CEC a adoptat Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice

conf de presa comuna

Comunicat de presă

În ședința de miercuri, 23 decembrie 2015, CEC a discutat, ultima oară, proiectul Regulamentului, înainte de a fi adoptat. În dezbateri, s-a menționat și faptul că președintele CEC a avut o întânire cu reprezentanți a patru partide extraparlamentare – PLR, PAD, PNL, PPRM, care au depus o analiză exhaustivă a proiectului de Regulament, că unele propuneri au fost luate în dezbatere, iar altele – nu.

Din păcate, propunerea membrului CEC Ștefan Urâtu de a se permite reprezentanților partidelor, veniți la ședința CEC de a-și mai spune, o dată, punctul de vedere, nu a întrunit majoritatea de voturi. De aceea, aceștia nu au putut să cunoască ce propuneri exact au fost acceptate și care nu au fost acceptate în ultima variantă de proiect de Regulament, care a fost inclus, între altele, pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a ședinței.

Partidele extraparlamentare vor analiza versiunea de Regulament adoptată și vor resesiza CEC legat de abaterile conceptuale și concrete ale Regulamentului în raport cu legislația din domeniu.

Componența CEC, prezentă la ședință, a inclus în hotărârea de aplicare a unei prevederi din actul subsecvent termenul de grație de doi ani, legat de obligativitatea achitării cotizației de către jumătate din membri, cu o evidență extrem de strictă. Însă, totodată, CEC a acceptat o prevedere legat de prezentarea listelor membrilor de partid la cererea CEC, ceea ce poate fi nelegal, mai ales că asta nu prevede legea, iar realitățile din R.Moldova arată că aceasta ar fi o portiță bună pentru hărțuirea partidelor extraparlamentare de către unii membri ai CEC, propuși de partidele parlamentare și care pun interesul acestor partide în prim-plan, nu beneficiul societății.

SP

Comentarii

Lasă un răspuns