Pe 9 august, a avut loc sedinta Biroului Permanent Central al PNL.md

Dupa alegerile parlamentare anticipate  din 11 iulie, urmare a carora au trecut in Legislativ doar trei entitati politice, dintre cei multi competitori la functia de deputat, in opinia publica se abordeaza, justificat, si problema activitatii, pozitiilor si chiar a existentei partidelor care nu au acces in Parlament.

PNL exista de 15 ani si a participat la toate scrutinele pana in acest an. Este pentru prima oara cand PNL.md nu a participat la alegeri. In acest sens, la sedinta din 9 august 2021 membrii acestui organism statutar al partidului au mentionat justetea deciziei BPC, avand delegate imputerniciri decidente din partea Delegatiei Politice Nationale, de a nu participa la alegerile anticipate din 11 iulie.

PNL, prin Statutul si practica sa politica, are o identitate dubla – de prima formatiune statutar unionista si de prim-partid liberal, cu pozitionarea clara pe pilonii valorilor nationale – credinta, istorie, identitate si cultura romaneasca, libertati si drepturi, economie minima, proprietate privata, libertate economica s.a.

Astfel, national-liberalii au continut istoria demna a PNL-ului care a activat intens, cu sacrificu, in perioada interbelica, in spatiul dintre Prut si Nistru, in cadrul Romaniei Mari, infaptuite de inaintasii PNL-ului de pe ambele maluri ale Prutului, aspiratia de unitate romaneasca fiind re-revendicata de PNL din Republica Moldova imediat dupa proclamarea Independentei.

Pornind de la aceasta dubla imagine, PNL a fost si va ramane un partid existent dincoace de Prut, acum – in a treia sa formula -, dupa ce a cunoscut pe parcursul activitatii sale aliante si alieri politico-electorale, mai ales ca mai multe partide ulterior au imbratisat atat valorile liberale, cat si nationale, accentuate prin obiectivul de Reunire cu Romania.

In acest sens, membrii BPC au subliniat in sedinta ca este oportun a se convoca sedinta Delegatiei Politice Nationale. Urmeaza sa se discute, printr-o optica postelectorala mai neobisnuita, cand un singur partid a reusit sa acapareze intreaga putere in prezent, care si unde este pozitia PNL in raport cu o reeditare aproape a situatiei din 2009, este adevarat – intr-o formula a unei singure entitati, nu ca alianta, – sa analizeze si sa stabileasca o cale ce ar fi mai indicata in actuala situatie – partidul se reseteaza prin innoirea conducerii si se consolideaza, partidul pledeaza, mai ales in perspectiva alegerilor locale, pentru o coagulare a eforturilor entitatilor politice care impartasesc obiectivul Reintregirii si valorile liberale intrinsece, care sa asigure dezvoltarea unei economii cu adevarat capitaliste, concurentiale, care sa conduca la un nivel de asigurare sociala mai inalt.

Astfel, ar fi bine daca unele discutii – care au avut loc direct sau colateral – cu alte entitati politice, inainte de alegeri, entitati acum ramase si ele in afara  Parlamentului, s-ar contura intr-un dialog cu finalitate. In acest sens, membrii BPC au opinat ca ar trebui sa vedem deciziile pe care le vor lua forurile acestor partide, dupa care sa se aprecieze oportunitatea reluarii negocierilor pentru formula in care o Opozitie unita ar putea participa la viitoarele alegeri locale cu o sansa de succes, indiferent de starea de spirit in societate – cand exista o prea mare speranta legat de actiunile Puterii in a lichida coruptia, a reforma justitia si a reporni economia.

BPC a decis sa convoace Delegatia Politica Nationala pe 11 septembrie, urmand sa fie reconfirmata aceasta decizie in timp util, lasandu-se rezerva legata de situatia medicala in actualul context legat de noile tulpini ale Virsului, ce pot conduce la restrictii epidemice.

Chisinau, 11 august 2021

Comentarii