Pentru Europa Liberă: ”Europa înseamnă respectarea valorilor naționale, și nu vinderea lor”

Platforma electorală a PNL prezentată de președinta partidului

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul Național Liberal participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind înscris pe poziția a 8-a în buletinul de vot. Președinta formațiunii, Vitalia Pavlicenco prezintă oferta electorală a partidului.

B20E4C3F-E2ED-4C8D-A70A-4A434ED9A854_w650_r0_s

Vitalia Pavlicenco: „Noi suntem partidul unionist, care am reușit să demonstrăm constituționalitatea unionismului în Republica Moldova și am avut în 2010 sloganul „PNL propune Unirea cu România”, iar în 2014 – „Reunificarea cu România este cea mai scurtă cale de integrare în comunitatea euroatlantică”. Acum aceste slogane sunt îmbrățișate de mai multe partide politice și fiecare dintre ele se străduie să vină cu idei, cu viziuni, cu propuneri pentru cum ar fi mai bine să ne apropiem de reunificare.”

Europa Liberă: De ce nu ați reușit să vă regăsiți într-un bloc?

Vitalia Pavlicenco: „Am vrut să spun că noi avem platforma noastră electorală cea care era în 2014, pe care am actualizat-o, unde am inclus și alte puncte, unul dintre ele, cel mai important fiind că România, și ne bucurăm pentru aceasta, a preluat președinția în Uniunea Europeană și dorim foarte mult ca ea să promoveze interesele celui de-al doilea stat românesc în vederea acestui mesaj de avocat al României pentru Republica Moldova, ca să înțeleagă și demnitarii europeni, mai ales că va fi un nou Parlament European, că Republica Moldova trebuie să fie împreună cu România într-un stat unitar și pentru aceasta e nevoie de foarte mult curaj din partea clasei politice din România.

În 2014 și acum venim cu ideea de a fi semnate două declarații: una pentru polarizarea clară a clasei politice și a viziunilor din Republica Moldova – cine e cu Vestul și cine e cu Estul, pentru că există formațiuni care sunt parcă cu Vestul, dar de fapt sunt cu Estul…”

Europa înseamnă respectarea valorilor naționale și nu vinderea lor, așa cum se întâmplă cu stânga noastră …

Europa Liberă: Care sunt aceste formațiuni?

Vitalia Pavlicenco: „Formațiunile care se numesc europeniste sterile, care nu acceptă românismul, unionismul sau se feresc de el, pe care eu le numesc „formațiuni lucinschiste” de stânga, aruncate pe dreapta. Nu e normal ca într-un stat, dacă ne vrem democratic, civilizat, să fie două Drepte. Poate să fie o Dreaptă, unica Dreaptă, care este națională, pro-europeană, pentru că Europa înseamnă respectarea valorilor naționale, și nu vinderea lor, așa cum se întâmplă cu stânga noastră.”

Europa Liberă: Sunteți mulți, segmentați…

Vitalia Pavlicenco: „Așa cum am propus în 2001, 2002, 2003, când au venit comuniștii masiv la putere, revenim și promovăm ideea unei declarații, gen Declarația de la Snagov. Este ideea mea prima, preluată de mulți, ca noi, partidele, să semnăm un angajament pentru Europa, pentru România, pentru NATO. Acest lucru putea să-l facă și Alianța pentru Integrare Europeană, inclusiv în octombrie sau noiembrie 2014, înainte de alegeri. Să fie semnatare toate partidele, parlamentare și extraparlamentare care sunt pentru opțiunea vestică, unde includem România și Uniunea Europeană.

A doua propunere reluată și din 2014 ca această clasă politică din România, după ce a adoptat și o declarație bună în Parlamentul României, camerele reunite că sunt disponibile pentru a primi Republica Moldova, teritoriul și populația în cadrul României, să semneze și ei o Declarație, fapt care a fost spus și de Klaus Iohannis în 2014, pentru sprijinul față de Republica Moldova și pentru că acceptă ca aici dezideratul unionist să fie promovat și, iată, întâmpinat cu plăcere de către clasa politică și populația românească de dincolo de Prut.

Acum, de ce nu suntem uniți? Partidul Național Liberal este partidul care cel mai mult a pledat pentru unificare, dincolo de declarațiile, apelurile, mesele rotunde, dialogurile la care noi la toate am participat unde am fost invitați și pe care noi le-am organizat. Am scris în privința asta și articole clare când șapte partide, zece partide chiar puteau discuta pe lângă cele șapte, dar până la urmă am ajuns la niște concluzii: 1. Foarte multe partide au fost făcute cu interese meschine – sau fluxuri financiare, sau promovare pentru europarlamentare a cuiva din România, sau pentru un partid contra cuiva, contra altui partid.2. A doua concluzie este că nu există maturitatea liderilor politici. Eu am participat la acte de maturitate cu Alianța Moldova Noastră și cu blocul Moldova Democrată și știu ce înseamnă asta și noi am demonstrat-o. Iată că acea maturitate de atunci acum nu se vede, pentru că trebuia toți să se așeze la un dialog, într-adevăr, și cu partidele liberale din Parlament; noi am fi vrut foarte mult să fie o coagulare cu trei tulpini liberale – PLDM, PL, PNL –, care nu sunt derivate, care de la care au derivat, de la noi – nu. Nu s-a vrut nici asta. Partidele astea liberale și-au asumat unionismul, puteau acum să fie de acord cu o coagulare liberală, unionistă, românească, dar cel mai bine dacă avea să fie o coagulare euro-unionistă, exact și acest termen și termenul europenist ne aparține nouă și l-am promovat și în cadrul Convenției euro-unioniste. 3. A treia concluzie este că societatea civică, partea civică a societății civile, pentru că și noi, partidele astea extraparlamentare suntem societate civilă, încă nu sunt atât de pregătite ca să discute cu partidele politice. 4. Și încă o concluzie – intelectualitatea noastră, cei mai buni specialiști, dacă sunt și curajoși din diferite domenii de activitate, au împărtășit în zadar acest obiectiv europenist fără românism și fără unionism, temându-se că nu sunt voturi. Iată aici a fost greșeala și ea acum trebuie să se recupereze prin a stimula apropierea forțelor europeniste de forțele unioniste. Pentru ca să spunem ca în 2009: „Dacă nu vreți să votați cu opțiunea europenistă pură, sterilă, votați cu unioniștii; nu vreți cu unioniștii, votați cu europeniștii, dar să nu stimulăm între noi un gen de ostilitate, pentru că va fi în favoarea stângii antinaționale și antieuropene”.”

Europa Liberă: Și dacă acest curent unionist e atât de răzlețit, pe care segment al electoratului contați? Cine este alegătorul Dvs.?

Vitalia Pavlicenco: „Am avut, cel mai mare rezultat au fost vreo 11 mii de voturi. Acest rezultat nouă ne-a permis ca să existăm, cu un minim sprijin de la buget, dar noi nu suntem siguri că acesta a fost rezultatul nostru. Ștefan Urâtu, fost vicepreședinte al CEC, a spus foarte clar că s-au fraudat alegerile din 2014 și din 2015 locale. Acum noi știm din informații colaterale, informale că s-au furat voturi de la PLR, Antimafie și PNL, în 2014, pentru a se justifica crearea acestei noi coaliții pro-europene, care după 2015 s-a văzut că au furat miliarde și au devalizat sistemul bancar. Acum de multe ori oamenii ne întreabă: „Păi dacă nu aveți procente…”, așa cum mă întrebați pe ce mizăm, ce să faceți? Eu i-aș întreba pe oameni: „Și voi ce aveți de gând să faceți după ce ați creditat cu procente și cu foarte multe voturi unele partide care astăzi iată au căzut și nici nu participă ca entități la alegeri?” Vorbesc de PLDM sau vorbesc de partidele care au derivat – PLR, PPEM-ul, PUN-ul din PL și din PLDM. Unde sunt ele?

De aceea, eu consider că acele formațiuni sunt artificiale, ele au derutat electoratul, Leancă a derutat foarte mult în localele din 2015. Atâta miză pe el și acum nici nu participă la alegeri… Șalaru atâta miză voia, el pe el se voia, dar până la urmă nu participă. Totuși datoria PL, PLDM, PNL este să formeze un PNL puternic după alegeri și ar fi mai bine dacă și partidele europeniste, cum ar fi PAS și DA, s-ar regăsi și ne-am regăsi cu toții într-o formațiune PNL, aici, ca un fel de oglindă a PNL-ului din România, ca să avem un front comun în fața unei stângi periculoase pentru destinul nostru occidental.”

Europa Liberă: Dar alegătorul unionist tot e pus în fața unei dileme – să voteze cu Dorin Chirtoacă și PL, să voteze cu Vitalia Pavlicenco și PNL, să voteze cu altă formațiune?

Vitalia Pavlicenco: „Exact! Nimeni nu va nega faptul că Partidul Național Liberal este cel care de 12 ani există, rezistă, a luptat pentru instituționalizarea unionismului, a demonstrat că unionismul este constituțional, n-a făcut-o un partid parlamentar ca PL, cunoașteți, și nici PLDM-ul n-a făcut asta, dimpotrivă, când nu ne înregistrau și din cinci congrese noi pentru patru ne-am judecat, și nu cu regimul comunist, dar cu regimul pretins pro-european?! Cum e asta?

