Declarația PNL: ”Independența a eșuat. Împreună, facem Unirea în 2018”

prin Romania10629877_720545654647516_6822728200713450303_nAnul 2014 este al patrulea an cand sarbatorim Independenta Republicii Moldova nemaifiind sub regim comunist. Am rabdat zece ani de guvernare abuziva sub PCRM, care ne-a deturnat parcursul national european, dar, din pacate, avem alti patru ani de orientare doar formala spre Europa, pentru ca dezastrul, creat in toate domeniile dupa 2009, descurajeaza societatea sa mai creada in forte politice in general.

PNL regreta ca ingerintele externe din Rasarit in sfera decidenta au condus la o stagnare de 23 de ani, ce a indepartat perspectiva euroatlantica pentru al doilea stat romanesc. Semnarea acordurilor asociative cu UE nu inseamna nimic fara un program concret si amplu de integrare intraromaneasca a celor doua state de pe Prut.

Dupa rasturnarea comunistilor, prin efortul general al democratilor, societatea a asteptat o consolidare politica si certitudinea ireversibilitatii orientarii europene. Constatam ca guvernarea postcomunista, liberala si democrata, sprijinita electoral si de PNL, a consumat acesti ani intr-o competitie absurda de ambitii personale ale presedintilor componentelor AIE, care a indus disperarea intr-o societate istovita de asteptarea tranzitionala dezolanta a unor orizonturi de bunastare.

Atitudinile fata de valorile sacre, fata de adevarul istoric dezbina, in continuare, clasa politica, in loc sa constatam unirea fortelor necomuniste pe o platforma nationala, europeana, liberala – singura care, orientata spre redobandirea identitatii si a constiintei romanesti -, ne-ar desprinde din sfera de influenta rusa, ne-ar putea reda Libertatea, ne-ar putea ajuta sa scapam de armata rusa de ocupatie si sa ii transformam pe partenerii occidentali in sprijinul principal pe drumul nostru spre spatiul euroatlantic, prin reintregirea Natiunii Romane.

Optiunea PNL pentru Unirea cu Romania, drept cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, este atat rezultatul dezamagirii in care se afla populatia, dar si expresia curajului unui partid de a deschide spatiul public pentru discutii pluraliste in cautarea unei solutii optime pentru depasirea conditiei statului sarac, a unei societati din membri avand unicul scop de a se salva prin a parasi propriul stat.

Este curajul de a-i face pe cetateni sa depaseasca stereotipurile create prin presiunea comunista antiromaneasca, dar si postcomunista, este obiectivul major de Libertate, dar si al statului de drept european al romanilor si al alogenilor prooccidentali, care se doresc mai repede in spatiul civilizat al UE, unde fiecare om e respectat, indiferent de conditia sociala si de nationalitate.

PNL este sigur ca discutiile, initiate de membrii sai privind Unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE, vor fi tot mai frecvente in societate, spre binele oamenilor, vor fi agreate de un numar tot mai mare de romani si alogeni, cu dreptul de a-si decide soarta asa cum vor, doar pe cale legala, constitutionala, fara niciun fel de constringeri sau restrictii.

Proclamarea – in anul 1991 – a Independentei Republicii Moldova a fost un act de mare curaj al membrilor societatii. Actul de echitate istorica va fi decizia – luata legal de romani si de prietenii lor – de a se regasi impreuna in Europa prin calea germana – de reunificare a doua state romanesti.

Sa fim tari si curajosi si Dumnezeu ne va fi alaturi!

Independenta a esuat. Impreuna, facem Unirea in 2018!

Partidul National Liberal,
Chisinau, 27 august 2014

NOTA: Textul acestei Declaratii a PNL este textul Declaratiei PNL din anul 2010, cu actualizarile necesare de date, ceea ce demonstreaza stagnarea desavirsita pe care o traim sun guvernari mereu corupte.

Comentarii

Lasă un răspuns