Partidul Naţional Liberal s-a reconstituit în 2007, urmare a regrupării iniţiate de forţele liberale, afectate de evoluţiile negative după votulu deviat al populaţiei în alegerile parlamentare din anii 2001 şi 2005.
PNL a participat masiv la fuzionările de pe eşichierul politic, la dialogul şi la unirea formaţiunilor proeuropene de centru-dreapta şi de centru-stînga. Uniunea Social-Liberală „Forţa Moldovei”, Partidul Liberal, în forma sa iniţială, Blocul electoral Alianţa Social-Liberală „Moldova Noastră”, Alianţa „Moldova Noastră”, Blocul „Moldova Democrată” – sînt etape ale acestui proces, prin care naţional-liberalii au dorit să se avanseze spre izbînda forţelor democratice, care să asigure ireversibilitatea reformelor pe drumul spre comunitatea euratlantică.
Naţional-liberalii au rămas fideli principiilor lor programatice şi după ce, prin falsificări, a fost declarată victoria forţelor retrograde comuniste în 2005, sprijinite de formaţiuni considerate anticomuniste. Naţional-liberalii au promovat constant în Parlament valorile naţionale şi obiectivele euratlantice, o poziţie fermă privind integritatea şi independenţa celui de-al doilea stat românesc în faţa pericolului federalizării şi al transnistrizării.
PNL reţine atenţia că lipsa voinţei de a avea un mesaj naţional şi euratlantic univoc al unei părţi de clasă politică de la care aceste lucru e aşteptat în mai mare măsură ar putea împiedica sprijinul necesar din partea alegătorilor pentru democraţi. Aceştia, preocupaţi de soarta românilor şi a alogenilor noştri, se declară împotriva Clanului Voronin, dar spun, totodată, că nu văd o forţă redutabilă, pentru care ar vota, fiind siguri că nu va crea un Guvern antinaţional şi mafiotizat, cum au fost, cu mici excepţii, toate Guvernele de după proclamarea Independenţei, în 1991.
Naţional-liberalii invocă faptul deoarece au apărat activ, în aceşti ani, interesele naţionale, au desfăşurat acţiuni împotriva guvernanţilor care se ocupă nu de dezvoltarea economică, nu de crearea locurilor de muncă acasă, părinţii să fie alături de copii, ci de înavuţirea din bani publici, de furtul afacerilor oamenilor cinstiţi şi al cîştigului celor ce muncesc din greu peste hotare.
PNL nu a votat pe 4 aprilie un Preşedinte comunist şi luptă continuu împotriva corupţiei, alimentate, în primul rînd, de clanul mafiot prezidenţial, ce uzurpează Puterea în stat – crimă majoră împotriva propriului popor.
PNL a cunoscut unele dificultăţi în consolidarea structurilor sale, urmare a apariţiei unor partide cu ale căror grupuri de iniţiativă convenise o coagulare a forţelor liberale, finalitatea neproducîndu-se. PNL a acţionat constant pentru aceasta, fapt ce îi dă dreptul moral să le adreseze un mesaj privind necesitatea de coordonare a eforturilor, în scopul debarcării, pe cale democratică, în 2009, a comuniştilor de la Putere.
PNL a chemat, prin acţiunile iniţiate, partidele liberale pentru un mesaj colectiv naţional şi proeuratlantic – valori ce ar trebui să ne unească, depăşind egoismul politic, neînţeles de populaţia adusă la totală sărăcie. În scopul apărării idealurilor naţionale şi a valorilor democratice, PNL îndeamnă toate forţele democratice să renunţe la atacurile dintre partidele comuniste, atacuri ce favorizează perpetuarea actualului regim antinaţional la putere.
Anul 2008 va fi unul pierdut pentru R.Moldova şi e nevoie de acest dialog politic pentru evitarea unui impact major al comportamentului în agonie al PCRM şi al Clanului Voronin asupra societăţii, precum şi pentru a se identifica modalităţile de participare optimă la alegerile din 2009, pentru ca forţele comuniste şi retrograde să nu ne îngroape definitiv viitorul european. Iniţierea unei Mese Rotunde pentru discutarea acestor imperative ar evita o catastrofă în anul 2009, după care regretele nu vor mai servi la nimic.
PNL consideră contraproductive şi nu se solidarizează cu vehiculările din presa de orice culoare privind lipsa şansei unor partide în anul 2009. PNL va participa la viitoarele alegeri parlamentare, din 2009, însă forma participării va depinde de aranjamentele între partidele ce pot fi partenere, de poziţia presei, care le sprijină, dar, în primul rînd, de interesul cetăţeanului.
Chişinău,
12 iulie 2008
SP al PNL