Declarația PNL de condamnare a atitudinii statului R.Moldova față de opțiunea unionistă ca acțiune ”împotriva ordinii constituționale”

simionLa sfârșitul anului 2014, după alegerile parlamentare, regimul reinstalat la Putere la Chișinău a declanșat acțiuni de persecutare a adepților opțiunii unioniste, precum sunt tinerii din Partidul Național Liberal și din structuri ale sectorului asociativ, ce împărtășesc viziuni naționaliste proromânești și sunt membri ai Platformei unioniste ”Consiliul Unirii”. O atitudine similară a fost manifestată față de liderul Platformei civice ”Acțiunea-2012”, când I s-a interzis, fără motive credibile și clar formulate, accesul pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc, Republica Moldova. Acum, acesta a fost expulzat din Republica Moldova, fără dreptul de a reveni dincoace de Prut în următorii cinci ani.

Consiliul Unirii, din care face parte și PNL, condamnă această abordare. Opțiunea unionistă, exprimată pașnic, nu poate fi considerată – în temeiul legislației europene, al deciziilor CEDO, ca precedent pentru situațiile și deciziile pronunțate în chiar cazul PNL de către instanțele justiției naționale, – drept opțiune sau ”acțiune îndreptată împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova”.  În caz contrar, avem de a face cu viziuni staliniste, antidemocratice, antieuropene – asta pentru că ceea ce contează este libertatea de opinie, pluralismul de opinie și pluralismul politic, valori și principii universale, ce pot crea condiții în societate pentru ca membrii acesteia să identifice cea mai bună cale de urmat pentru a avea o viață mai bună și a deveni fericiți.

Or, situația din R.Moldova, al cărui teritoriu se află până în prezent sub ocupație rusă, demonstrează inconsistența opțiunii pentru un stat independent, de aceea are dreptul la viață și opțiunea Unirii cu România, conform și poziției Curții Constituționale, care nu consideră că un partid ce pledează pentru Unire ar avea o opțiune statutară anticonstituțională.

PNL, alte componente ale Consiliului Unirii au fost, în toate acțiunile, alături de membrii Platformei civice ”Acțiunea-2012” și de Tinerii Moldovei, de aceea, va participa și la manifestarea unionistă de la 16 mai, ora 14.00, din PMAN, Chișinău, rămânând ca adepți consecvenți ai acțiunilor unioniste, precum au fost cele de la 9 mai 2008, 27 martie 2008, 27 martie 2012, 13 și 16 mai 2012, când s-au împlinit 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, marșurile unioniste de la Cahul și Bălți, Chișinău și București, Alba Iulia și altele.

PNL, AVR-92 ”Tiras-Tighina”, celelalte componente ale Consiliului Unirii cer anularea deciziei de expulzare a liderului Platformei civice ”Acțiunea-2012” și cheamă populația la o acțiune solidară, pentru a spune poporului roman și alogenilor conviețuitori că unica speranță de salvare a noastră, ca parte de neam românesc, dincoace de Prut, este Reîntregirea României, este Unirea cu Patria-mamă România, este refacerea unității naționale românești.

PNL salută faptul că tot mai multe entități civice, lideri politici, oameni din toate categoriile sociale spun, ca și Partidul Național Liberal, care o face din 2008 și, mai ales, din 2010, că Republica Moldova poate accede în NATO și UE numai prin reunificarea cu România.

Partidul Național Liberal,

14 mai 2015

Comentarii

Lasă un răspuns