Partidul National Liberal anunta opinia publica asupra faptului ca a primit de la Ministerul Justitiei un raspuns la solicitarea repetata de a inregistra Noua Redactie a Statutului PNL, adoptat la Congresul al III-lea al formatiunii, din 3 decembrie 2011, sau de a se formula un raspuns clar si univoc privind aceasta solicitare, pentru ca formatiunea sa decida asupra actiunilor sale ulterioare.
In acest raspuns, MJ “isi reitereaza opinia expusa in scrisoarea nr.05/421 din 17 ianuarie 2012, prin care motiveaza imposibilitatea inregistrarii la acest moment a Statutului in redactie noua al Partidului National Liberal”. De asemenea, Ministerul Justitiei informeaza, repetat, PNL ca a sesizat Curtea Constitutionala privind interpretarea articolului 41 alin.(4) din Constitutia Republicii Moldova.
In legatura cu acest raspuns, PNL anunta ca a decis sa cheme Ministerul Justitiei in judecata si urmeaza ca, in zilele urmatoare sa depuna o cerere in contencios administrativ la Curtea de Apel Chisinau.
PNL va face cunoscut textul cererii pe care o formuleaza in prezent juristii. E de remarcat, insa, ca Ministerul Justitiei triseaza si manipuleaza opinia publica, pentru ca solicita, cica, CC sa interpreteze art.41 alin. (4) din Constitutie (”Partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sînt neconstituţionale”), care pare sa fi avut deja o interpretare in practica constitutionala, dar, de fapt, incrimineaza in contextul Statutului PNL in Redactie noua, continind obiectivul politic unionist, art.32 din Constitutie (Art 32. Libertatea opiniei şi a exprimării (3) Sînt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional), ceea ce nu are nimic in comun cu activitatea PNL si cu Statutul in Noua Redactie a PNL. PNL este partidul care trebuie sa cheme in judecata Statul pentru hartuirea sa sistematica.
PNL califica acest fapt drept persecutare a partidelor cu optiuni romanesti si unioniste, fenomen mai mult decit regretabil in situatia cind, aparent si declarativ, avem la conducere forte necomuniste.
Informam opinia publica asupra faptului ca, desi la putere se afla PLDM-PD-PL – partide aparate de PNL in perioade anterioare, PNL nu va ramine consternat daca aceste trei partide, in loc sa condamne crimele regimului comunist totalitar si sa dispuna monumentele ridicate de acesta, in loc sa interzica partidele de sorginte comunista, in loc sa interzica simbolurile comuniste, va vota, impreuna cu PCRM, interzicerea unionismului romanesc in Republica Moldova.
PNL se sacrifica pentru a deschide calea juridica pentru libertatea de exprimare in Republica Moldova in ceea ce priveste a vorbi nestingherit de unionism si despre Unirea cu Romania. Asa cum PNL a cistigat dosarul legat de spotul unionist, la fel, speram, va cistiga in privinta obiectivului politic fixat in Statutul unui partid.
Presedintele PNL are pe data de 15 martie o intilnire cu reprezentantul UE in Republica Moldova, caruia ii va aduce la cunostinta aceasta situatie.
Desi PNL a adresat tuturor partidelor democratice parlamentare, precum si deputatului Mihai Godea, solicitarea sa interpeleze MJ legat de hartuirea PNL, nimeni inca nu a raspuns solicitarii.
Serviciul de presa al PNL
Sesizarea privind interpretarea art.41 alin.(4) din Constitutia Republicii Moldova o gasiti aici: http://constcourt.md/file/Sesizari/2012/2b_23.02.2012.pdf
Comentarii