarecare schimbare a viziunilor sau a tendintelor cu pliere pe putere. Atmosfera, ca intotdeauna, este una de munca intensiva si productiva, iar cind vine vorba de optiunile politice, fiecare se straduie sa fie cit mai loial, se comporta atent, cu respect si cu tact, sa nu se ajunga la polemici inutile. La nivel de conducere a facultatii si a universitatii se mai vehicula ca acestea au fi fost obediente guvernarii trecute, insa asta niciodata nu a fost demonstrat prin fapte.

Cum va merge in Parlamentul Tinerilor? Ce va dau aceste proiecte?

Sunt tinar parlamentar deja in a doua legislatura si vreau sa spun ca acest proiect este un mijloc perfect de a contribui la solutionarea problemelor din tara. Acumularea experientei in Parlamentului Tinerilor este un punct forte, pentru ca aici exista sansa reala de a te pregati pentru marea politica. Intentionind sa particip la acest proiect, mi-am schitat o serie de obiective:

Acumularea experientei in promovarea tinerilor

Facilitarea obtinerii si transmiterii informatiei in rindul tinerilor

Propunerea de solutii pentru solutionarea celor mai stringente probleme ale societatii

Valoarea proiectului pentru sporirea imaginii de tinar lider politic

Experienta ce va contribui pe viitor la ameliorarea situatiei economice

Cunoasterea situatiei reale din tara

Cunoasterea unor oameni politici notorii, de la care as putea prelua calitati, abilitati ce ar contribui la formarea mea ca tinar lider politic.

As dori ca acest parlament al juniorilor sa fie un exemplu de corectitudine, loialitate si constructivism pentru Parlamentului seniorilor. Sunt ferm convins ca pregatirea profesionala in cadrul acestuia ne este garantata, pentru ca R.Moldova are nevoie de oameni competenti, cu experienta, capabili sa faureasca tara dupa principiul binelui general.

Cum apreciati activitatea tinarului Primar General de Chisinau, care ar fi o expresie a aspiratiilor tinerilor de implicare in viata politica din prima linie?

Daca anterior ma gindeam ca activitatea primarului general nu merge din cauza ca comunistii ii pun bete in roate si il compatimeam, ulterior, facind bilantul a 100 de zile fara comunism in Chisinau, pot spune ca nu comunistii sunt de vina, ci impotenta conducerii municipale de a aduce bunastare chisinauenilor si orasului in general. Multi ma vor contrazice, insa eu cred asa… Am avut ocazia sa ma conving ca NU SE FACE NIMIC IN CHISINAU incepind cu drumurile si terminind cu ciinii vagabonzi (eutanasierea nefiind o solutie). Avem drumuri in stare deplorabila, daca nu catastrofala, unde mii de masini, in fiece zi, sunt avariate din cauza gropilor. A cui e vina??? Cum ne e conducatorul, asa ne sunt drumurile. Privind problema ciinilor vagabonzi – a cui e vina ca atitea persoane au avut de suferit de pe urma muscaturilor ciinilor strazii? Numai si numai a Primariei, care nu a facut absolut nimic in ultimii trei ani, ca sa resolve situatia… si acum a venit cu Solutia diabolica de a-i omori prin eutanasiere. Pai eutanasiati-i, dar cum prevede procedura din lege: somnifer, apoi – injectia letala, si nu prin infometare sau gropi cu acid. Nu e mult ca cei ce omoara in asemenea mod sa mearga mai departe… “Punctelel forte” ale primarului ar fi demiterile anulate in justitie, calcularea traficului internet utilizat, baterea placutelor commemorative pe busturi… nu vad altceva. Un exemplu: in februarie, cind a nins abundent, linga casa unde locuiesc nu s-a curatit zapada NICIODATA, oamenii deplasindu-se prin zapada pina la briu, nu s-a presarat odata material antiderapant…lucruri elementare, dar neglijate total.

Tinerii reprezinta aripa activa a oricarui partid, pentru ca ei sunt setosi de libertate in R.Moldova, ei sunt voluntarii faururii viitorului decent acasa. Din pacate ei nu sunt promovati in functii de conducere, nu sunt stimulati si ideile si capacitatile lor ramin in aer. Aspiratiile tinerilor sunt evidente – sa poata trai liber, intr-o societate democratica, intr-un stat de drept, fara minciuna si faradelege. Partidele politice sunt locul ideal de socializare politica si de implicare activa, pentru promovarea ideilor lor in societate.

Ce prioritati aveti in anul care a inceput? Credeti in PNL?

Anul acesta este unul crucial pentru mine din simplul considerent ca termin facultatea si am de ales drumul de mai departe sau, mai bine zis, sa mi-l croiesc. Un punct prioritar va ramine Parlamentul Tinerilor, pentru ca nu imi abandonez ideile si le vreau implementate. Desigur, PNL isi ocupa locul in prioritati, pentru ca este un mijloc de promovare ferma a valorilor democratice in R.Moldova, pentru stabilizarea situatiei politice si economice. Cred in PNL si consider ca inca isi va demonstra adevarata capacitate. Sunt sigur ca viitorul tarii este in miinile oamenilor buni, necompromisi, onesti, curajosi si principiali, care se gasesc in PNL.

Site-ul www.pnl.md va multumeste si va doreste mult succes.

Comentarii

Lasă un răspuns