Șapte partide, grupuri de militanți unioniști și entități asociative au avut un prim-dialog preelectoral

IMG_0827Noi, cei implicați în politică, în partide, cunoaștem foarte bine ce ne așteaptă în viitoarea bătălie pentru Parlament. Multe lucruri nu ne plac în jur – nici în guvernarea IMG_0831bicefală acaparatoare, nici în opoziția captivă. Captivă este cea care nu vrea să dialogheze mai larg pe acest subiect arzător. Dar dacă nu sunt la mijloc scenarii triste, dacă există o doză măcar de sinceritate în ceea ce afirmăm deschis și dacă nu venim cu agende ascunse, atunci cei care se fac a nu înțelege ce cimitir politic se așteaptă nu numai în Republica Moldova în general, dar și ce cimitir politic le așteaptă pe multe partide politice înseamnă că sunt ori naivi, ori că au obligații dubioase față de cineva. De aceea își imaginează că vor câștiga de unii singuri și fiecare în parte, când în față avem un munte de corupție și o mare de dezamăgiri.

IMG_0830Vara care a trecut noi, PNL, am fost invitați laIMG_0829 dialoguri în care s-au modelat diferite variante pentru participare în alegeri, în special pentru segmentul unionist, care, în actualul sistem nou electoral pare a fi dezavantajat. Nu doar pentru că lumea încă este indusă în eroare prin himera aderării ”iată—iată” la UE de către partidele ce au tot mozolit acest obiectiv până la banalizarea, demonetizarea și ducerea lui în derizoriu, dar și pentru că cei care deja părăsesc segmentul ”europenist” în favoarea celui unionist o fac arareori sincer. Mai curând – din conjunctură sau din calculele ”cuiva”. În caz contrar, nu știm ce să le răspundem oamenilor simpli – cum se face că avem tot mai multe partide ce își asumă obiectivul Reunirii cu România, dar – în loc să consolideze  segmentul unionist, mai curând îl dezbină.

IMG_0828Și despre acest lucru s-a vorbit în discuția de circa trei ore între reprezentanți a șapte partide (așa cum sunt unele dintre ele – cu voturile furate dramatic în 2014!), grupuri de intelectuali unioniști (mai puțin din zona culturii, mai mult – din sfera educației) și entități asociative proromânești.  

Au răspuns propunerii PNL privind un prim-dialog PLR, PPRM, PAD, PVE, Partidul ”Democrația Acasă” și mai recentul nou partid ”Voința poporului”.

Lista celor ”fără de partid” e lunguță și nu o vom reproduce decât în funcție de mersul discuțiilor.

Moderatorul dialogului, care a fost umila mea persoană, ipostază care s-a propus să fie prin rotație și în diferite locații, pentru a nu se lăsa impresia unei dominări sau monopolizări, a solicitat celor prezenți să respecte cadrul unui dialog pașnic, liniștit, serios și calm, fără erijări în diverse poziții, fără atacuri la persoană ori intenții demonstrative.

Noi, PNL, am avut această experiență în cadrul Platformei unioniste Consiliul Unirii, unde, în anii precedenți, au discutat civilizat la o masă reprezentanți ai mai multor partide.  

Este de intuit ușor ce s-a abordat – despre momentul politic și viitoarele alegeri parlamentare. Propunerile au fost diferite – a se candida pe lista unui partid, a se forma un Bloc electoral, a se depune o listă națională din partea unui partid sau bloc, ase identifica un unic lider politic pentru o coagulare în jurul lui, a se pune presiune pe Parlament pentru modificarea sistemului electoral sau pentru a se asigura un proces transparent și credibil al alegerilor, a se lărgi cercul participanților la dialog, a se accepta un parteneriat eficient cu segmentul asociativ ș.a. S-a subliniat mai apăsat despre practicile anterioare, când dialogurile bine începute se pomeneau obstrucționate prin influențe nefaste din afara, cei care procedau astfel fiind mai curând așteptați într-un dialog deschis, în care să își exprime gândurile ori scopurile….

Noi, național-liberalii, nu doar avem experiența de a participa la alegeri în bloc, dar și de deschiderea spre a se accepta diferite formule și proiecte politice de coagulare de durată, dacă s-ar găsi un grăunte rațional în propunerile făcute.

Înainte de alegerile prezidențiale, în 2016, Consiliul Politic (DPN) al PNL adoptat un proiect-gram din cinci pași care putea pregăti până azi pentru scena politică un partid cu identitate clară unionistă și mai consolidat în preajma alegerilor parlamentare.

Proiectul-program, propus unui număr de 13 entități politice și asociative, includea cinci decizii-pași:

  1. Identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova
  2. Identificarea unui partid-partener în România, pentru a fi sprijinit în parlamentarele de acolo.
  3. Formarea unui Bloc politic eurounionist.
  4. Formarea unui Bloc electoral eurounionist.
  5. După alegeri – formarea unui singur partid național pe dreapta.

Orice s–ar spune, dacă nu se va reuși obținerea Reunificării cu România într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat, obiectiv realizabil conform opiniei tot mai multor cetățeni, cândva totuna se va ajunge la o asemenea formulă. Pentru că la un stătuleț ca al nostru numărul prea mare de partide este o „mare enigmă”, dacă nu mai rău.

În perioada mai recentă, PNL a vorbit de mai multe ori despre o coagulare liberală, o coagulare unionistă sau euro-unionistă. Noi suntem convinși că dacă alegerile parlamentare se vor desfășura la fel de iresponsabil din partea partidelor naționale, ca și alegerile parțiale locale pentru Chișinău, Dumnezeu îi va ”lumina” pe toți abia după 24 februarie.

Este imposibil să nu se vadă cu ochiul liber că lumea plecată din al doilea stat românesc nu e cu viziuni socialiste, pro-ruse, iar cea rămasă nu e cu prea puternice viziuni pro-vestice, românești. De aceea, sprijinul nedorit de noi pentru socialiști și votul impus de tagma de bugetari și rudele lor pentru Partidul Democrat, ca și incapacitatea Dreptei naționale de a-și apăra voturile, ar putea arunca, la fel ca și în 2001, ba chiar ireversibil, de pe carosabil sau la un cimitir politic multe partide cu mesaj național, unionist ori proeuropean.

Cei prezenți la dialog au convenit să continue discuțiile, să se lărgească numărul de participanți și să se identifice căi pentru un dialog eficient al președinților de partide, dialog în care să își găsească locul eficient reprezentanții militanți din segmentul asociativ.

Ar fi bine ca partidele invitate, dar care nu au răspuns invitației, să accepte dialogul – este vorba de PL și PUN, poate și de PLDM, care își ține un congres pe 9 septembrie.

Vitalia PAVLICENCO

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns