Mișcarea politică UNIREA a luat mai multe decizii și a desfășurat mai multe acțiuni în ultimele zece zile

Mișcarea politică UNIREA s-a constituit pe 15 ianuarie 2020, într-o prezentarea publică și un angajament comun în fața Bustului Poetului național român Mihai EMINESCU.

Din această Mișcare fac parte cinci entități politice – Partidul Democrația Acasă, Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc, Uniunea Salvați Basarabia.

Una dintre prioritățile noii platforme politice unioniste este participarea la alegerile parlamentare noi din Circumscripția nr.38, Hâncești. În acest scop, după discuții în vederea creării și după înregistrarea Blocului Electoral UNIREA la Comisia Electorală Centrală, grupul coordonator al BEU a avut o întâlnire cu reprezentanții entităților din Hțncești, unde au fost examinate candidaturile posibile în alegerile parlamentare noi din 15 martie în circumscripția respectivă.

Din partea PNL au existat trei posibili candidați – Vasile Colța, Gheorghe Furdui și Sergiu Ioniță – care, însă, cu multă demnitate, au anunțat la ședința de la Hâncești că fac un pas în urmă și se încadrează în munca de colectare a semnăturilor pentru candidatul comun Dorin Chirtoacă din partea BE UNIREA. Acesta a și fost înregistrat și urmează să fie preluate listele de subscripție, pentru colectarea de semnături.

Pe 22 ianuarie, la ora 10.00, Mișcarea Politică UNIREA a anunțat flash-mob-ul ”Minutul Tăcerii”, prin care s-a sensibilizat societatea în legătură cu agravarea fenomenului criminalității în rândul tinerilor, caracterizat de o recrudescență care a atins cote total îngrijorătoare. Poziția politică a PNL, care cadrează cu poziția Mișcării Politice UNIREA, este că societatea este în declin sub toate aspectele, inclusiv în sfera educațională, cetățenii pleacă în afară, peste hotare, în căutarea mijloacelor de muncă și existență, iar copiii rămân disperați și fără supravegherea părinților, căzând sub diferite influențe nefaste, care duc inclusiv la crime.

Astfel, Mișcare Politică UNIREA insistă ca în condițiile în care s-a agravat infracționalitatea juvenilă, soldată cu acte grave de violență, autoritățile să întreprindă următoarele acțiuni:

„1. Rechiziționarea tuturor armelor albe și a armelor deținute fără acte corespunzătoare. Verificarea tuturor deținătorilor legali de arme, a stării psihologice a acestora, a regimului păstrării armelor.

2. Obligarea tuturor instituțiilor statului, autorităților publice, agenților economici și a tuturor celorlalte entități juridice să verifice situația în cadrului entităților lor sub aspectul existentei/descoperii riscurilor care țin de comiterea de infracțiuni: persoane din grupe de risc, informații cu privire la comportament periculos etc și raportarea în scris a situației la secția de politie la care sunt arondați.

3. Obligarea tuturor părinților, a îngrijitorilor legali să verifice situația copiilor avuți la întreținere pentru aflarea informațiilor legate de persoane, în special tineri și copii, care s-au manifestat agresiv sau prezinta risc sub aspectele menționate mai sus.

4. Verificarea de către părinți/îngrijitori a tuturor conturilor copiilor de pe rețelele de socializare, a e-mail-urilor, a telefoanelor, pentru aflarea informațiilor relevante care tine de consumul de alcool, consumul de droguri, fumat, comportament degradant și violent, utilizarea limbajului licențios. Ștergerea tuturor profilurilor false și ascunse. Monitorizarea situației de mai departe.

5. Verificarea de către asistenții sociali a și politiei a modului în care comunicarea dintre tineri și copii în spațiul public și virtual revine în parametrii unor discuții conforme, fară instigare la ura, la crima, fară amenințări, limbaj licențios.

6. Verificarea de către politie a tuturor familiilor și persoanelor vulnerabile, care s-au manifestat anterior în mod agresiv, au comis violenta în familie sau comunitate, consuma alcool etc.

7. Patrularea de către politie a locurilor unde tinerii se aduna, se distrează. Întreruperea activității localurilor de noapte (cluburi, baruri discoteci) pentru a face anunțuri de avertizare a tinerilor asupra neadmiterii violentei, a consumului în exces de alcool, a consumului de droguri. Expunerea masurilor care urmează a fi luate de politie, comunicarea numerelor de telefon și a datelor de contact relevante.

8. Efectuarea săptămânală de ore de educație civica, în scoli, colegii, universități etc., pentru atragerea atenției asupra situației extreme în care se afla RM, aflarea informațiilor privind persoanele care prezinta risc, prezentarea informațiilor relevante cu privire la crimele deja comise și consecințele lor, aplicarea, cu prioritate și la toate nivelurile, a metodelor specifice se diminuare și prevenire a delincventei juvenile.

9. Obligarea MAI și MAPN să efectueze verificarea tuturor recruților ai angajaților sub aspectul punerii în aplicare a masurilor descrise mai sus.

10. Prezentarea unui raport complet al autorităților la 1 martie, asupra evoluției situației la toate subdiviziunile menționate, precum și în întreagă societate”.

Amintim că Partidul Democrația Acasă (PPDA), Partidul Liberal (PL), Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidul Uniunea Salvați Basarabia (USB) sunt cele cinci formațiuni care au constituit mișcarea politică „Unirea”. Liderii partidelor au semnat un acord în acest sens în 15 ianuarie curent.

Pe 24 ianuarie, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, de la Botanica, sector din Municipiul Chișinău, MP UNIREA va depune flori de ziua Micii Uniri.

Serviciul de presă al PNL

Comentarii