Comunicat de presă: PNL va participa la alegerile locale și are o atitudine critică față de coaliția de la guvernare

Pe data de 25 octombrie a avut loc ședința ordinară a DPN, care a luat în dezbateri situația politică actuală, delegarea de atribuții BPC, inclusiv de convocare a unui Congres, adoptarea unei declarații și a unui Apel.

Mandatul actualei conduceri a PNL expiră pe 25 octombrie 2019, care coincide cu perioada dintre două tururi de scrutin local. Conducerea PNL va lua deciziile respective, care se vor impune în viitorul context politic.

În ședința DPN – fapt oglindit și în Raportul de activitate al BPC în fața DPN – s-a discutat, examinat și aprobat poziția PNL față de actuala coaliție de la guvernare și s-a adoptat o declarație în acest sens.

A fost adoptată o hotărâre privind delegarea statutară a împuternicirilor către BPC avându-se în vedere că PNL încă nu a luat deciziile importante în contextul alegerilor locale, urmare a tergiversării luării deciziei în Blocul UNIREA, în pofida semnărilor de accept pentru un Bloc electoral.

Conducerea PNL și grupul de negociatori i-au informat pe membrii DPN despre toate negocierile și discuțiile purtate cu reprezentanți ai altor entități politice, au ajuns la concluzii convingătoare de ce nu se produce coagularea forțelor ce se revendică unioniste, pentru a crea o alternativă unionistă credibilă guvernării eurounioniste.

Președintele PNL a dat citire celor două mesaje adresate de directorul Nașul TV din România, Radu Moraru, care intenționează să candideze la funcția de Președinte al României, precum și de mai vechiul prieten al unioniștilor din al doilea stat românesc, președintele Consiliului Mondial Român, Mircea Popescu, cel care a adoptat o poziție dură față și de desolidarizare de manifestările politice antinaționale ale Guvernului Sandu.

DPN a adoptat și un Apel prin care îi invită pe doritori să candideze pe listele PNL – ca prim-partid unionist cu poziții verticale, care nu a fost nici în Parlament, nici la guvernare și care mereu a avut și nemembri ai PNL pe liste, oameni demni și integri.

Chișinău, 25 octombrie 2019

În continuare, se publică Raportul BPC prezentat de președintele Vitalia Pavlicenco.

Raportul BPC, prezentat de președintele Vitalia Pavlicenco DPN în ședinșa din 25 octombrie 2019

Stimati colegi,

Ne intilnim astazi dupa formarea noii Puteri in Republica Moldova. A inceput si inscrierea candidatilor pentru alegeri locale. Trebuie sa vedem ce facem noi ca partid, cum ne pozitionam in raport cu aceste doua lucruri si sa delegam mai multe atributii BĂC, eventual inclusiv convocarea Congresului ordinar al PNL.

Personal, ca presedinte al unei entitati politice care a manifestat verticalitate, desi aceasta ne-a costat enorm in activitatea si biografia noastra politica, sunt, totusi, pe ultima suta de metri in acesta functie. Pe 25 octombrie expira mandatul conducerii PNL. Si nu voi face, așa cum o fac multi altii, – sa ramin in functie cu mandat expirat. Dar la un nou mandat nu voi aspira.

Am trecut, in 13 ani de existenta a PNL in a treia formula, prin trei campanii locale, ele au fost extrem de dificile. Nu mi-am imaginat ca mai trec o data. Dar iata ca se intimpla.

Noi nu venim bine pregatiti in aceste alegeri. Asta pentru ca situatia din Republica Moldova ramine aceeași – control politic neloial din partea guvernantilor in raport cu alte partide, neridicarea in sondaje si necapatarea increderii societatii dupa ce ni s-au furat voturile in alegerile din 2014, dificultatea majora de a-i convinge pe oameni ca Romania e mai reala si mai aproape decit Europa, aderarea la UE fiind un miraj fara Reunirea cu Patria-mama.

Asta e și pentru ca nu avem saci cu bani pentru activitatea politica, iar esichierul politic se lateste si se tot lateste. Apar noi si noi partide. Cui folosesc ele?

In alegeri, lumea a crezut iarasi in proeuropeni, care – asa cum vedem – s-au dovedit a fi rusoeuropenisti. Societatea are dreptul la noi si noi dezamagiri, dar teritoriul se tot depopuleaza.

Votul romanilor inca nu se indreapta spre unionisti, invinuiti mereu ca nu s-au coagulat si ca, din aceasta cauza, partida pretins proeuropeana s-a coalizat cu socialistii antiromani, antiunionisti si antieuropeni, care – iata! – nu mai vor rezilierea Acordului de asociere cu UE, slogan si promisiune mincinoasa vehiculate in campania electorala.

Si, poate, intr-adevar, unionistii sunt vinovati. Ma refer la PL si PLDM, deveniti acum ”unionisti”, care – mai ales PL, – a preluat drapelul de la PNL, caruia nu i-a propus niciodata cooperare și care nu a acceptat niciodată cooperare cu PNL. Inainte de alegerile din februarie mesajul PL a fost adresat tuturor și nimănui, dar PNL a reactionat si ne-am intilnit cu Dorin Chirtoacă. Dar, – degeaba.

De ce PL si PLDM sunt vinovati de coalitia ACUM cu PSRM contra PD si contra unionistilor?

Pentru ca, ajunsi in 2009 in Parlament, nu au facut reforme care sa faca orientarea europeana un proces ireversibil, ci s-a destramat in alte 8 partide, iar procesul de farimitare continua… Iar dupa ce s-au farimitat, acum au o singura bataie de cap – sa se dizolve PNL si sa plece, odata si odata, conducerea PNL din politica. Asta vedem in toate negocierile cu care ne chinuim de atitia ani.

Noi, in activitatea noastra, am dezvoltat trei ani cu succes Consiliul Unirii, distrus miseleste de amicii manipulati de cei care au gindit Sfatul Tarii-2, pus la cale de fratii securisti romani, dar poate si din Est. Am invitat pe platforma Consiliului Unirii toate partidele romanesti existente, dar coagularea nu a inceput. Am incercat in 2016 in prezidentiale si, iarasi, am fost neintelesi, ca sa nu spun tradati. Am incercat inainte de alegerile din 2019 si iarasi nu s-a acceptat, am discutat cu aproape toti pe linie bilaterala si multilaterala, dar nu s-a dorit. Am vorbit si am incercat o cooperare eurounionista, inclusiv cu unionisti din societatea civila, dar si acolo cineva – noi stim cine – si-a bagat coada si a spus ca e bun PNL, dar fara conducere.

Iata si ultimul exemplu, de vineri. Ne invita Anatol Petrencu sa aducem oameni la actiune. Dar sa ne invite la discutii de organizare si sa faca asa cum am facut noi atitia ani cinstit si ii chemam pe toti – nu s-a facut. Noi nu suntem cu nasul de ceara si am mers, dar asa nu poate continua.

Am acceptat in doua zile, cit ni s-a dat, sa mergem in Blocul Unirea, cu mari sperante, dar nu am mai inteles nimic ce se vrea acolo. S-a tras condamnabil de timp, iar dupa ce a inceput campania electorala, am inteles ca daca nu s-a reusit sa ne forteze sa ne dizolvam – ca asta era scopul pentru care am fost si noi invitati – acum ni s-a propus sa venim cu sume de bani, pe care, evident, nu ii avem. De ce nu ii avem? Dar cine are bani pentru partide azi in Republica Moldova? Nu cumva cei care doar au furat fiind la guvernare de prin 2009? Noi nu am fost la guvernare, dar oricum nu am fi furat, pentru ca noi propuneam Unirea si legea din Romania, unde se baga la puscarie hotii, totusi. Si pentru ca nu avem bani, nimeni nu accepta coagulare sau fuzionare cu noi.

Campania locala din 2015 noi am facut-o prin marea contributie personala a celor care au candidat si vreau sa va multumesc tuturor, inca o data, pentru aceasta.

Azi trebuie sa va informam cum e situatia acum si sa incercam niste decizii.

Insa inainte de a da detalii, vreau sa va spun, la sfirsitul mandatului meu, ca am inteles de ce nu are loc coagularea fortelor romanesti, unioniste, chiar eurounioniste:

  1. Se amesteca nefast, cu efect prost, politicieni si angajati pusi de acestia ai serviciilor din Romania. Unii – colaboratori si cu serviciile rusesti, care impiedica astfel inchegarea unui curent proUnire. Care vin si propaga aici cine e bun, cine nu e, cine e kgb-ist, de cine sa te feresti. Ca e Basescu, Orban, Badea, Cosma sau un oarecare Dupu si din alte generatii.
  2. Banii dati de la Buget partidelor dupa alegerile din 2014 au devenit obiect de mindrie al partidelor care au furat voturi si de la PNL, Antimafie, de la alte doua partide extraparlamentare in 2014. Partidele cu bani, desi aproape ca nu exista – ca PL, PLDM, PCRM, dar si din locale – PAD si PLR, care au mers atunci cu Leanca, refuza sa se coaguleze, ca ”sa nu se imparta” cu banii lor pe care nu ii mai merita. Adica – refuza sa coopereze cu partidele care nu au fost la guvernare si in Parlament vreodata, care sunt ”sarantoace” si nu ofera sanse. Noi bani nu avem pentru alegeri, dar demnitate, verticalitate si istorie recenta – am demonstrat si facut.
  3. Unii noi presedinti, ajunsi la conducerea entitatilor dupa un puscarias si dupa indivizi cu intoleranta in loc de cap, vor sa vada ce pot face ei acum, cum isi pot readuna partidele dupa ce au preluat niste epave politice, dar, avind bani grei de la stat in gestiune, mai spera. Si nu vor ”sa se imparta” cu partidele cu demnitate, dar fara bani. Ei nu inteleg – astazi nici banii lor nu ajuta pe segmentul romanesc si unionist.

Personal, am scris si pe retelelele de socializare, ca nu mai cred ca partidele vor coagulare. Doar ca numai noi si partidul condus de Vasile Costiuc nu am fost la treuca si nu am furat. Restul s-au infruptat cu totii din bunul statului si nu vor sa isi fuzioneze jucaria de dragul formarii unui Bloc-alternativa falsilor proeuropeni.

Acum, cu toate aceste lectii invatate, sa vedem ce facem mai departe. Stiu ca exista supararea ca un partid extraparlamentar ca PNL nu avem bani pentru locale. Ce am avut in acesti ani am oferit, dar ne-am convins ca partide din cotizatii nu exista, iar donatiile se fac pentru cei ”cu sansa”, care pentru noi a fost furata, in special, in 2014, ceea ce ne-a distrus ca partid. Nu cred ca in Republica Moldova e nevoie de 9 sau 16 partide unioniste, ce tot apar si apar.

Situatia din RM este grava, pentru ca liderul prorus socialist acapareaza statul abandonat de Plahotniuc. Daca dezoligarhizarea promisa inseamna reoligarhizarea si reacapararea de catre noua guvernare tricefala a sistemului Lucinschi-Voronin-Plahotniuc, asta face imposibila depolitizarea institutiilor de stat. Iar acapararea Curtii Constitutionale de socialisti inseamna si scopul guvernantilor de a interzice – doar neconstitutional! – UNIONISMUL. Sa ii vedem cum vor incerca.

In locale, desigur, toti se inghesuie pe linga ACUM sau PSRM, ca au treuca, au bani si sanse. Oportunistii si conjuncturistii  se vor imparti, in special, intre aceste doua grupari. Si inteleg demoralizarea prin care trecem cu totii. Dar va trece si asta. Desigur, daca este caracter de a lupta.

De aceea, noi participam așa cum putem la aceste alegeri. Cine poate si vrea – sa participe. Se participa pentru idee, principii curate, pentru supravietuirea noastra, prin altii, ce vor succede la conducerea PNL dupa 25 octombrie.

