Despre entități unioniste la Jurnal TV

În legătură cu aflarea fostului Președinte al României, Traian Băsescu duminică, 25 iune, la Chișinău, unde a participat la congresul unui partid ce se dorește unionist, președintele PNL.md a fost solicitat de portalul www.moldnova.eu să răspundă la două întrebîri, postate aici cu răspunsurile oferite.

Credeți că este posibilă coagularea tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova într-un singur partid?

Este dorită și necesară această coagulare, dar nu știu cît este ea de posibilă, pentru că, în toți acești 25 de ani, s-au găsit mereu ”forțe” de pe ambele maluri ale Prutului care, în loc să o încurajeze, de fapt, au tot dezbinat entitățile românești, unioniste. Partidul Național Liberal este primul partid unionist din Republica Moldova, cu Statut și Program unioniste, cu dreptul de a opta pentru Unirea cu România obținut în anul 2012 în instanța de judecată și prin Poziția Curții Constituționale, ca răspuns la Sesizarea unui Ministru al Justiției dintr-un Guvern pretins proeuropean, care a încercat să obțină interzicerea PNL pentru decizia Congresului său al III-lea privind obiectivul unionist. PNL nu doar i-a chemat, încă în 2010, pe toți unioniștii sub steagul Unirii, dar a creat, cu alte entități, și Platforma Consiliului Unirii, cea care a organizat, din 2012 încoace, multe acțiuni unioniste și a plasat unionismul în spațiul dezbaterilor publice. PNL a chemat de foarte multe ori la unificarea forțelor românești, însă PL, care mai este în Parlament și care s-a desfăcut în patru părți, nu a dorit niciodată o coagulare proromânească. Acum încearcă să o facă fragmente plecate din PL. Noi, PNL, nu am fost invitați la ”întîlnirea cu Băsescu de duminică”, dar considerăm că acest declarat ”început de coagulare” de către doi foști membri ai guvernărilor corupte de după 2009 este un început nereușit. Băsescu, cel care a fost Președinte al României, care a încurajat votarea lui Voronin ca Președinte al R.Moldova (fapt pentru care, adevărat, și-a cerut scuze, plus că are și multe alte păcate față de basarabeni), încumătrit cu PL, trebuia, fiind și președintele unicului partid unionist din România, să adune toate entitățile proromânești și unioniste de dincoace de Prut și să discute sincer cu unioniștii cum procedăm cu toții mai departe. Nu a făcut-o, ci – avînd în vedere și poziția sa șubredă în România (a declarat că s-ar putea să fie și arestat în curînd) – și-a urmărit duminică interesul politic personal, ca să își mențină cel puțin aici sprijinul pentru partid în preajma europarlamentarelor.

Partidul Național Liberal va accepta să fuzioneze cu Partidul Unității Naționale (dacă acceptă să fuzioneze, care ar fi condițiile solicitate de PNL).

PNL este un partid istoric românesc ce a înfăptuit unificarea și modernizarea României. Noi, PNL.md., ne revendicăm de la național-liberalii din perioada interbelică de aici, persecutați de regimul bolșevic după 1940, și de la acțiunile noastre demne pe parcursul a 10 ani. Avem o decizie a Congresului al IV-lea al PNL (25.10.15) privind imuablitatea valorilor național-liberale. Asta înseamnă că noi nu putem abdica la denumirea de PNL și la obiectivul unionist. În rest, totul se negociază – intrarea într-un bloc politic sau electoral, doctrina, care poate fi populară (așa a făcut PNL.ro), structura partidului și a conducerii. Probabil, de aceea cei care fac partide cu denumiri neistorice, de tranziție, nu ne abordează. Sau poate nu o fac pentru că nu le ticnește că am fost primii temerari care am instituționalizat unionismul, chiar dacă și ei așteptau ca PNL să nu-și poată înregistra Statutul unionist, drept de care acum se folosesc tot mai mulți. Ideea de BUN (Blocul Unității Naționale, de AUR – Alianța Unității Românești) ne aparține, de asemena, ea rămîne valabilă, dacă se dorește cu adevărat unificarea unioniștilor, și nu doar manipularea acestora în scopuri politice egoiste.