Anul preelectoral 2008 a fost unul al protestelor contra guvernarii

Vitalia Pavlicenco, deputat, membru al Comisiei pentru politica externa si integrarea europeana, presedintele Partidului National Liberal, a acordat un interviu pentru revista “Business Expert”:

1. Prin ce a fost semnificativ anul 2008 pentru dvs. personal si societate?

Pentru PNL, anul 2008 a fost unul extrem de bogat in actiuni, in special legate de constructia de partid. Ne consolidam, identificind oameni noi si indecisi, pe care ii sensibilizam asupra necesitatii de solidarizare, pentru a realiza schimbarea democratica la guvernare in R.Moldova. In plan personal as evidentia, poate, participari ale mele la foruri internationale importante – la Bucuresti, inainte de summit-ul NATO, la Forul Ucraina-UE de la Kiev, la Forul economic de la Krynica si la Forul Turcia–UE de la Sopot, Polonia. De fiece data am avut interventii si am regretat ca R.Moldova nu este alaturi de Ucraina si Georgia in mesajul lor ferm proNATO si proUE, precum si in pozitia Georgiei care a parasit CSI, am regretat ca R.Moldova nu este puternic in vizorul Vestului.

Pentru statul R.Moldova, 2008 a fost unul „semnificativ” in sens negativ, a fost un an preelectoral, un an pierdut, in care guvernantii s-au ocupat de populism, de false reforme liberale, de acaparari ale bunurilor publice, de privatizari abuzive, de adoptarea unui Buget politic, in interesul coalitiei PPCD-PCRM. A fost un an in care au protestat continuu taranii-fermieri, pensionarii, profesorii, tinerii, un an in care au degradat institutiile statului, nu functioneaza institutiile democratice si sint violate, in continuare, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, a fost ingradit si mai mult dreptul la studii. Banii cistigati greu peste hotare nu servesc la cresterea economica, cel mai mare esec al guvernantilor fiind neincurajarea sectorului privat, a carui extindere si consolidare ar fi apropiat aparitia clasei mijlocii, care sa creeze locuri de munca si sa asigure, pe viitor, stabilitatea politica si economica a statului. Sondajele efectuate arata elocvent esecul guvernarii, inclusiv in anul 2008.

Trebuie sa mentionam Pozitiile sefilor misiunilor diplomatice vestice si internationale, acreditate in R.Moldova, care i-au taxat pe guvernanti pentru derapajele antidemocratice, cele mai importante fiind lipsa presei libere, lipsa accesului la spatiul public de dezbateri, o justitie controlata, nefunctionarea institutiilor democratice, in ansamblu. Cu asta au inceput comunistii in 2001 si cu asta termina, in 2008, adica, fara progrese.

 
2. Care, credeti, a fost realizarea anului, in plan economic?

Faptul ca, in pofida relatiilor proaste cu Bucurestiul, din cauza comunistilor, agentii economici din R.Moldova isi reorienteaza, exporturile spre Vest. Dupa defaultul financiar din august-septembrie 1998, Alianta pentru Democratie si Reforme din Parlamentul R.Moldova a adoptat, la 11 septembrie, o hotarire istorica, ce a proclamat integrarea europeana ca obiectiv strategic major al R.Moldova, exporturile moldovenesti urmind sa fie reorientate spre Vest. Iata aflam ca, in acest an, volumul comertului dintre Romania si R.Moldova a constituit aproape 735 mln dolari in primele noua luni ale anului curent, fata de 440 mln dolari, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de circa 70%. Romania este, de citeva luni, principala piata de desfacere a produselor moldovenesti. In perioada de referinta, volumul importurilor de peste Prut a constituit aproape 260 mln dolari, fata de 142 mln, in aceeasi perioada a anului trecut. Romania este al doilea partener comercial al R.Moldova, pe primul loc situindu-se Ucraina, cu 746 mln dolari, datorita volumului mare de produse exportate in R.Moldova (peste 640 mln dolari). Pentru comparatie – volumul comertului cu Rusia (o tara foarte mare!) a fost de 685 mln dolari.

3. Dar deceptia?

Aceeasi – lipsa de evolutii in directia instituirii unui adevarat dialog in societate asupra costurilor pregatirii noastre pentru a adera la UE, asupra celor mai importante probleme din diferite ramuri economice si sociale, asupra cailor de iesire din criza. Lipsa unui dialog asistat de experti din Romania, din alte state ale UE si din SUA, dispuse sa ne ajute. Caracterul inchis al societatii, lipsa de dezbateri publice, lipsa schimbului de idei ne sorteste inapoierii. Asta a continuat in anul 2008.

4. Care a fost problema anului 2008 in Moldova?

Faptul ca a fost un an preelectoral. Aceasta a marcat profund negativ comportamentul PCRM, care nu s-a ocupat de problemele statului, ci de populismul menit sa-l perpetueze la putere. De exemplu, zisele reforme liberale, de fapt – niste reforme pseudoliberale – nu s-au soldat cu efectul scontat, i-au descurajat pe managerii buni si loiali statului, dar au lipsit Bugetele de mari sume de bani, stimulind speranta managerilor slabi ca, intr-o zi, li se vor anula datoriile fiscale. Fara disciplina fiscala nu poti face stat. Cunoasteti spusa lui Napoleon – statul sint impozitele. Insusi Voronin, prin politica fiscala gresita si populista, distruge statalitatea, actiune de care ii invinuieste pe altii.

5. Cum credeti ca va fi anul 2009, ce asteptari aveti?

Va fi un an foarte greu. Dincolo de criza mondiala, care se va apropia necrutator, avem si criza noastra de sistem, pentru ca trebuie reconsiderate bazele economiei capitaliste, dupa modelul baltic si al fostelor state socialiste din Europa de Sud-Est, dar asta va fi posibil numai daca va fi vointa politica si intelectuala pentru reforme. Noi avem nevoie de solidaritatea fortelor reformatoare, proeuropene, pentru a recupera anii pierduti din cauza guvernarilor de stinga antireformatoare si antipopulare. Daca fortele democratice nu vor avea intelepciunea sa identifice prioritatile, sa plaseze in prim-plan interesul national, si nu ambitiile, va urma o mare dezamagire, ce va duce la o migratie si mai catastrofala.

Comentarii

Lasă un răspuns