Consiliul Unirii, în preajma Zilei de 27 martie

IMG_4038Pe 19 martie, a avut loc ședința tradițională a membrilor activi din Chișinău ai Consiliului Unirii, la care au participat și persoane ce au onorat invitația la Masa Rotundă organizată de Consiliul Unirii pe 12 martie.

Subiectul abordat a fost solidarizarea entităților politice și civice pentru acțiuni comune dedicate Zilei Unirii – dată de importanță majoră în Istoria Românilor.

În acest context, s-a vorbit despre acțiunile publice anunțate de entități unioniste – depunere de flori și declarații publice, cu un mic recital de cântece patriotice românești, pe 27 martie, ora 10.00, la Monumentul lui Ștefan cel Mare, organizată de componentele Consiliului Unirii, și o adunare pentru Unire în PMAN, ora 14:00, organizată de Platforma Unionistă Acțiunea-2012.

S-a decis desfășurarea unei conferințe de presă a coordonatorilor Consiliului Unirii, cu tema: ”27 martie – Ziua Unirii. În fața riscurilor geopolitice majore – despre imperativul coagulării entităților politice și civice proromânești, propuneri de modificări constituționale în R.Moldova și în România.”

S-a menționat, în contextul pregătirii noului proiect al Constituției României, că CU a înaintat, anterior, conducerii României propuneri privind modificarea art.1 din Constituție, transmise și recent unor deputați din Parlamentul de la București, care sunt în spirit și după model german, care a condus la unificarea Germaniei, vizând eventualitatea “redobândirii suveranității politice și teritoriale asupra provinciilor/pământurilor rupte de la Statul Român de către Puteri străine”, cu prevederea că “schimbarea compoziției unor teritorii românești, prin deportarea băștinașilor și colonizarea acestor teritorii de către reprezentanți ai statului străin, care le-a ocupat, constituie crimă de genocid și se pedepsește ca și crimele comise împotriva umanității”.

Reprezentanții CU vor resolicita, în conferința de presă, Curții Constituționale a R.Moldova interpretării art.11 din Constituție, neconform cu declarația de Independență, fapt cerut printr-o Declarație a Consiliului Unirii și preluată de unele partide, ce au și sesizat CC, a cărui invalidare ar forța retragerea militară a Rusiei din R.Moldova și ridicarea stării de ocupație a celui de-al doilea stat românesc.

CU va examina oportunitatea aderării la Mișcarea pentru Constituția Cetățenilor din România, a inițierii unor discuții cu autorii acestui proiect de Lege Fundamentală, și cu reprezentanți ai Comisiei pentru noul proiect al Constituției din Parlamentul de la București, pentru a se solicita votarea, prin referendum, a unei noi Constituții, identice, pe ambele maluri ale Prutului. Acest obiectiv se circumscrie procesului de pregătire a Reîntregirii din 2018 – ca reeditare a Actului istoric din 1918, ce nu a fost anulat de nicio autoritate și instituție reprezentativă de stat, ale cărui efecte rămân pe veci valabile, chiar dacă sunt împiedicate să redevină realitate de conjunctura geopolitică.

Totodată, contextul poate deveni favorabil Reunirii cu România în orice clipă, fapt ce trebuie luat în considerație de societățile civile și clasele politice de pe ambele maluri ale Prutului.

SP al CU

Comentarii

Lasă un răspuns