Daca partidele nu inteleg faptul ca o alternativa unionista este obligatorie in raport cu blocul ACUM-PSRM in locale, e de presupus ca vor avea o dezamagire si va fi mai greu in anticipate. Daca partidele nu au inteles acum, poate vor intelege inainte de anticipate.

Despre Blocul UNIREA am spus mai sus ca nu intelegem de ce PLR – care, adevarat, a mai procedat cu noi incorect de vreo doua ori – a pierdut doua luni, iar noi am tot asteptat un raspuns de la ei – a tacut, ia acum pune niste conditii pentru bloc inacceptabile. Dar de ce s-a initiat Bloc si de ce am semnat un Protocol cu tam-tam pe care acum il vor aruncat in cosul de gunoi? Iata am patit-o si cu increderea in ei. Ne-am intilnit in cadrul Blocului cu mai multe partide, nu ne-am intilnit cu PUN – pentru ca Salaru le spune la toti – ”Da voi cine sunteti? Ca noi suntem partidul lui Basescu”.

In acest fel, dezamagirea mea e la fel de mare ca a voastra. La negocieri am fost cu Andrei Apostol si Ion Calmic.

Pentru functia de primar noi am fi avut vreo patru variante. O varianta este o doamna de afaceri de succes, care are dorința sa candideze, fiind cu caracter si pe care o recomanda si dna Can, cea care a fost sprijinita de ea si in alegerile locale partiale, inclusiv pt Chisinau.

Am avut un mesager de la PNL din Romania, Vlad Gîra, care a venit, cica, cu un mesaj din partea lui Ludovic Orban si Rares Bogdan. Ca a fost asa sau nu, nu avem de unde sti, le-am scris celor de la PNL.ro, dar cam tac. Dumnezeu cu ei. Gîra nu a mai venit, dar pe Internet a aparut ca a devenit membru al partidului lui Andrei Nastase. Deci – daca acest baiat voia sa preia el partidul, ca sa fie sub controlul PNL.ro, dar si al Blocului ACUM, nu stiu daca asta ne dorim si noi. Dar am acceptat sa discutam, insa continuitate nu a avut aceasta situatie.

Mai este o varianta – sa pastram prin conservare partidul, sa il alegem la congres o persoana din interior, sa gasim si niste vicepresedinti, Cite partide fac asta! Multe! Pentru ca daca il dizolvam – dar procesul este anevoios, abia il ia altcineva, cum s-a facut cu PL, care a luat denumirea partidului nostru, dizolvat in AMN.

Eu ma retrag categoric – pentru ca am o virsta si am o situatie familiala dificila – cresc trei nepotele aici. Unde scoala e buna. Iar fiica si ginerele muncesc sa poata asigura viata copiilor. Sotul meu a fost saptamina asta operat si mai urmeaza o operatie. Deci – nu imi este usor, dar nu abandonez lucrurile urit. Si va multumesc din suflet pentru fidelitatea voastra dezinteresata, pentru sentimentele sincere si rabdarea mare in fata nedreptatii din acesti ani.

Dar, poate, pina la congres se mai lumineaza ceva. Sa vedem, va vom informa.

Astea sunt variantele.

Trebuie sa delegam BPC imputernicirile de a lua decizii, dar vreau intrebarile si opiniile voastre la ce v-am relatat. Colegii pot adauga ce cred ei ca mi-a scapat.

Sigur, minunea noastra este ca am rezistat. Partidele astea de toata mina care se perinda pe la guvernare nu stiu ce viitor au. Dar lumea rabda si rabda, are acest drept. Noi nu am avut succes electoral, dar succesul nostru si iritarea altora este ”de ce am rezistat?” Am rezistat pentru ca avem dreptate, suntem sinceri si pledam pentru adevarul istoric si un viitor drept pentru generatiile de romani.

Raportul Kroll. Nici nu stiu daca trebuie sava mai obosesc sa va spun de stresul produs de facatura asta cu includerea mea in tevatura cu Raportul Kroll. L-am dat pe Renato in judecata. Daca vreti detalii, va stau la dispozitie.

Va multumesc pentru atentie si va invit sa discutati.

Comentarii