Ce a spus și ce nu a spus președintele PNL la Moldova în direct

Respect pentru oamenii din strada. Sarmanii oameni platesc pentru credulitatea si naivitatea de a protestcrede in farisei pe 30 noiembrie și încă vor plăti scump.

Imi exprim lipsa de respect pentru intelectualii care au indemnat pe 30 noiembrie si in alegerile locale sa fie votati aceiasi hotii si aceleași clanuri tilharesti.

Vreau sa explic foarte clar pozitia unionistilor din PNL, a Consiliului Unirii.

Noi, unionistii, am mers la toate protestele contra guvernarii corupte. Primul protest, din februarie, l-am sprijinit si oamenii nostri au mers, apoi am fost invitati pentru 5 aprilie, am  organizat oamenii, ni s-a dat cu mare scirt cuvintul, am mers pe 3 mai si pe 7 iunie, foarte organizat, cu identitate de partid, romaneasca, unionist, dar am fost rugati sa nu avem tricoloruri romanesti.  Dupa 5 aprilie ni s-a spus ca putem sa nu mai chemam oameni, ca ei vin si singuri. Din discutia, avuta cu un alt animator al Platformei, ni s-a spus ca mesajul unionist nu este acceptat de animatorii Platformei DA, pentru ca ar fi exclusivist. Adica, pluralismul de opinii si libertatea de exprimare au sucombat.

Cum am vedea noi situatia daca declaratiile corespundeau intentiilor.

Cum spunea Igor Botan si cum se stie, si partidele extraparlamentare fac parte din societatea civila.

Societatea RM are nevoie de o limpezire clara – cine e pentru UE si cine nu. Noi, unionistii, suntem cei mai mari eurointegristi, avem si multi alolingvi cu noi.

Astfel, Platforma DA, daca se anunta deschisa si larga, trebuia sa accepte partidele extraparlamentare europene, pentru ca ea se declara proeuropeana, si, impreuna, sa luptam contra coruptiei. Amintesc – noi, PNL, am avut un program concret in alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cu 18 propuneri pina la Reintregirea din 2018, inclusiv cu o filiala DNA, cu posturi vamale comune cu Romania pe Prut, o armata comuna, o politica externa coordonata si comuna, leul romanesc cu circulatie aici pina la introducerea monedei euro. Acum se vorbeste tot mai mult despre ce am spus noi.

Si daca se limpezesc lucrurile ca suntem proeuropeni, noi, unionistii, chiar mai rapizi, atunci ne coordonam eforturile. Daca unionistii nu au mai fost acceptati, atunci a intervenit cenzura, atitudinea selectiva, adica alte scopuri. Care? Un proiect politic propriu, pentru a substitui actuala guvernare, dar a nu permite nici actualelor partide extraparlamentare sa se ridice.

Scoaterea oamenilor in strada este si prin rolul Jurnal TV.

Este adevarat ca alegeri corecte nu pot avea loc astazi cu institutii controlate total. Dar asta a si fost motivul unor rezultate mai modeste ale partidelor neparlamentare. Deci, ma intreb, de ce nici in locale animatorii Platformei DA nu au chemat la vot pentru partidele proeuropene si unioniste neparlamentare, dar au tacut si au privit indiferent ridicarea Stingii proruse?

Dar stiindu-se situatia din Ucraina, interesul Rusiei pentru destabilizarea din RM ca si din Ucraina, ce se vrea din anticipate. Noi ne-am bucura sa fie, pentru ca noi le-am spus oamenilor, cit am putut, ca pe 30 noiembrie sa nu ii voteze pe cei care se tem de puscariile din Europa si Romania si, de aceea, nu le trebuie nici Unire, nici integrare europeana, ca nu o sa isi faca ei hara-kiri singuri.

Deci, daca acum animatorii recunosc faptul ca alegerile au fost furate, ce fel de alegeri se vor -ca sa cistige Dodon si Greceanii, care sunt iarasi pe linga Putin, ca si Usatii si Dodon ce se alatura protestelor, deci, unionistii ce sa faca linga Dodon, care abia ii viseaza sa le puna capat unionistilor?

Deci nu este o delimitare clara intre proeuropeni si neeuropeni, mai mult – este o conexiune cu o parte din Putere si, astfel, se promoveaza statalismul antiromanesc, moldovenismul antiromanesc si antiunionismul, cind, de fapt, Unirea e unica solutie pentru Republica Moldova si pentru situatia de criza endemica.

Acum, imaginati-va daca intreg efortul unei TV care a chemat oamenii in strada, daca efortul si vederile oamenilor veniti la protest ar fi fost orientate spre mesajul Unirii cu Romania, unde eram noi? Si daca asta nu s-a facut – inseamna ca acest lucru cineva de undeva, influent, nu l-a vrut. Si – atunci, cine sunt romanii si pretinsii unionisti animatori ai Platformei DA? Eu nu identific lumea din strada cu grupul emetic dirigent, pentru ca nu faci cu ermetismul, ci cu coagularea eforturilor.

Ne bucură că unioniștii au aproximativ aceleași pozitii. Toți sunt convinși că doar Unirea, care poate fi până în 2018, este ieșirea din situație, mai acum când și Europa se șubrezește, și Rusia rămâne stat agresor.

Si mai e ceva. Eu am spus cine cred ca sta in spatele animatorilor din fata ai Platformei DA, dar cind vad ca persoane care au debarcat Guvernul Sturza, in 1999, care l-au votat pe Voronin, pe 4 aprilie, in 2005, care au cufundat R.Moldova cu bolsevicii pe 10 ani, care au colaborat cu Voronin si i-au votat pe falsii proeuropeni, acum ne dau lectii de anticoruptie si europenism, nu cred ca poate exista credibilitate. Deci, este o lupta a acelorasi doua clanuri intre ele, iar ceilalti sunt martori sau victime.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns