In raportul prezentat in numele BPC, Vitalia Pavlicenco a prezentat amanuntit activitatea desfasurata intre 17 aprilie si 25 iulie si au fost identificate prioritatile pentru perioada urmatoare. In cadrul dezbaterilor au luat cuvintul Mihai Severovan, Alexandra Can, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Revenco, Dumitru Mahu, Larisa Biriuc, Iulia Deleu, Roman Cociu, Pancrate Gojan, Filipp Druta, Ion Dragutan, Ion Alexei.
Audiind Raportul si opiniile exprimate in dezbateri, Delegatia Politica Nationala a PNL a adoptat o hotarire, conform careia: 1. Pina la 5 august, Filialele teritoriale ale PNL vor prezenta stafului si consiliilor electorale cite 10 persoane de incredere, ce vor face agitatie pentru referendum in raion din partea PNL. 2. In perspectiva pregatirii PNL pentru ciclul electoral incluzind un referendum, alegeri prezidentiale, alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale, Filialele teritoriale ale PNL vor crea componenta nominala a stafurilor electorale. 3. Conducerea PNL va continua negocierile pentru identificarea solutiei optime in vederea participarii PNL la alegerile parlamentare anticipate. 4. Structurile teritoriale vor continua actiunea, inceputa la Chisinau, de colectare a semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. 5. Structurile teritoriale vor continua colectarea principalelor probleme ale localitatilor, in perspectiva alegerilor locale din primavara anului 2011.
DPN a aprobat Pozitia PNL privind Referendumul, aprobata anterior de Biroul Permanent Central.
Serviciul de presa al PNL
In continuare plasam Raportul BPC pentru şedinta din 25 iulie 2010 a Delegaţiei Politice Naţionale, prezentat de presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, si Hotarirea adoptata.
RAPORT
Stimati invitaţi la şedinţa DPN,
Şedinţa trecută a DPN a avut loc acum trei luni, pe 17 aprilie, în care ne-am propust să relansăm consolidarea PNL în teritoriu. Ştim că e un proces dificil, însă evenimentele politice au o asemenea viteză, încît abia de reuşim să participăm la ele.
Voi compartimenta raportul des
pre activitatea desfăşurată în perioada vizată. Trebuie să recunoaştem că am devenit mai vizibili începînd cu luna mai. Am avut ocazia să vorbim de mai multe ori la televiziuni, am reacţionat prin luări de atitudine la evenimente, am fost prezenti la evenimente in teritoriu. Cei care cunosc sondajele, nu toate publice, spun ca avem 1,8 in prezent. Pragul de trecere este de 4 la suta.Am făcut cunoscută societăţii poziţia PNL privind mesajul de unificare a celor două state româneşti, inclusiv prin participarea la emisiuni şi la conferinţe de presă. După 17 aprilie am avut sase şedinţe ale BPC, la care am relansat consolidarea filialelor PNL în perspectiva alegerilor locale şi, eventual, a alegerilor parlamentare anticipate. Această poziţie şi-a găsit expresia оn Declaraţia „Cu privire la situaţia politică şi la necesitatea unirii forţelor naţionale”.
La şedintele BPC au asistat şi presedinţi ai filialelor teritoriale, am dezbatut subiectele din viata politică şi probleme organizatorice. Am discutat despre situaţia din raioane, despre pregătirea conferinţelor şi problemele ce confruntă populaţia. Am decis să identificăm, în fiecare localitate din raion, cîte un grup de sprijin de cel puţin trei oameni, ce vor colecta problemele comunităţii, ca să facem o bancă de date în perspectiva localelor.
În această perioadă am discutat cu activul PNL de la Cahul, în frunte cu dna Nina Tampiza. Am analizat, împreună cu Mihai Creanga, dificultatile si am stabilit obiectivele curente si de perspectiva ale Filialei, care atrage tineri de calitate. In ultimul timp, au aderat la Filiala Cahul peste 100 de persoane. Împreună cu vicepreşedintele Anatol Revenco am participat la conferinţa Filialei teritoriale municipale Bălţi. Concluzia delegaţilor a fost că, după 29 iulie, în capitala nordica nimic nu s-a schimbat. Vlad Postolache, preşedintele Filialei PNL-Bălţi, a consemnat că si baltenii cu viziuni democratice au contribuit la dărîmarea comuniştilor la nivel naţional, însă în Municipiu lucrurile rămîn pe vechi.
Am avut o întоlnire consistentă, împreună cu Anatol Revenco şi Valentina Pigovici, cu activul de la Edineţ. In discuţie, s-a evocat modul defectuos de admninistrare a raionului, unde democraţii se răfuiesc împotriva liberalilor cu ajutorul comuniştilor. Filiala PNL-Edineţ, care are potential, îşi propune să pregătească o echipă bună în raion pentru alegerile locale. După o retragere cauzată de guvernarea comunistă, dar şi de dezamăgirea provocată de democraţi, printre care s-au infiltrat mulţi comunişti, revin mai multe persoane, implicate anterior n politica locală.
Am avut discuţii bune şi n alte raioane, sarcina rămînind consolidarea structurilor teritoriale. Rămînem mai datori in privinta Chişinăului şi a împrejurimilor, unde mizăm pe informarea populaţiei prin pluralismul prezent, intr-o anume masura, la televiziuni.
Acum intervine un ciclu electoral intens, cu referendum, alegeri prezidenţiale, alegeri parlamentare anticipate şi alegeri locale, la care vom participa prin formule optime. Ne-am înregistrat ca participant la referendum şi va trebui, in decurs de o săptămînă, să depunem, in fiecare raion, o listă de, cel puţin, zece persoane de încredere pentru explicarea necesităţii participarii la referendum.
TINERETUL NATIONAL LIBERAL
In pe ioada vizată a avut loc o activitate intensă a tinerilor naţional-liberali. Între 30 aprilie–2 mai 2010, la invitaţi a TNL din România, 8 tineri din PNL au participat la Congresul Lymec (European Liberal Youth), la Sinaia, Romania, alaturi de tineri din 36 tari din Europa. Tenelistii au exprimat dorinta sa devina membri cu drepturi depline ai “Lymec”, fapt ce ar promova mai bine ideile si a programele liberal-europene in rindurile tineretului din R.Moldova.
Pe 1 mai, la Sinaia, tinerii nostri au participat la sedinta BPC a TNL Romania, care si-a exprimat disponibilitatea pentru schimb de vizite si actiuni menite sa conduca la o apropiere intre organizatiile de tineret. Luna trecută un grup de circa 50 de tineri naţional-liberali membri ai BPC al TNL din Romania, au participat, împreună, la o şedinţă comună a BPC-urilor tinerilor şi urmează să se semneze un acord de cooperare. Speram sa organizam in septembrie Congresul al doilea al TNL.
Tinerii National-Liberali au organizat pe 9 mai, in Scuarul Europei, un flash-mob de protest cu steagurile PNL in berna, impotriva participarii militarilor din R.Moldova la Parada Rosie de la Moscova. PNL considera ca a fost o concesiune inadecvata facuta de Guvern si de unii lideri ai Aliantei în favoarea pozitiei fortelor imperialiste d ela Moscova, care au dorit neaparat participarea soldatilor moldoveni pe 9 mai la defilare pe Piata Rosie. Adica Puterea de la Chisinau a manifestat o deviere condamnabila de la orientarea proeuropeana a politicii externe a statului si de la viziunea corecta asupra naturii razboiului al doilea mondial. Razboi care, pentru poporul roman, a fost o incercare de reintregire a teritoriilor istorice romanesti, dar care, in final, a fost o tragedie, soldata cu deportari, persecutii, bagare in gropi cu var, depopularea Basarabiei. AMN si PLDM trebuiau sa fie pe 9 mai, pe 22 iunie, pe 28 iunie alaturi de pozitia PL. Pacat ca partidele liberale amintite spun una in campania electorala si fac alta dupa venirea la Putere.
Tot pe 9 mai membrul BPC, Mihai Creanga, presedintele Filialei PNL-Cantemir, a adresat un mesaj din partea PNL veteranilor si vaduvelor de razboi la ceremonia din satul Gotesti, carora li s-a oferit cite o donatie baneasca.
Pe 23 mai tinerii naţional-liberali l-au gazduit la sediu pe Alexandru Iavorschi, consilier al lui Tudor Pantiru, deputat din partea R.Moldova in Parlamentul Romaniei. Alexandru le-a vorbit tinerilor despre studiile si cariera sa profesionala de la Soroca pînă la Bucuresti, unde Iavorschi predă si dreptul roman la Universitate.
Intre 25 iunie si 3 iulie, TNL, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Armata URSS, a instalat un cort pe Aleea Clasicilor, în Scuarul Europei, unde tinerii au repartizat materiale despre PNL si le-au explicat celor interesati esenţa tragediei produse Basarabiei pe 28 iunie 1940, urmare a ultimatumului înaintat Guvernului României prin Pactul Molotov-Ribbentrop. Tinerii au adunat semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului criminal Stalin-Hitler, ceea ce înseamnă reunirea Basarabiei cu România. Au fost citiva tineri foarte activi – Nicolae Margarint, Ion Calmic, Natalia Bahturchin, Denis Toma, Mariana Lucavetchi, Anatol Josan, Lucia Butnaru.
Între 25 mai – 1 iunie, tinerii au colectat haine şi jucării pentru şcolile-internat, orfelinate şi copiii din familiile defavorizate. Donaţiile au fost remise, cu ajutorul echipelor teritoriale ale PNL, unor instituţii educaţionale şi la familii, cum sînt Soroca şi Cahul. Prin sprijinul acordat de conducerea PNL din Ungheni, pe 10 iulie un grup de tineri au remis donatii în satul Măcăreşti.
Tineri au participat pe 13 iulie la protestul organizat de Hyde Parc împotriva anulării, de către Curtea Constituţională, a Decretului Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie ca Zi a ocupaţiei sovietice. PNL a caracterizat decizia CC drept o rusine nationala.
PNL a lansat mai multe declaratii si pozitii. Pe 18 mai au oferit o conferinta de presa specialistii in drept ai PNL Druta Filipp si Deleu Iulia, sugerind remodificarea legislatiei, modificate de fosta guvernare comunista pentru a controla justitia. Au fost difuzate „Propunerile legislative ale PNL privind asigurarea independentei justitiei”.
Justitia este victima regimului comunist si era o necesitate stringenta crearea unei comisii parlamentare care urma sa elaboreze un proiect de modificare a celor mai importante articole din legislatia nationala, ca sa devina independenta.
Pe 3 iunie am facut, intr-o conferinta de presa, “Propuneri pentru imbunatatirea legislatiei privind dreptul cetateanului la autoidentificare”, pentru ca in RM nu e o problema sa te inscrii in acte ca rus sau ca ucrainean, dar nu te poti inscrie drept român.
PNL a condamnat participarea liderilor Aliantei la depunerea de flori pe 22 iunie, ca inceput al oficial al razboiului germano-sovietic, in care Romania a intrat de partea Germaniei naziste pentru a-si recupera teritoriile ocupate ilegal pe 28 iunie de URSS, urmare a aplicarii Protocolului secret si a ultimatumului sovietic de a parasi Basarabia, adresat Guvernului roman, deci pentru noi acel inceput e altul decit pentru URSS.
PNL a sprijinit, pe 28 iunie, intr-o conferinta de presa, Decretul prezidential privind 28 iunie ca Zi a comemorarii victimelor ocupatiei sovietice – Decret indreptat spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a majoritatii românesti a populatiei. Ca presedinte al PNL am facut, pe blogul meu, sugestii concrete Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, am retinut atentia mai multor persoane implicate asupra necesitatii de definire a drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de URSS – cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca Republica Moldova se afla in continuare sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca si este impiedicata patrunderea in acel teritoriu.
Tot pe 28 iunie, PNL a adresat o Scrisoare Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel, in care a solicitat acestui membru al Comitetului UE-Rusia, angajata sa reprezinte interesele R.Moldova in problema Transnistriei, sa insiste ca Presedintele rus Dmitri Medvedev sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti. Tinerii national-liberali au remis Scrisoarea prin Ambasada Germaniei.
In aceeasi zi, PNL a coborit drapelele in berna in Piata Marii Adunari Nationale, la mitingul de comemorare a acestei zile dramatice din soarta Basarabiei. PNL a depus flori la piatra comemorativa pentru viitorul Monument al victimelor ocupatiei societice. Ca presedinte al PNL, am avut ocazia sa vorbesc de la microfonul central, spre care am obtinut mai greu accesul, controlat de Dorin Chirtoaca. Este adevarat ca Moldova-1 a aratat reportaj despre acel miting, in timp ce Vlad Filat se inchina altui pietroi. Se pare ca, de acolo, de la inchinatul la doua pietroaie, a inceput dezamagirea populatiei, o parte a careia nu a inteles de ce PLDM si AMN nu au fost alaturi de pozitia PL.
APARITII LA TELEVIZIUNI
Am avut, in aceasta perioada, mai multe participari la:
Publika TV – de 1 mai, cu ministrul tineretului Ion Ciobanu, Factor vlasti.
Pe 4 mai la Publika TV legat de lustratie.
La Moldova 1 in problema Vardanean, Muruianu si UE.
La Publika TV cu Stepaniuc, Petrencu, Braghis si Vaculovaschi, despre sansele partidelor extraparlamentare.
La Cabinetul din umbra la Vitalie Calugareanu despre securitate.
La o emisiune despre economie-saracie la Jurnal TV.
La Publika TV, legat de intransparenta AIE.
La Publika TV cu tema necunoasterii sesizarii AIE la Curtea Constitutionala.
La Jurnal TV cu Nantoi, Ghiletchi si Munteanu de la PL, despre nefunctionalitatea AIE.
La Jurnal TV cu Josu si Mereuta despre proiectul Pasat.
La Vocea Basarabiei, Rostul Zilei, cu Saharneanu
La Publika cu Iurie Rosca si Anatol Petrencu
Pe 5 iulie la Tara lui Dogaru la Publika TV pe tema Mesajele Politice in campania electorala.
La Tara lui Dogaru despre activitatea de trei ani a lui Chirtoaca.
Pe 8 iulie In Triunghi cu Iurie Rosca la AltTV
Participare prin telefon la Jurnal TV legat de anularea Decretului lui Ghimpu
Declaratii pt Moldova-1 legat de deportati si 9 mai si legat de alte evenimente.
De vreo luna nu ne mai invita nici Jurnal TV, nici Publika TV. Recent a fost dna Alexandra Can. Nu e de mirare, se spune ca mai pun unii control politic pe libertatea de exprimare si pe independenta presei. Nu e intimplator ca la unele televiziuni, care se considera “libere”, conform informatiilor noastre, s-a propus ca, in perioada electorala, inainte de referendum, la care avem si noi dreptul sa participam ca partid inregistrat, sa nu fie prezente partidele extraparlamentare sau ele sa fie in dezbateri numai simbata si duminica. Probabil, ca sa nu deranjeze PLDM-ul, al carui lider a spus ca cea mai mare piedica in guvernarea sa o constituie partidele extraparlamentare. Se crucesc si ziaristii, nu doar politicienii nesantajabili.
O problema permanenta in activitatea noastra curenta sint solicitarile de tot felul de ajutor – fie ca e vorba de acte de la Oficiul Starii Civile, de probleme de sanatate, ajutor pentru handicapati, acte depuse in institutiile de expertiza de stat, ilegalitati la adresa membrilor PNL, persecutarea membrilor nostri, alte solicitari.
Am mai fost cu Anatol Revenco si cu alte persoane si am discutat cu echipele noastre la Singerei, Balti, Edinet, Briceni, Drochia, Riscani, Ocnita, Telenesti, Orhei, Anenii-Noi. Avem in vreo trei raioane situatii in care filiale ale unor partide, dezamagite, sint interesate sa treaca la PNL.
Cred ca relatiile pe care le-au inceput tinerii PNL vor fi continuate prin relatii oficializate intre PNL-Romania si PNL-Moldova.
ALTE ASPECTE
Am inceput perfectarea si remiterea carnetelor de partid, proces care depinde doar de banca de date cu pozele membrilor.
Am participat la Institutul Republican International la o audiere a rezultatelor unui sondaj efectuat de Gallup, cel care arata, in 2008, ca 29 la suta din cetateni intervievati opteaza pentru unirea cu Romania. Acum, desi cei ce au facut sondajul, nu au inclus numele presedintelui PNL in sondaj, PNL are 1%. Asta dupa ce am avut caderea si lipsa de imagine din cauza ca am mers impreuna cu MAE in alegeri in 2009. Desigur, si cind televiziunile isi arata mai mult patronii politici. Am adresat o scrisoare directorului IRI, in care mi-am exprimat nedumerirea legata de decizia de excludere din sondaj a presedintelui PNL.
Participam la mesele rotunde la care sintem invitati, cum a fost Expert grup, la care au fost deja dl Mihai Severovan, Filip Druta, Iulia Deleu, alte persoane, care au vorbt despre “Politici de creştere şi dezvoltare economică în viziunea partidelor politice”, “Drepturile omului, societate civilă şi democratizare în viziunea partidelor politice”. Din pacate, guvernarea nu este interesata de dialogul cu societatea civila si partidele extraparlamentare, care fac parte din aceasta, desi au promis.
Reprezentantii stafului participa la manifestarile si seminarele organizate de Comisia Electorala Centrala.
Protagonistii falsi ai “Heroinei” au adus o scrisoare de multumire, semnata de toti cei trei, pentru ca, in calitate de deputat, m-am implicat, acum un an, sa sensibilizez societatea asupra cazului lor, care, iata, am vazut ca a fost contrafacut.
Am condamnat actiunea de inverzire a rectorilor de catre PLDM, in conditiile cind, sarmanilor padurari premierul Filat le interzice. Din mai multe institutii de stat vin semnale ca schemele mafiote construite de comunisti sint preluate cu succes de actualii zisi democrati, care acum, se grabesc sa stringa “frisca spumoasa” a coruptiei. Ca e rosie, ca e verde, tot coruptie ramine, iar lumea este inecata de stiri despre contrabanda de tigari. Probabil e un business in care unii “au excelat” mereu.
Dupa cum vedeti, m-am referit la actiunile stricte ale PNL. Nu am analizat activitatea Aliantei pentru Integrarea Europeana sau a comunistilor, pe care AIE nu-i trage la raspundere. Astazi, sper, vedeti mai bine cum stau lucrurile. Voi spune citeva cuvinte si eu.
PLDM creste si se consolideaza, insa Decretul prezidential al lui Ghimpu a despartit apele in cei cu demnitate nationala si cei cu demnitatea nationala adormita sau netrezita. Lupta acum se va da pentru Presedintie. Sigur ca era bine sa propuna AIE un singur candidat. Dar daca nu, fiecare isi va promova partidul. Asta vom face si noi, care avem brandul nostru. Asteptam sprijin politic si de imagine de la PNL din Romania.
PNL va participa activ la evenimentele politice si electorale ce incep in curind – la referendum, alegerile parlamentare anticipate, alegeri prezidentiale si alegeri locale.
Cunoasteti ca, in decembrie, am discutat aici franc daca dizolvam sau nu PNL. V-am cerut opinia deschis si v-am ascultat. Cu timpul multe din opiniile exprimate de membrii DPN s-au adeverit. Ceea ce am inteles clar e ca nu trebuie sa disperam. Eu cred ca momentul dificil, ca sa nu spunem “de criza” pentru PNL, a trecut. Pentru ca atunci cind s-a format AIE, multora li se parea ca celelalte partide trebuie imediat sa inceapa a trage sa moara. Unii dintre Dvs. au spus ca exista pericolul compromiterii liberalismului de catre unele partide aflate la guvernare. Poate nu toti au crezut. Cred ca in campaniile elctorale nu vom gresi daca vom spune ca, pentru demnitatea noastra nationala, care – daca nu e, nimic nu mai e – este necesar ca in Parlamentul viitor sa fie, alaturi de PL, si Partidul National Liberal. Pentru ca PLDM si AMN au tradat cauza nationala, interesul national major, raminind adepti ai unui fals “pragmatism” care frizeaza mancurtismul. Noi avem scopul nostru si il vom explica oamenilor. Sper, ca, impreuna, sa reusim.
Va multumesc pentru atentie si va invit la dezbateri.
Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL
Chisinau, 25 iulie 2010
Hotarirea
Delegatiei Politice Nationale “Cu privire la prioritatile PNL”
25 iulie, 2010
Audiind Raportul prezentat de Biroul Permanent Central si opiniile exprimate in cadrul dezbaterilor, Delegatia Politica Nationala a PNL stabileste:
1.Pina la 5 august, conducerile Filialelor teritoriale ale PNL vor prezenta stafului si consiliilor electorale cite 10 persoane de incredere, ce vor face agitatie pentru referendum in raion din partea PNL.
2.In perspectiva pregatirii PNL pentru ciclul electoral incluzind un referendum, alegeri prezidentiale, alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale, conducerile Filialelor teritoriale ale PNL vor crea componenta nominala a stafurilor electorale.
3.Conducerea PNL va continua negocierile pentru identificarea solutiei optime in vederea participarii PNL la alegerile parlamentare anticipate.
4.Structurile teritoriale vor continua actiunea, inceputa la Chisinau, de colectare a semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.
5.Structurile teritoriale vor continua formarea echipelor in fiecare localitate si colectarea principalelor probleme ale localitatilor, in perspectiva alegerilor locale din primavara anului 2011.
Chisinau,
25 iulie 2010