Daniel Ioniță: Dacă problema Unirii s-ar pune în Parlamentul de la București, votul ar fi pozitiv

Excelența Sa, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a avut o poziție salutară legat de Istoria Românilor. De asemenea, vedem o atitudine așteptată, cu referire la clasa politică decidentă de dincolo de Prut, privind problema Unirii.

”Circa 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au și cetățenia statului român. Vorbim însă de o evoluție dinamică. Declarația aparține Ambasadorului României în Republica Moldova”, Exelența Sa Daniel Ioniță și a fost făcută în exclusivitate la postul de radio Vocea Basarabiei, în cadrul emisiunii Puncte de reflecție cu Ana Moraru.

Întrebat ce crede despre dezideratul românilor din Basarabia de a se reuni cu Țara, Daniel Ioniță a răspuns:

„Cred că dacă s-ar pune problema respectivă în Parlamentul de la București, votul ar fi, în mare majoritate, unul pozitiv. Dacă însă i-am întreba pe politicienii de la Chișinău, rezultatul ar fi cu totul altul”.

Ambasadorul României a afirmat că are tot respectul față de cetățenii din Basarabia deoarece, în istoria lor zbuciumată, doar de două ori au avut posibilitatea să se exprime liber în ceea ce privește destinul lor: în 1918, când Sfatul Țării a decis ca Basarabia să revină la România Mare și la declararea independenței. În toate celelalte perioade, Basarabia a fost subiect de negociere politică între marile puteri. „De-a lungul istoriei, acești oameni harnici au fost supuși unor politici brutale de rusificare, de deznaționalizare, de mutare forțată către alte azimuturi.

Cu toate acestea, oamenii și-au păstrat istoria, tradițiile și limba. Este un lucru minunat ce dovedește un grad foarte mare de reziliență din partea cetățenilor și o conștiință sănătoasă. Viitorul acestui stat depinde doar de oamenii acestui stat”, a declarat Daniel Ioniță. Vă reamintim că la 6 iulie, curent s-a împlinit un an de când Daniel Ioniță se află la Chișinău în calitate de Ambasador al României.