Atunci noi am adresat o scrisoare partidelor din Parlament pro-europene pretinse. Am spus: „De ce nu ne înregistrează, pentru că iată avem protecția Convenției Europene în baza căreia am câștigat toate dosarele: libertatea de exprimare, opțiunea politică și dreptul de a pleda pentru unionism, numai că pe cale pașnică, ce facem?” Că ei n-au făcut asta.

Noi vom chema să nu voteze pentru Dodon, Usatîi, cine mai este acolo, toate celelalte fără identitate și antinaționale …

Deci, eu cred că noi vom spune electoratului: „Noi am luptat pentru unionism. Noi suntem primul partid unionist. E bine că au îmbrățișat acest deziderat și alte partide. Poate că merită astăzi să vă întoarceți cu fața și să apreciați efortul nostru, al PNL-ului, care a rezistat nu în Parlament la funcții cu parandarat-uri, comisioane, ci a rezistat prin efortul personal, prin voluntariat, prin acest sacrificiu, care acum, iată, uitați-vă că e urmat și de alte partide”. Noi nu vom chema să nu voteze pentru alte partide unioniste, noi vom chema să nu voteze pentru Dodon, Usatîi, cine mai este acolo, toate celelalte fără identitate și antinaționale și vom spune: „Ar fi bine să vă dozați și să încurajați partida unionistă cu ale ei componente, ca să fie masiv reprezentată în Parlament, pentru că Unirea va fi apropiată și prin integrarea românească ca și cale pentru Unire prin prezența unioniștilor în Parlament.”

Europa Liberă: Dar aceste declarații pe care le faceți Dvs. cu insistență pentru opțiunea pro-unionistă sunt văzute cu ochi răi inclusiv de șeful statului. El a spus că prin lege, dacă ajung socialiștii să guverneze Republica Moldova, vor interzice mișcările unioniste.

Vitalia Pavlicenco: „Aceasta este o minciună sfruntată, care contează pe naivitatea oamenilor, pe neinformarea oamenilor, pentru că și în spațiul public se știe, și toată clasa politică știe, și tagma de juriști, de judecători, de magistrați cunoaște practica judiciară instituită exact prin efortul PNL, care a demonstrat prin decizii irevocabile că putem pleda pentru unionism, că atunci când am chemat prin clip să avem un președinte unionist, că putem să avem un obiectiv statutar unionist, că unionismul nu poate fi pedepsit, persecutat, că în dosarul cu Klimenko am demonstrat că românismul, unionismul nu înseamnă extremism, raportat și la Legea cu privire la extremism; cu Șelin și cu alții, Lucinschi, Voronin, peste tot am demonstrat că unioniștii nu sunt KGB-iști și nu au schelete în dulap, așa cum au vrut unii pretinși, primii, ca să zic așa, frontiști să facă. Iată, poate spun în premieră la Dvs., dar Ghenadie Vaculovschi, cel care a difuzat prima oară „Lista Șandrovschi”, preluată de la adepții săi, ortacii săi, mi-a recunoscut în stradă că a fost o bravadă și el își cere scuze că a fost o greșeală, dar eu am demonstrat asta în justiție, în instanța noastră și cu documentul de la cei din SAS.

Pledăm puternic pentru Legea lustrației, pentru că în 27 de ani nu ajungem decât să regretăm că batem pasul pe loc…

Noi, de asemenea, pledăm puternic pentru Legea lustrației, pentru că noi în 27 de ani nu ajungem decât să regretăm că batem pasul pe loc și chiar după Anul Centenarului riscăm să ne alegem cu o guvernare de stânga. De aceea, trebuie totuși să vedem o Lege a lustrației – cine este șantajabil, cine este băgat pe gât unor partide și infiltrat ca să răspundă unor comandamente, cine ascunde și ce are de ascuns. În privința noastră, am avut o platformă bună, care parțial se realizează.

Uitați-vă, cu posturile vamale, cu reducerea guvernelor, acum rămâne un Guvern al Unirii cu un Minister al Integrării românești în paralel cu integrarea europeană și am demonstrat și atunci că avem o listă bună. La noi primii pe listă, dacă vreți să vă spun, sunt: desigur eu, că sunt președinte, după asta vine doamna Alexandra Can, pe care o cunoaște toată lumea ca pe un fost ministru curat, cinstit și integru; dl Andrei Iurie-Apostol, primul președinte al PNL; Gheorghe Furdui, care este candidatul nostru în Comunitatea cetățenilor Republicii Moldova de peste hotare, eu nu-i pot spune Diasporă, deși s-a încetățenit; Sergiu Ioniță, candidatul nostru în circumscripția din Hâncești, care a câștigat ca și consilier local; secretarul nostru general, tânărul Ion Calmâc, foarte energic și activ; Anatolie Caraman, președintele Asociației Veteranilor de Război ”Tiras-Tighina”, mare unionist, nepotul unui unionist care a votat Unirea, Anton Caraman; Iulia Deleu, avocată, membră a Biroului;  Galina Andrieș, candidat la Rezina, și aici mă opresc.”

Europa Liberă: Despre referendum ce ziceți, că e organizat în aceeași zi cu alegerile?

Vitalia Pavlicenco: „Noi nu participăm la referendum, ne considerăm dezinteresați și considerăm că este o decizie care are alte scopuri decât cele anunțate public și direct.”

Europa Liberă: La ce surprize vă așteptați până la 24 februarie?

Vitalia Pavlicenco: „Surpriza cea plăcută pe care o aștept este ca să nu aibă stânga mai mult decât dreapta, fie că e vorba de dreapta cumulată, dreapta unionistă, dreapta europenistă. O surpriză plăcută la care iarăși mă aștept ar fi ca cetățenii care până acum au dat un vot util și s-au ales cu inutilitatea votului, cei care au votat mereu formațiuni cu șanse și șansa le-a dispărut în general și pleacă peste hotare să voteze unica șansă, să voteze unionismul, Unirea.”

Europa Liberă: Dar ce mesaj aveți pentru cei care resping Unirea?

Vitalia Pavlicenco: „Pentru cei care resping Unirea, doar noi avem pe listă și rusolingvi, de naționalitate bulgară, de alte naționalități, care împărtășesc Unirea, vreau să le spun să aibă încredere în unioniști și mai ales în rusolingvii, în neromânii care pledează pentru Unire. Noi avem asemenea persoane și se știe că a pleda pentru Unire asta înseamnă a pleda pentru un alt nivel de trai, de viață pentru toți cetățenii acestui al doilea stat românesc.”

Europa Liberă: Dar unii nu se împacă cu gândul că sunteți lichidatorii statului Republica Moldova.

Vitalia Pavlicenco: „Și la această remarcă avem un răspuns pe care l-au dat până și americanii: cel mai important pentru om este fericirea. Omul are o viață și această viață o trăiește într-un stat care s-a creat prin cuvânt și prin vot. Același om și aceiași oameni pot să discute și să voteze altfel, dacă acest stat le distruge, le calicește destinul și îi forțează să părăsească acest teritoriu, ca să nu-i mai spunem acest stat făcătură, care este lucrătura lui Stalin și Hitler. Deci, nu e statalitatea un fetiș, un dat normal de la Dumnezeu este fericirea și noi trebuie să ne căutăm fericirea.

Dacă fericirea noastră este mai aproape, alături de frații români care au un stat cu munte, cu mare, cu trecut și cu viitor și dacă noi am fost împreună și noi am publicat, apropo, lista a 550 de național-liberali în teritoriul de dincoace de Prut, care au fost persecutați în perioada interbelică și noi ne revendicăm de la ei, iată, dacă noi avem acest trecut și noi am fost împreună cu România, cu tot poporul român într-un singur stat, noi trebuie să revenim și acolo vom reveni, pentru că în fața lui Dumnezeu națiunile se prezintă întregite.”

Europa Liberă: O să mergeți și peste Nistru să faceți campanie electorală?

Vitalia Pavlicenco: „Dacă o să reușim. Am o practică foarte tristă, acolo mi-au arestat mașina…”

Europa Liberă: Este îngreuiat accesul în stânga Nistrului pentru actorii politici?

Vitalia Pavlicenco: „Da, e adevărat, păi vă spun, asta este. Dacă ar fi subiectul nostru să discutăm acum ce se întâmplă, eu deja am o listă din practica pe care, iată, o avem de două luni, dar noi am discutat și legat de acest sistem electoral mixt, am participat în Parlament, acolo am luptat. Dacă era toată dreapta europenistă și unionistă unită să semneze un document, să stea în stradă pentru a nu permite acest sistem electoral defectuos, eu cred că erau alte rezultate, dar, din păcate, nu au fost uniți aici.

Noi am ieșit când pe Andrei Năstase nu l-au validat ca primar, noi am ieșit, PNL-ul, iarăși acum am fost la toate acțiunile Platformei civice DA, dar, din păcate, acolo s-a discutat despre lideri politici, despre formațiuni și nu despre această idee de coagulare pentru a nu permite un scrutin după un sistem electoral nou, mixt, care favorizează numai guvernarea bicefală.”

Europa Liberă: Vă așteptați la o prezență activă a cetățenilor din stânga Nistrului la acest scrutin parlamentar?

Vitalia Pavlicenco: „Dacă va fi interesul cuiva, nu știu dacă vom putea demonstra că este acolo ceva foarte subiectiv și că poate fi invalidat sau nerecunoscut. Eu cred că vor fi interese ca să fie mobilizată acea parte de populație.”

https://moldova.europalibera.org/a/29752005.html?fbclid=IwAR0A8Gc8IdhRVYjkVUZH0Lyy753tnmwvNbLRW3i2BQIsuDecEoNR43SxUho
Comentarii