Alege PNL, alege bunul-sim! Declaratie

Declarația PNL privind contextul alegerilor locale din 5 iunie 2011

si reprimarea pluralismului politic si de opinie

Partidul Național Liberal va participa la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Este a doua oară cînd PNL își înaintează candidații pentru aleșilocali, prima dată aceasta avînd loc în anul 2007, cînd, la numai trei luni după înregistrarea la Ministerul Justiției, formațiunea a luptat pentru Primăria Chișinău și consiliile locale, orășenești și municipale.

Alegerile din 2007 s-au desfășurat în plin regim comunist și, de atunci, prin sprijinul, acordat de majoritatea chișinăuenilor unui candidat liberal, capitala a evitat instalarea la putere a unui comunist în inima celui de-al doilea stat românesc. Situația de peste patru ani pare să se fi schimbat, însă pericolul revenirii comuniștilor nu a dispărut.

În acest condiții, PNL sprijină ideea liderilor de opinie care consideră extrem de periculos, pentru identitatea românească a Republicii Moldova și demersul său european, să revină un reprezentant al PCRM la putere în Chișinău. Acest pericol, însă, nu a mobilizat AIE-2 să formeze o listă comună pentru Consiliul Municipal Chișinău,  pentru alte Consilii, din partea unui bloc proeuropean. Mai mult – unele componente din Alianță discută cu PCRM, fără acceptul liderilor coaliției, realizîndu-se, se pare, “trocuri” de împărțire a sferelor de influență – Primăria și Președinția -, prima fiind amenințată de urcarea pe tronul Municipiului Chișinău a unui comunist moldovenist.

În aceste condiții, PNL participă în alegerile locale din 5 iunie 2011 cu oameni onești, cumsecade, cu bun-simț care, aleși primari și consilieri, vor gospodări corect și legal, spre binele comunității. PNL constată, cu mare regret, că actuala coaliție de guvernămînt preia întocmai sistemul demonic oligarhizat, creat de comuniști, spre a profita și a se perpetua la putere, în loc să-l schimbe din rădăcină și pînă la capăt. AIE-2 nici nu a început să dezrădăcineze demagogia, grupurile mafiote, corupția, cumătrismul, ci le-a împrumutat, cu succes, de la comuniști.

PNL pledează, în această campanie electorală, pentru excluderea posterelor electorale, ce împînzesc orașele, ce nu le țin oamenilor de pîine și căldură, dar sînt expresia banilor murdari ai grupărilor de presiune. PNL condamnă vehement cumpărarea voturilor, precum s-a întîmplat în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. PNL avertizează instituțiile internaționale că recentele modificări la Codul electoral, votate de AIE-2, la inițiativa PL și PLDM, anulează accesul egal al concurenților electorali la spațiul informațional public, discriminîndu-i și creînd, condiții de accedere în structurile administrative locale, orășenești și municipale doar partidelor oligarhizate.

 

PNL va pleda – și în această campanie electorală – pentru adoptarea de urgență a modificărilor la Legea privind finanțele publice locale, al căror proiect se murează de trei ani prin sertarele Puterii, dar care, devenind lege, ar institui principiul descentralizării și al autonomiei locale, ce prevede și autonomia financiară.

Prin aceste modificări, mijloacele financiare de la Bugetul public s-ar repartiza în baza competențelor delimitate, în funcție de servicii și de atribuțiile delegate autorităților publice locale, nu în funcție de umbrela pe care o are cineva în Parlament sau în Guvern. De asemenea, dacă actualii guvernanți ar avea o abordare europeană, ar repartiza finanțele unităților administrative în funcție de priorități și necesități, nu de culoarea aleșilor locali.
Repartizarea mijloacelor financiare nu ar mai fi o pîrghie pentru încurajarea migrațiunii și traseismului din partid în partid și pentru anihilarea pluralismului politic. Constatăm că partidele din AIE-2 operează cu argumentele comuniștilor care, timp de zece ani, i-au tot amenințat pe candidații la funcția de primar și consilier din Opoziție că, dacă vor fi aleși, nu vor avea acces la banii publici și la fondurile europene. Astfel, și comuniștii, și falsii democrați amenință cu discriminarea comunitățile care nu îi vor vota pe reprezentanții partidelor parlamentare.

PNL optează ferm pentru depolitizarea structurilor executive centrale și locale, pentru ca toți funcționarii să își suspende calitatea de membru în partid pe perioada angajării, ce se va face numai prin concurs, conform principiilor „în funcții publice  – cei mai buni și onești” și  “funcționarul este în serviciul contribuabilului”.

PNL va opta pentru abordări europene în administrarea publică locală, pentru promovarea proiectelor europene transfrontaliere bilaterale și trilaterale cu România, Bulgaria, Ucraina și Turcia, oferind un exemplu de prestație de bun-simț, care să solidarizeze comunitatea și să o apropie de standardele europene.

Chișinău, 9 aprilie 2011
Comentarii

Lasă un răspuns