Joi, 12 noiembrie, a avut loc ședința membrilor active, nucleul din Chișinău, ai Consiliului Unirii, care au discutat mai multe chestiuni: bilanțul participării la Marșul pentru un Guvern comun România-Republica Moldova; programarea manifestării de 1 Decembrie, Ziua României, cu desfășurarea unui miting și cu o depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt; instituționalizarea Consiliului Unirii, atitudinea față de Platforma România-100, din România, atitudinea unioniștilor față de eventualul referendum privind modul de alegere a Președintelui celui de-al doilea stat românesc.
Cei prezenți au salutat acțiunea dedicată solicitării de Guvern comun al celor două state românești, de la 8 noiembrie, care a avut forma unui Marș organizat de Blocul Unității Naționale și de Consiliul Unirii, cu implicarea activă a Asociației Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina” și a Partidului Național Liberal. Unioniștii din CU și-au exprimat regretful față de lipsa de coordonare a cooperării în ziua Marșului din partea unor persoane din BUN.
În legătură cu 1 Decembrie s-a propus să fie organizat un miting în Scuarul Europei și o Depunere de flori în acea zi, la care sunt invitați toți românii care doresc să aducă un omagiu tuturor marilor români sacrificați pe altarul luptei pentru Reîntregirea neamului și care optează pentru refacerea unității naționale românești prin reunificarea celor două maluri de Prut.
În privința instituționalizării Consiliului Unirii, încă nu s-a identificat o soluție și doritori să își assume responsabilitatea pentru acest fapt.
S-a discutat despre pregătirea unei ședințe special în care Timotei Țurcanu, coordonator al CU, va informa despre conceptual proiectului ”Imperativele momentului în întreg spațiul românesc”, ședință care va avea loc pțnă sau după 1 Decembrie. Au fost difuzate tezele conceptului.
În legătură cu Platforma – ”Romania 100”, despre care unii membri ai CU au relatat, s-a decis cercetarea chestiunii și pregătirea unei atitudini, esenșa proiectului făcut cunoscut de unii unioniști din România fiind pregătirea Reîntregirii pământurilor românești și prin implicarea substanțială a diplomației de la București în discuții cu factorii geopolitici care ar putea favoriza sau împiedica Reunirea în 2018.
Membrii CU din partea AVR-92 ”Tiras-Tighina”, printre care președintele, colonelul Anatolie Caraman și vicepreședintele Sergiu Tătaru, au informat despre o conferință a militarilor proromâni din R.Moldova care au decis să facă demersuri pe lângă Ministerul Educației și alte ministere, alte instituții legat de educarea patriotic a tinerei generații în spiritul identității românești a populației, teritoriului populat și a statului de dincoace de Prut. În acest sens, ofițerii basarabeni vor face presiuni publice pentru a nu se mai promova moldovenismul antiromânesc în statul de dincoace de Prut.
În contextul opțiunii unor segmente ale societății civile și a unor partide – gen PLDM și PSRM din Republica Moldova, – pentru remodificarea legislației privind Președintele în sensul votării sale de către toți cetățenii, nu de aleșii poporului, cei prezenți au sugerat și discutat despre opțiunea unioniștilor pentru un referendum prin care să se modifice și alte puncte din legislație – să se anuleze restricția pentru candidaturi, ce ține de 10 ani locuiți în Republica Moldova, și să fie prevăzut, în mod expres, că poate deveni Președinte al celui de-al doilea stat românesc orice cetățean din România, care are cetățenia română, plasând situația politică din societatea de dincoace de Prut într-un spațiu românesc reintegrat.
Mai ales că unioniștii național-liberali au optat, în cadrul referendumului eșuat, din 5 septembrie 2010, pentru un ”Președinte care să ne conducă spre Unirea cu România”.
Consiliul Unirii îi îndeamnă pe toți unioniștii pe 1 Decembrie în Scuarul Europei și să le explice prietenilor, care sunt pe cale să devină unioniști, că un Guvern unic, un Președinte unic sunt pași concreți spre apropierera Reîntregirii românești.
SP al CU