Ne-a părăsit un om de caracter – deputata din primul Parlament, unionista Nadejda BRÂNZAN

Am fost anunțată cu puțin timp în urmă de către Vadim Brânzan privind decesul celei care a fost Nadejda Brânzan.

Față de fosta deputată în primul Parlament am o atitudine specială. A fost un om, un medic, din Rezina, care a activat în momentele de cotitură la Chișinău, având mereu poziție intransigentă, având opinia sa fermă, uneori nepliabilă chiar și în fața evidențelor, dar de o fermitate care lipsește actualei noastre clase politice.

Ne-am cunoscut eu fiind în presă, la Agenția națională ”Moldova-press”, iar Nadejda Brânzan fiind deputat, președintă de Comisie parlamentară, membru al Prezidiului primului Legislativ democratic, făcând parte din echipa istorică, nucleul avangardei Mișcării de Renaștere Națională, alături de Gheorghe Ghimpu, Alexandru Moșanu, Valeriu Matei, Vasile Nedelciuc, Mihai Ghimpu și mulți alții.

Gheorghe Ghimpu m-a invitat în Partidul Democrat de atunci, unde am regăsit-o pe Nadejda Brânzan, cu ea devenind prieteni politici, dar și de familie, inclusiv rude prin alianță, pentru că am avut onoarea să cununăm cuplul Vadim și Svitlana Brânzan.

Am activat mai apoi în cadrul Partidului Forțelor Democratice, rezultat prin fuzionarea Partidului Democrat și a altor entități democratice și naționale cu acel Congres al Intelectualității, desprins din FPCD.

Nadejda Brânzan a fost motorașul și ideologul consecvent al atitudinilor adoptate de Asociația deputaților din primul Parlament, care, de cele mai multe ori reușit, și-a asumat rolul de autoritate morală în fața politicienilor ce au tot încercat să schimbe în bine lucrurile din statul nostru românesc, angajat în a avansa spre comunitatea europeană.

Nadejda Brânzan a avut o familie de excepție, copii speciali, pe care i-a orientat spre o pregătire modernă, ce ar trebui să fie utilă interesului public al societății noastre. Sigur, evoluțiile compromise pe parcursul anilor, de către forțele nocive și antinaționale, au lăsat amprente nefaste și pe unele deziderate, neînfăptuite, dar fără asemenea oameni ca

Nadejda Brânzan, demnitatea națională a statului nostru este afectată și modelele se împuținează.
Dumnezeu să o odihnească în pace.

Vitalia PAVLICENCO, ex-președinte al PNL.md

Comentarii