Este, totuși, nevoie de o coagulare unionistă?

De mai multe luni reprezentanți ai PNL.md cooperează cu entitățile politice componente ale Mișcării Politice UNIREA. Au fost mai multe încercări de a consolida Dreapta românească. De fapt, specificăm, din capul locului, că ar trebui să existe în concepția opiniei publice din Republica Moldova o singură Dreaptă politică – o Dreaptă românească.

Încercări au fost și cu ocazia alegerilor, și pe palierul asociativ, dar și prin cooperare dintre segmentul asociativ cu segmentul politic, cât și pe segmentul politic, deschis unei asistări susținute de segmentul asociativ – Consiliul Unirii, Sfatul Țării-2, Convenția Euro-unionistă, Blocul Unirea ”3 plus 3”, acum – Mișcarea Politică UNIREA.

Imperativul unificării forțelor proromânești a existat mereu, încă din perioada când multe dintre actualele entități nu erau unioniste, asumându-ți acest obiectiv firesc, dar temerar și unicul corect, ceva mai târziu. În esență, într-o fază întârziată, s-a produs apropierea formală (încă nu efectivă) dintre PL și PNL, partide aflate într-o concurență contraproductivă timp de peste 13 ani. PNL a răspuns mereu oricăror apeluri de coagulare, care nu au fost prea multe spre PNL.md, – așa cum ar fi dorit să beneficieze de răspunsuri, la rându-i, la multiplele sale apeluri.

Trecutul există, ne doare, însă nu putem sta pe loc. Reacțiile urmau să fie de aprobare și acceptare, dar, așa cum se întâmplă, adeseori – după ce se tot lansează îndemnuri de coagulare, când aceasta se produce, încep recifurile vizibile și invizibile, impedimentele de tot felul, de parcă nu tot dialogul și cooperarea ar fi leacul bolilor politice.

Și-atunci – stai și te întrebi – îndemnurile de unificare a forțelor politice proromânești, care trebuie să fie, implicit, și unioniste, sunt sincere sau nu? Întrebăm, mai ales, după ce mai mulți observatori zeloși de pe margine numeau chiar și partidele care urmau să se așeze la o masă rotundă și să discute decizii privind acțiuni și participări la scrutine.

Da, este adevărat că mai multe echipe de conducere ale entităților politice înțeleg necesitatea unirii eforturilor pentru acțiuni comune atunci când se micșorează șansele de resetare și de obținere a rezultatelor așteptate. Dar asta e. Stăm și ne deplângem soarta în continuare sau încercăm să le redăm oamenilor încrederea în cooperarea politicienilor, în seriozitatea abordării modului de a face politică, cu scopuri autentice, mai ales când e vorba de obiectivul sincer al unității naționale?Cred că numai răuvoitorii – spun despre cei care stau în tufari și comentează ”fără patimă”, cică, fenomenul dispersării regretabile a unioniștilor, pentru că aceștia ne interesează aici.

Desigur, orice scrutin, orice bătălie electorală sunt și un test de maturitate când e vorba de bloc. Nu toate componentele sunt egale ca istorie, unele fiind parlamentare și altele fiind extraparlamentare, unele asumându-și UNIREA ca obiectiv, altele mai zăbovind, dar mergând un pic mai mult înapoi în istoria recentă, când își arogă asumarea mesajului, dar niște discuții sincere mai scot aburii și se merge înainte, pentru a nu permite unor farisei, chiar autentici, cu voie de la poliție, să calomnieze și să intoxice spațiul mediatic. Care și fără de aceasta este impurificat de fariseii pro-Est și cei falsi pro-Vest. Ori sunt racolații acestora…

PNL.md a mai trecut prin perioade grele. Acum e ceva chiar mai greu, după alegerile din februarie 2019. Acestei situații i se suprapune epidemia misteriosușui, enigmaticului și inelegantului COVID. Care adâncește disperarea, deznădejdea și neîncrederea nu doar în politică, dar și în ziua de mâine, elementar.

În acest sens, aș avea două sugestii.

Prima e ca ”monștrii sacri”, care cred că moare opinia publică fără părerea lor, ori să ajute, ori să nu dăuneze. Să se mai teamă de Dumnezeu, dacă nu se tem de conexiunile lor încurcate din trecut.

A doua este ca membrii și simpatizanții PNL să ne trimită opiniile lor despre mișcările pe segmentul unionist. să încerce să discute și cu alții, unde sunt, despre cooperarea cu entități de pe segmente politice, despre ce crede lumea din preajmă – fiind vorba atât despre prezidențiale, despre candidatul unic, despre coagulare,  despre acțiunile și prestația Mișcării Politice UNIREA, cât și despre cum avansăm spre obiectivul nostru sacru al reîntregirii neamului românesc.

Vitalia PAVLICENCO, membru al grupului negociator al PNL.md în MPU

Comentarii