Apelul electoral al PNL către forțele liberale din Republica Moldova

Partidul Național Liberal a adresat toate apelurile posibile – privind un Bloc European, un Bloc Liberal și un Bloc al partidelor extraparlamentare, privind o ”Declarație Snagov” pro UE și NATO în R.Moldova și una din partea partidelor din România în sprijinul clasei politice proeuropene din stânga Prutului, în ajunul acestor alegeri importante pentru destinul european al celui de-al doilea stat românesc.

Din păcate, entitățile noastre politice, cu reprezentanți în Parlament, nu au răspuns apelurilor național-liberalilor, sperând, probabil, că vor câștiga lupta politică, deși practica electorală demonstrează că segmentul de dreapta, urmare a neinformării obiective a cetățenilor, nu este, încă, cert majoritar.

Urmărind momentul politic și evoluțiile unor partide ce se revendică a fi de dreapta, dar fără mesaj euroatlantic și proromânesc sau unionist, limpede exprimat, PNL îndeamnă aceste formațiuni politice să accepte o consolidare pe platforma doctrinară național-liberală, căreia i se datorează o istorie politică frumoasă și bogată a României și care a adunat cele mai luminate minți, pe cei mai curajoși români, ce au înfăptuit Marile Uniri.

Clasa politică din România a îmbrățișat ferm Unirea ca un nou obiectiv strategic pentru națiunea română. Clasa politică din Republica Moldova ar trebui să facă același lucru, pentru că sunt de neimaginat rezistența și nereceptivitatea de care se lovesc aici declarațiile proUnire ale politicienilor și prezidențiabililor români.

În acest sens, pentru evitarea extinderii segmentului fals proeuropean și a segmentului prorusesc ale eșichierului politic, PNL le propune partidelor ce se revendică drept liberale, să își reevalueze posibilitățile de trecere a pragului. Astfel, pentru a nu fragmenta electoratul, ar fi bine să se ia în considerație și declarația unui membru al PLR, Ana Guțu, care, întrebată dacă nu ”constituie unionismul un subiect electoral in Republica Moldova, asa cum este el in Romania?”, a răspuns că, ”spre regret, nu, cu excepția Partidului Național Liberal, care, după ani de activitate dificilă, inclusiv prin bătălia dată în instanțele judecătoresti, a reușit să includă în statutul sau dezideratul Reunirii cu România.” Amintim: PNL a dat această luptă în justiție în perioada guvernării Alianței pentru Integrarea Europeană, care trebuia să știe ce înseamnă libertatea de exprimare, pluralismul politic și de opinii.

La multi ani, PavlicencoPNL din Republica Moldova este o formațiune extraparlamentară, o platformă politică unionistă, întrunind sprijinul unui important segment asociativ, este un partid de viitor raportat la întreg spațiul românesc. PNL din România are o poziție politică vizibilă și – împreună cu PSD, PPDD, PC, cu alte formațiuni – poate pune umărul la refacerea unității naționale românești.  Pornind de la această realitate, PNL din Republica Moldova invită la un dialog, ”în al doisprezecelea ceas”, partidele de dreapta din Republica Moldova, pentru a se lua cele mai bune decizii în vederea nedispersării voturilor segmentului românesc și al prevenirii situației politice din 2001, marcate de revanșa comunistă.

PNL apreciază campania promovată de tinerii unioniști ”Unireaînseamnă”, pe care a sprijinit-o și anterior, și invită, de asemenea, la aceste discuții Platformele civice ”Acțiunea-2012” și ”Tinerii Moldovei”, care optează pentru reunificarea celor două state românești.

Chișinău, 29 octombrie 2014

 

Comentarii

Lasă un răspuns