HOTĂRÂREA Congresului al IV-lea al PNL cu privire la imuabilitatea valorilor național-liberale în stânga Prutului

DSC_5129_1Partidul Național Liberal din Republica Moldova se revendică, istoric, de la Partidul Național Liberal, fondat în România pe 24 mai 1875, care a activat și între Prut și Nistru, în perioada interbelică.

PNL s-a constituit, în stânga Prutului, în anul 1993, ca “Organizația Chișinău” în cadrul Filialei PNL-Iași din România, evoluând spre alte formule politice urmare a modificării legislației în cel de-al doilea stat românesc, dar și răspunzând imperativului de coagulare a forțelor anticomuniste.

În titulatura PNL sunt îngemănate două concepte – ”național” şi ”liberal”.  “Naţional” înseamnă – și acum, în stânga Prutului, – recuperarea identitară, prin întregirea Statului Român în atributele suveranității şi dezvoltării sale economice, culturale, educaționale. ”Liberal” a exprimat mereu natura regimului politic și social–economic, bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea continuă a echilibrului în societate. Această chintesenţă a două curente de gândire politică, din care s-a edificat Statul Român, contopite în ideologia şi practica PNL, au însemnat, după 1866, Modernizarea și Reîntregirea României.

Partidul Național Liberal promovează, conform Statutului și Programului său, imperativul omogenizării politice a spațiului de pe cele două maluri ale Prutului, ca o premiză pentru înfăptuirea obiectivului major de unitate națională a românilor, prin reunificarea celor două state românești.

PNL a salutat Amendamentul Quintus, adoptat la Congresul din iunie 2014 de către PNL din România, ce stipulează că denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului – prevedere introdusă în Statut, în contextul negocierilor și fuziunii dintre PNL.ro și PDL.ro.

În acest scop și având în vedere procesul de consolidare a segmentului național-liberal în societatea din Republica Moldova, prin extinderea numărului de sprijinitori ai acestui curent de gândire, Congresul al IV-lea al PNL din stânga Prutului statuează:

  1. Denumirea, identitatea, tradiţia istorică și obiectivul de refacere a unității naționale românești ale Partidului Național Liberal se declară valori imuabile și nu se modifică în procesul de negocieri pentru coagularea forțelor naționale. Congresul consfințeste, prin aceasta Declaratie, imuabilitatea valorilor național-liberale pe pământul românesc din stânga Prutului.
  2. Național-liberalii din Republica Moldova promovează Reîntregirea neamului, imperativ care va conduce la edificarea unui PNL unic în întreg spațiul românesc.

Chișinău, 25 octombrie 2014

Comentarii

Lasă un răspuns