Comunicat de presă al PNL despre ședința BPC din 30 noiembrie 2017

Joi, 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie, a avut loc ședința Biroului Permanent Central al PNL, unde au fost luate în discuție mai multe evenimente și aspecte ale momentului politic.

La ședință au fost invitați câțiva coordonatori ai Consiliului Unirii.

Primele chestiuni discutate au fost rezultatele alegerilor locale și parțiale, în care PNL a figurat ca unul dintre cele 5 partide ce au avut candidați pentru funcția de primar în unele localități, ca și rezultatul referendumului în capitala Chișinăului, pentru care s-au solidarizat, tacit, partidele din Dreapta unionistă și din Dreapta europenistă.

Președintele PNL i-a informat pe membrii BPC despre întrevederea avută cu Ambasadorul României, în incinta misiunii diplomatice, în cadrul căreia Excelența sa a informat despre eforturile de sprijinire a Republicii Moldova în parcursul său european și a exprimat interesul pentru o întîlnire cu membrii BPC ai PNL.

De asemenea, președintele PNL a informat BPC despre un început de discuții avute cu persoane din conducerea PL, PAS, PLDM, PPRM, (viitorul partid politic) ”Voința Poporului”, despre eventualitatea inițierii unui dialog în vederea creării unei Platforme pentru cooperarea politică în campania electorală din 2018 în baza sistemului electoral mixt, contestat de o bună parte a entităților de partid și asociative.

Au fost menționate și analizate aparițiile și mesajele transmise societății și opiniei publice de către reprezentanții conducerii PNL care au participat în Dezbateri publice la diferite posturi TV, la Info-prim Neo.

O discuție aparte a avut loc în legătură cu intențiile anunțate de colectare a semnăturilor în vederea organizării unor referendumuri – de către reprezentanți ai sectorului asociativ – privind anularea legii de aplicare a sistemului mixt electoral în scrutinul din anul electoral 2018, dar și de către socialiști – privind sporirea atribuțiilor Președintelui Republicii Moldova.

În legătură cu primul referendum membrii BPC au decis că partidul nu se implică în plan organizatoric, dar le recomandă membrilor și simpatizanților PNL să semneze ca cetățeni ai Republicii Moldova inițiativa de organizare a unui referendum. Conducerea PNL a participat la Dezbaterile publice organizate de Parlament și a pledat puternic pentru anularea pragului electoral, prevederea unui al doilea tur de scrutin, în componenta circumscripțială a sistemului, și pentru instituirea unei alte Autorități electorale, conform unui concept care să prevadă implicarea egală în procesul electoral a tuturor concurenților. Membrii BPC și-au exprimat regretul că forțele politice de Opoziție nu au fost solidare în presiunile asupra Puterii de a schimba conceptul actual al CEC.

În privința celui de-al doilea referendum, anunțat de PSRM, poziția PNL este că inițiativa este o manipulare a Stângii radicale din Republica Moldova, al cărui exponent destabilizează continuu societatea. Acest exponent a venit la Președinție cunoscând cadrul juridic al acestei instituții și acum se deligitimează încercând sî îl schimbe urmare a înșelării electoratului care l-a votat. În programul său, PNL are prevăzută anularea acestei instituții din al doilea stat românesc, fiind una inutilă, instituită în spațiul CSI pentru a asigura controlul, de către Federația Rusă, asupra procesului politic din statele desprinse din fosta URSS.

În ședința BPC s-a discutat despre evoluțiile pe segmentul Dreptei unioniste, unde s-a constatat prezența benefică a lui Traian Băsescu prin explicațiile sale pertinente privind inexistența perspectivei europene pentru populația celui de-al doilea stat românesc. Totodată, BPC și-a exprimat regretul în legătură cu ne-prezența dincoace de Prut a lui Traian Băsescu ca un fost Președinte al României, care să fi încercat consolidarea (cerută domniei sale de Consiliul Unirii în preajma alegerilor din 2014),  adică ne-prezența drept o autoritate politică din România, care să fi recunoscut eforturile forțelor unioniste ce au plasat în spațiul public obiectivul politic unionist,  din 2010.

BPC al PNL pledează pentru crearea unei Platforme euro-unioniste în vederea alegerilor din 2018, pentru a opune rezistență Sistemului, socialiștilor și democraților care sunt un partid0regim, iar, dacă o asemenea Platformă nu va reuși – pentru o coordonare a unioniștilor. Voci din teritoriu declară că lipsa unei asemenea coordonări va dezamăgi segmentul românesc unionist și va conduce la apariția unor candidați unioniști independenți, ceea ce nu va aduce rezultat procentual partidei unioniste și faptul va rămâne un element de speculare pentru Stânga radicală pro-moscovită și antiromânească.

De asemenea, BPC a examinat oferta unui partid românesc de cooperare în vederea alegerilor din România din 2019.

În legătură cu marșurile unioniste, anunțate de diferite grupări asociative/politice de unioniști, BPC își exprimă regretul pentru neconsolidarea acestora, în vederea desfășurării unei singure manifestări, de aceea, PNL și Consiliul Unirii, care au organizat acțiuni de răsunet, inclusiv sprijinind mereu și unele dintre actualele entități organizatoare, vor participa doar la manifestări comune, care să aducă societății un mesaj de unitate pentru Unire. Totodată, membrii și simpatizanții PNL, ai Consiliului Unirii salută participarea oricărui doritor de a fi prezent individual la orice acțiune unionistă.

Biroul Permanent Central al PNL a adoptat textul unei Declarații privind prioritățile și imperativele momentului politic.

Serviciul de presă al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns