APELUL PNL privind coordonarea politică și electorală a forțelor eurounioniste în ajunul Centenarului Marii Uniri

 

În contextul posibilei implementări a sistemului electoral mixt, dar și al pericolului revenirii majoritare în Parlament a forțelor revanșarde, devine tot mai evident – așa cum subliniază ferm și de multă vreme, Partidul Național Liberal, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare și a Centenarului Marii Uniri, – IMPERATIVUL creării unei Platforme a forțelor ce împărtășesc obiectivul integrării românești și europene.

Creșterea segmentului unionist în societate impune un dialog al forțelor ce militează pentru un obiectiv occidental, care poate fi realizat doar prin Reunificarea cu România. Rîndurile simpatizanților ideii unioniste sporește urmare și a dezamăgirii produse de guvernările fals reformiste de după 2009, a comportamentului grav antidemocratic al Stîngii proeuroasiatice, proruse, dar și datorită mersului firesc al istoriei, ce va conduce inevitabil la refacerea unității naționale românești.

Conștientizarea acestei realități incontestabile implică reorientarea forțelor ne-proeuroasiatice spre depășirea – într-un aliniament comun – a provocărilor cauzate de modificarea sistemului electoral, care creează pericolul revenirii masive a antiunioniștilor la Putere.

Doar un asemenea gest inedit, care să conteze pe o victorie certă a eurounioniștilor, poate atrage atît simpatia electoratului cu așteptări – încă nestinse total – privind instalarea unor guvernări reformatoare, cît și suportul moral și politic al partenerilor vestici, donatori de sprijin financiar, logistic și de securitate.

În cazul în care o Platformă comună nu va reuși, Partidul Național Liberal, care a participat la toate scrutinele, exceptînd alegerile prezidențiale, în care a colectat cinstit semnături, dar a fost obstrucționat de aleși locali ai partidelor parlamentare, va informa intens populația că apariția mai multor candidați cu viziuni prooccidentale e cauzată de poziția greșită a partidelor pretins proeuropene, care nu acceptă o coordonare antiPutere și antidodonistă și care recondamnă societatea la alți ani de regres, iar populația – la dispariție fizică de aici, printr-o emigrare masivă în alte state.

În context, PNL reiterează, și în această Declarație, că se impune o poziție activă, obiectivă și coordonată față de al doilea stat românesc și din partea clasei politice de peste Prut. Românii și alogenii din Republica Moldova – deși, deocamdată, nu conștientizează  realitatea tristă – au nevoie nu numai de ajutor material, financiar din România, dar și de expertiza politică, de un dialog serios cu partidele de dincoace de Prut, precum și de un rol de mediator între Chișinău, pe de o parte, Bruxelles, Washington, NATO, unele state nemembre ale acestor structuri, pe de altă parte.

Venirea în Republica Moldova a unor politicieni de peste Prut nu trebuie să însemne dislocarea sau dezbinarea forțelor românești din Basarabia, ci coagularea acestora și consolidarea suportului pentru o victorie certă a lor.

În acest scop se impune o coordonare pe Platforma Sfatului Țării-2 sau a Consiliului Unirii a partidelor de pe ambele maluri ale Prutului pentru a pregăti și desfășura un amplu Program, asistat și de Guvernele celor două state românești, pentru a se marca cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918, dar și pentru a ne opune împreună acțiunilor antiromânești ale socialițtilor dodoniști și putiniști din al doilea stat românesc, cei care pregătesc, la rîndul lor, acțiuni ce interpretează istoria în spiritul istoriografiei sovietice, staliniste, încercînd să destrame Statul Unitar Român.

Este bine cunoscut că dezamăgirea gravă a părții de populație proromânești este cauzată de manipulările operate de-a lungul celor 26 de ani de către entități fals unioniste de dincoace de Prut, sprijinite, în diferite perioade, de instituții neinformate sau corupte ale Statului Român, care, – în prezent, și-au revizuit politicile și consideră necesară sprijinirea financiară a instituțiilor, nu a unor persoane sau entități politice dubioase.

Este un imperativ absolut ca atît partidele politice naționale, cît și populația, care face parte din aceste falii de societate, să accepte o polarizare anteelectorală privind proiectul politic viitor al celui de-al doilea stat românesc, pentru a da expresie electorală în bătălia ce așteaptă voinței de reeditare, în 2018, a Actului unificator din 1918. Fapt istoric ce ar putea să însemne un alt sistem pentru noi toți, în care justiția va începe să devină independentă, iar corupția – eradicabilă – condiții pentru ieșirea din sărăcie și alinierea unui mod de viață civilizat.

Acest lucru depinde doar de noi.

Textul Declarației a fost adoptat

în ședința Delegației Naționale Naționale a PNL

Chișinău, 21 octombrie 2017

Comentarii

Lasă un răspuns