Sâmbătă, 30 noiembrie, la sediul Consiliului Unirii, avut loc o întâlnire și o discuție sinceră și directă între deputatul român Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, venit la Chișinău ca să participe la marcarea Zilei Naționale a României, și un grup de membri activi ai CU. Discuția a durat două ore și a cuprins o gamă întreagă de probleme legate de viața românilor din Republica Moldova și de percepția despre preocuparea conducerii Statului Român față de aceștia, inclusiv prim misiunea sa diplomatică.
Membrii Consiliului Unirii au adresat o serie de întrebări și au prezentat numeroase exemple de implicări posibile, dar nevalorificate, de către Statul Român în ceea ce se numește onorarea obligației de responsabil pentru soarta românilor din afara granițelor României, dar care se află în teritoriile istorice ale României. S-a invocat de la problema cetățeniei române, care se dobândește prin efort și cheltuială mari, până la necesitatea modificării Constituției, după model german, cu oportunitatea recuperării teritoriilor istorice românești, până la percepția despre Ambasada României, de cele mai multe ori neînțeleasă membrilor Consiliului Unirii. S-a convenit să se facă un Raport care să cuprindă plângerile și sugestiile legate de prezența corpului diplomatic românesc la Chișinău, care urma să însemne ceva mai mult decât un act de prezentă în mandatul de timp delegat.
SP al CU
http://www.bogdandiaconu.ro/
Pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, voi fi la Chișinău, unde voi avea întâlniri și discuții cu tinerii cărora le-a fost refuzată viza de intrare în România cu ocazia Marșului Unirii de la București (20 octombrie), apoi cu membrii Consiliului Unirii, organism din Republica Moldova care militează activ pentru reunificarea celor două state românești, cu deputați din Parlamentul de la Chișinău și cu tineri activiști și bloggeri din Repblica Moldova care luptă pentru unirea cu România.