Declarație privind poziția PNL față de referendumul de demitere a Primarului Municipiului Chișinău

Partidul Național Liberal condamnă din start încercările și eforturile de destabilizare a funcționării Primăriei, urmare a accesului în funcția supremă în stat a unui reprezentant al forțelor politice antinaționale, proeuroasiatice, prorusești, care perturbează calea spre Vest a populației din Republica Moldova.

Totodată, victoriile sporadice firave ale unor entități politice proeuropene, proromânești i-au orbit pe protagoniștii lor care, din păcate, nu au consolidat succesul prin coagularea și focalizarea tuturor eforturilor politice într-o forță unică, pentru a o opri pericolul revanșării dușmanilor orientării vestice și ai reunificării cu România. Faptul conduce la pierderea ponderii celor ce au avut-o și la dezamăgirea sprijinitorilor. Acest fenomen regretabil are loc în R.Moldova de decenii, iar speranța că ceva se poate schimba nu există. Din această cauză, într-o junglă politică învinge cel cu puteri reale asupra instituțiilor importante ale statului, care rămîn dependente politic și nefuncționale.

Este și cazul partidei liberale, care a tot ratat coagularea forțelor naționale din lipsă de receptivitate, din cauza prevalării de exclusivism și de irealism într-o societate sfîșiată de rechinii politici ce au împiedicat mereu avansarea societății spre o lume civilizată. Primăria Chișinăului a fost și trebuie să rămînă în avangarda luptei pentru valorile și identitatea noastră naționale, românești.

PNL nu a sprijinit și nu a salutat nicio fragmentare pe dreapta autentică, nu a salutat nici multiplicarea entităților politice cu viziuni similare.

PNL a mers pe un drum corect în toți acești ani de după 2009, a rezistat unor vremuri profund nedemocratice într-un regim condus de falsi proeuropeni, de aceea, nici în cazul referendumului pentru demiterea Primarului capitalei Chișinău nu va fi alături de forțele antinaționale, antiunioniste.

PNL consideră ca forțele naționale, parlamentare și extraparlamentare, trebuie să meargă împreună în orice gen de alegeri și referendumuri importante pentru destinul nostru, ca stat românesc.

Aceasta, însă, nu înseamnă implicarea sau exprimarea unei poziții instituționale a PNL față de modul și faptele de gestiune a orașului, care pot fi investigate sau incriminate doar de instituțiile competente.

Ar fi bine ca poziția consolidată de neparticipare a mai multor partide față de referendumul din capitală să servească drept un prim-pas spre consolidarea segmentului de dreapta al eșichierului politic, pentru a asigura, împreună, ireversibilitate cantonării celui de-al doilea stat românesc într-un spațiu civilizat, al certitudinilor și al solidarității, al respectării libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului, al justiției independente și al dezrădăcinării și combaterii obiective a corupției.

PNL îi îndeamnă pe locuitorii Municipiului Chișinău să nu participe la referendumuri socialiste dodoniste, pentru că ideile acestui segment de populație – iar timpul o va demonstra puternic – sunt contrare interesului național și valorilor europene, pe care le au și le împărtășesc cetățenii informați, cinstiți, curajoși și cu poziție civică activă.

Textul Declarației a fost adoptat

în ședința Delegației Politice Naționale a PNL

Chișinău, 21 octombrie 2017

Comentarii

Lasă un răspuns