D E C L A R A Ț I A PNL despre re-capturarea politică a statului și iresponsabilitatea liderilor partidelor proromânești

Conducerea PNL, de la instalarea la putere în Republica Moldova a noii coaliții, de esență ruso-europenistă, a păstrat o perioadă de tăcere, în așteptarea deciziilor și a acțiunilor care să aducă o claritate în raport cu onorarea promisiunilor anunțate.

Prima nedumerire, legată de nerespectarea promisiunii de a nu se coaliza blocul pretins proeuropean cu alte partide votabile pentru Parlament pe 24 februarie, a fost urmată de o sumedenie de nedumeriri similare, provocate de inconsistența pozițiilor forțelor ce au preluat Guvernarea, prima apreciere a societății fiind pasivitatea participării electoratului la alegerile locale.

Preluarea, prin politizare, a unor importante instituții ale statului, în cea mai mare parte de către o forță prorusească, numită socialistă, demonstrează slăbiciunea blocului autodeclarat proeuropean. Acest fapt – în preajma alegerilor prezidențiale – poate însemna perpetuarea pe o perioadă mai lungă la Putere a entităților orientate spre Rusia, care au mari rezerve față de orientarea proeuropeană a statului, dar care se pot dinamiza și dăuna și mai mult interesului național, pe care nici nu îl pot conștientiza.

Interesul național ar fi asumarea identității și a conștiinței naționale, care va conduce inevitabil la dorința de unitate națională românească, fapt ce va însemna regăsirea teritoriului și a populației de dincoace de Prut într-un teritoriu istoric reîntregit.

În aceste condiții sarcina forțelor pro-vestice, cine se conștientizează ca atare, este o consolidare a posibilităților de creare a unei alternative viabile în raport cu opțiunea pro-rusă sau ruso-europenistă, – fie că e vorba de alegerile prezidențiale sau de alegeri parlamentare anticipate.

Încercările eșuate de până acum vorbesc de niște impedimente obiective și subiective, dar e vorba și de iresponsabilitatea multor factori politici.

PNL a pledat mereu pentru o alternativă solidă, credibilă pro-vestică, prin Reunirea cu România. Dacă entitățile proromânești își aparțin în decizii și au scopuri sincere, își vor arăta disponibilitatea pentru aceasta.

PNL le dorește tuturor mintea cea de pe urmă și puterea de a dialoga.

Partidul Național Liberal,

Chișinău, 2 noiembrie 2019

Comentarii