La întâlnirea cu Delegația Consiliului Europei candidata PNL și colegii din partid au vorbit despre scrutinul fraudat din start, CEC, cota de gen, Dodon și Puterea obraznică, clasa politică paralizată din România, sondaje și obiectivul UNIRII

Astăzi, sâmbătă, la ora 12.00, candidatul PNL în alegerile locale pentru funcția de Primar General a fost invitată la o întâlnire cu o delegație numeroasă a Consiliului Europei, interesată de percepția, la sfârșit de campanie, a Liliei Ranogaeț față de procesul electoral.

Ca să menționăm importanța întâlnirii, vom menționa ce am aflat pe surse despre cei invitați. Delgația CE a avut întâniri, în acest final de campanie, ieri și azi, cu CEC, CAA, Cancelaria de Stat, Promo-Lex, Ivan Ceban Andrei Năstase (care nu a venit), Vladimir Cebotari de la PD, și delegația PNL, care a însoțit-o singura candidată-femeie la Primăria Chișinăului.

Pentru noi, național-liberali, care am decis să o pomovăm pe unica femeie candidat la funcția de Primar General al Chișinăului, a fost important să transmitem un mesaj despre realitățile politice și electorale din prezent și din actualul scrutin.

Lilia Ranogaeț și-a expus viziunile despre situația din Chișinău, a notificat unele comportamente tendențioase ale unor contracandidați și ale unor reprezentanți mass media în cazul ei, s-a referit la dezbaterile ce au avut loc, practic, între candidați împărțiți pe categorii, ca să nu se confrunte unii catalogați ”cu șanse” cu cei catalogați ”fără șanse”. A exprimat, ca și colegii de alături, din conducerea partidului, regretul că cei care candidează din partea Puterii au refuzat să participe la Dezbateri, precum și că multe evoluări la posturile radio și Tv au coincis ca și grafic, ceea ce lipsește candidatul să se adreseze unui public mai larg, oamenii dorind sa il asculte pe candidat, nu pe reprezentantul acesrtuia.

Președintele PNL, a adăugat aici remarcile corecte ale presei, că, dacă presa a fost obligată să organizeze dezbateri, atunci și candidații trebuie să fie obligați prin lege să se prezinte.

În afară de aceasta, subiectele abordate de foarte numeroasa delegație a Consiliului Europei și de delegația PNL, formată din fostul deputat, președintele Vitalia Pavlicenco, de Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC, primul președinte al PNL.md, Ion Calmîc, Secretarul General al PNL, care au însoțit-o pe candidata în alegeri, s-a menționat că PNL a difuzat trei comunicate de presă cu atenționarea opiniei publice și CEC legat de încălcările comise de structurile Autorității Electorale, pe verticală, care ar fi trebuit în Republica Moldova să fie constituită din reprezentanții tuturor concurenților electorali. Asta pentru că CEC este formată din delegații de către partidele parlamentare, care creează consilii electorale pe verticală – toate servile Puterii și care apără – ca să nu spunem ”fură” voturile de la partidele extraparlamentare.

De asemenea, PNL a reținut atenția asupra unui mare număr de decizii ale structurilor electorale, care nu au respectat cota de gen la întocmirea listelor. Cu toate că PNL a atacat în justiție poziția CEC, cea care nici nu a catadicsit să adopte o decizie, instanța de judecată, timorată, probabil, de noua Putere, nu a examinat echitabil și legal, obiectiv și imparțial cauza intentată de PNL. A fost consemnat și cazul de informații eronate propagate de www.anticoruptie.md despre candidata PNL la Primar General al capitalei, site care se ocupă de monitorizarea procesului electoral.

PNL este unicul partid care, în aceste alegeri, a luat credite electorale, dar care a consemnat public încălcările comise de partidele din Parlament în acest scrutin, care au încălcat plafonul de donații, dar nu au fost transferate sumele excesive la Bugetul național, ci au fost returnate și retransferate Blocului ACUM de către omonimi ca nume de familie cu cei care au făcut primul transfer ilegal.

Președintele PNL a vorbit despre istoricul partidului, despre lupta politică pentru Unire, despre procesele de judecată câștigate inclusiv contra a doi președinți, ultimul, al treilea proces contra unui Președinte interimar, fiind pe rol la CEDO, despre efortul de a demonstra constituționalitatea obiectivului politic unionist, despre apariția multor partide declarate unioniste, desprinse din PL și PLDM, despre necesitatea coagulării unei platforme pro-VEST, care să includă opțiunea proeuropeană și pro-unionistă, să se opună forțelor arondate intereselor expansioniste și imperialiste ale Kremlinului.

PNL a reținut atenția delegației CE că actualul pretins Președinte al RM, Igor Dodon, care nu e președintele tuturor, persecută unioniștii și își face campanii electorale pe antiunionism, iar acum se pune la cale interzicerea ilegală și indirectă a unionismului, prin a-l declara ”extremism naționalist”.

Delegația PNL a răspuns multor și interesantelor întrebări adresate de membrii delegației CE, discuția a durat o oră și jumătate, în care s-a vorbit despre calitatea și percepția noii-vechi guvernări, despre dezamăgirea populației cauzată de acapararea de către socialiștii lui Igor Dodon a instituțiilor statului, despre plecarea masivă a cetățenilor în străinătate, despre sondaje și manipulare, despre clasa politică din România, paralizată de sindromul fricii în fața Rusiei, în loc să opteze pentru unitatea națională românească, inclusiv despre Traian Băsescu, cel care a folosit mesajul unionist pentru a-și crește partidul și a ajunge europarlamentar.

Delegația PNL a remis Delegației CE setul de încălcări electorale consemnate și făcute publice.

Serviciul de presă al PNL

Chișinău, 19 octombrie 2019

Comentarii