La Publika, despre separatism si specularile antiromanesti ale Puterii si Opozitiei in jurul acestui

Cîteva idei exprimate în timpul scurt din această ediție a emisiunii Publika News. Să aveţi răbdare pînă ajungeţi la declaraţiile noastre în emisiune.

 

Ideea definirii şi pedepsirii penale severe a separatismului aparţine PNL, Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina”, ca şi componente ale Consiliului Unirii, ca şi în întregime Consiliului Unirii, întrunit pe 1 mai, când a adoptat Apelul-Manifest privind securitatea cetăţenilor R.Moldova. CU a legat clar problema separatismului de problema securităţii euroatlantice, de care are nevoie R.Moldova.

Liderii găgăuzi, ca şi liderii politici imperialişti ruşi, care prezintă pericol de separatism şi încurajare a separatismului, la fel ca şi liderii noştri, fals europeni, şi-au dat copiii peste hotare, în cele mai frumoase oraşe şi capitale europene să înveţe, ei înşişi se tratează peste hotare, dar îi tin pe cetăţeni în minciuna şi propaganda antivestică şi promovează separatismul prorusesc. Populatia noastră trebuie să deschidă ochii.

Cine a făcut legile care fac să mocnească separatismul – Snegur, Lucinschi, alţii ca ei, care au promovat şi o Constituţie antinaţională, prieteni şi adepţii lor, care acum vînd partide unor emisari dubioşi din Est. Acele persoane trebuie să spuna cîţi bani au luat pentru autonomia găgăuza şi prevederile ce afectează integritatea teritorială a R.Moldova.

Dacă s-a întîmplat ce s-a întîmplat să se vină cu modificări la legislaţie. La o emisiune aici, la Publika TV, Dumitru Diacov, în loc să modifice legislaţia privind unele zone populate compact de unele etnii, unele cu patrie istorică în altă parte, altele – nu, îşi bate capul de unioniştii care sunt contra comunismului, separatismului, terorismului, extremismului şi vom spune despre aceasta, am făcut şi un baner, şi la Marşul de la 28 iunie, care vă începe în dimineaţa zilei, la ora 10.00, de la Academia de Ştiinţe.

Unii din Găgăuzi, nu mai spun că sunt şi membri ai Guvernului, erau prieteni cu liderii şi conducătorii de la Chişinău, deci i-a încurajat să facp ce fac, de exemplu, pe Formuzal îl durea capul de Statutul unionist al PNL, iar Efrm a cerut şi poziţia Curţii Supreme de Justiţie şi a primit răspuns care l-a făcut de ruşine.

Nu avem nicio încredere că cei din parlament nu vor face acum legi sau modificări, în contextul pretinsei lor ”lupte contra separatismului” şi contra unionismului, pe care ei îl tot lipesc şi după 2009, de extremism, uitînd că extremismul înseamnă acţiuni violente, restul legislatia naţională şi internaţională permite totul în cadrul libertăţilor supreme la exprimare şi pluralism de opinii.

Ce fel de separatism şi extremism sunt unioniştii, dacă ne gîndim că ne dorim calea germană – un stat întreg merge în alt stat, oare nemţii din Germania de est au fost separatişti, extremişti, ori s-au dorit să fie împreună cu naţiunea lor?

Şi multe altele.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns