PNL se implică în alegerile locale

IMG_4227Pe 17 aprilie a avut loc ședința extraordinară a Delegației Politice Naționale a PNL, la care s-a discutat problema participării la alegerile locale.

La ședința DPN au participat mai mulți invitați, inclusiv un Grup liberal cu viziuni unioniste, plecat în anii precedenți din PL și, apoi, din PLR, în virtutea unor evoluții politice ce i-au determinat pe membrii acestuia să procedeze astfel.

În cadrul DPN al PNL au avut mereu posibilitatea toți invitații să vorbească liber și nestingherit, indiferent de calitatea de membru sau nemembru. Unica deosebire este participarea la vot.

Au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai organizațiilor teritoriale ale PNL și simpatizanți. Majoritatea s-au pronunțat pentru participarea la alegerile locale, cu toate că eforturile de coagulare a forțelor naționale, românești, nu au condus la consolidarea unei Platforme național-liberale.

Atitudinea concentrată a membrilor DPN față de momentul politic și aprecierea situației interne și externe, precum și a prestației guvernanților în contextul politic și geopolitic a fost exprimată în Declarația PNL.

Decizia de participare la alegerile locale a PNL a fost votată unanim.

Chișinău, 17 aprilie 2015

În continuare, se publică Raportul de activitate al BPC.

Raportul BPC pentru perioada 28 martie – 16 aprilie 2015

Stimați membri ai Delegației Politice Naționale,

Stimați invitați la ședința DPN,

Au trecut puține zile, doar trei săptămâni de la ședința din 27 martie, când am reușit să desfășurăm și o acțiune de demnitate națională, aducând un omagiu înaintașilor noștri, ce au înfăptuit Unirea în 1918.

Dincolo de datele creștine, care încă nu s-au încheiat, această perioadă a fost dedicată de către membrii BPC negocierilor cu eventuali parteneri ai procesului politic. Cunoașteți, la ședința din 27 martie, am adoptat o hotărâre privind crearea unui grup pentru negocieri și continuarea discuțiilor declanșate la Masa Rotundă, organizată de Platforma unionistă Consiliul Unirii pe 12 martie, pentru a pregăti o participare
coagulată la alegerile locale.

Astfel, am discutat cu reprezentanți ai PLR,  cu reprezentanți ai PPM, cu Sergiu Mocanu, cu un Grup desprins din PLR înainte de alegeri, cu alți subiecți politici și civici.

La unele negocieri au participat membrii BPC, la alte întâlniri au participat grupuri din cadrul BPC.

În aceeași perioadă, am muncit o săptămână ca să participăm – cât mai mulți oameni – la acțiunea de protest de la 5 aprilie, fiind invitați de membrii Platformei civice ”Demnitate și Adevăr”, acțiune destul de impunătoare, în care s-a realizat ceea ce noi, unioniștii, propagăm – combinarea mesajului anticorupție cu mesajul unionist. Altfel spus, noi optăm pentru a le explica oamenilor că nu avem justiție, dar că avem multă corupție, pentru că nu avem dorința curajoșilor de a opta pentru Unire, de a mai schimba raportul de forțe politice în Legislativ.

Vreau să vă mulțumesc tuturor celor ce ați venit la acțiunea de protest, ele vor continua, dar trebuie să avem discuții, pentru că e una să inviți oameni și să le vorbești, dar e altceva când se pregătesc proiecte de partide, pentru care să fim folosiți, în situația când nouă numai partide nu ne mai trebuie în R.Moldova, unde lipsește voință politică și coagularea forțelor românești în fața forțelor antiromânești.     

În această idee, am discutat cu alte entități, ca să participăm la locale și, apoi, să coagulăm, posibil, o forță unificată, proromânească, dar coagularea, după cum vedem, se vrea produsă în jurul aceluiași miraj proeuropean, care nu va deveni realitate decât prin reunificare, prin Reîntregire. Discuțiile nu au dus la nimic, dar ne-am despărțit prieteni. Poate, vom reveni după locale, oricum, noi vom avea un congres în toamnă.

Am avut, de asemenea, apariții la diferite canale TV, pentru prima oară – și la un post cu un rating, România TV, în contextul vizitei lui Traian Băsescu în R.Moldova și legat de unele declarații ale factorilor ruși contra Unirii și avertizând că Moscova vrea, la Chișinău, prietenie politică numai cu cei ce nu doresc Unirea.

IMG_4239Pe 14 iunie, PNL va avea a treia participare la un scrutin local, după 2007 și 2011. Sunt absolut sigură că scrutinul va fi foarte greu. Timp e puțin și Sistemul, prin instituțiile sale, face totul să complice includerea partidelor neparlamentare în aceste alegeri. Începând de marți, vom analiza raion cu raion, sat cu sat, ca să vedem ce reușim. Vă rugăm să fiți activi. Știu că nu sunt bani, forțe, dar trebuie să rezistăm. Vă stăm la dispoziție și vom încerca niște coordonări. Pot fi cazuri să vină dezamăgiții, care nu încap pe listele dorite. Ne gândim, știm că unii vor fi atrași apoi la alte partide.  Că li se va spune la oameni să nu voteze partide fără deputați și reprezentanți în Guvern, ”pentru că nu veți avea proiecte comunitare”. Cunoaștem povestea. E greu să vă spun să selectați oameni foarte fideli. Omul e om și cultura politică, precum și loialitatea, nu au fost cultivate. Noi avem oameni dedicați, dar pe toți nu îi putem ține aproape când acționăm sporadic, fără sedii în raioane. Însă sacrificiul nostru este pentru ideea noastră, care capătă tot mai mult contur.

În acest sens vă mulțumesc, încă o dată, că sunteți în PNL și vă invit să rezistați și să mergem înainte.

Avem o hotărâre, avem instrucțiuni, pe care le vom spune și să trecem, cum putem, și prin această încercare.

Dacă sunt întrebări, spuneți, dar vă rog să vă exprimați și legat de participarea la alegeri.

Vă mulțumesc.

Comentarii

Lasă un răspuns