„PE SCURT”: „Am încercat să fac mai multe ca politician, dar nu am reușit, pentru că e prea insensibilă societatea”. Ce ar face Vitalia Pavlicenco dacă ar întoarce timpul înapoi
Lidera Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a dat răspunsuri la 20 de întrebări provocatoare, în cadrul noului proiect CURENTUL –„PE SCURT”.
1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Acest concept e bazat pe două spuse proverbiale – una este replica celebră a lui Răzvan din piesa de teatru „Răzvan şi Vidra”, scenariu de Bogdan Petriceicu Hașdeu: „Răzbunarea cea mai crudă este când duşmanul tău e silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsu-i rău”. A doua este a lui Nicolae Steinhardt: „În politică, nu trebuie întotdeauna să câștigi, ci să îți menții convingerile, pozițiile, să încerci să ai dreptate și să demonstrezi mereu acest lucru”.
2. Ce vă provoacă groază? Minciuna sfruntată și calomnia. Am suferit toată viața din această cauză, de aceea am avut multe procese de judecată, pe care le câștig în serie.
3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? În plan personal, la nunta fiicei mele, din 23 septembrie 2006, care a fost una de suflet, trăită alături de prietenii noștri de viață. În plan politic – la Marșul unionist de amploare din mai 2012, când PNL a consemnat, ca membru al Consiliului Unirii, împlinirea celor 200 de ani de tragică ocupație rusească și sovietică.
4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? De la tatăl meu nu am primit niciun sfat – el fusese ucis cu patru luni înainte de a mă naște eu. Mama mi-a dat două sfaturi – să încerc să știu în viață „măsura” (un criteriu liberal) și să mă căsătoresc neapărat cu un român, cu, adică, un basarabean român. Al doilea sfat l-am respectat, cât privește primul – e în măsură să îmi judece acțiunile ceilalți.
5. Vin sau ceva mai tare? Nimic, pentru că sunt al optulea an șofer zi de zi.
6. În ce situații mințiți? În general, nu mint. Este un crez la sânge al meu. Aș minți în situații foarte sensibile, legate de stări absolut special, când minciuna e un paleativ, dar mă rog Domnului să nu nimeresc în asemenea situații.
7. Care este cea mai importantă realizare personală? Este comportamentul meu curajos, consecvent, combative și tenace de până acum. Lista realizărilor e lungă, e publicată pe Internet, nu voi reproduce aici nimic din ea. Poate doar Rezoluția AP NATO din noiembrie 1999, Amsterdam, de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul statului nostru, pentru care am luptat mult și am obținut-o cu sprijinul parlamentarilor occidentali. Mai e lupta PNL în justiție pentru instituționalizarea unionismului, ca și curent ideologic și politic, în al doilea stat românesc.
8. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Familia este prioritară. De fapt, deja mi-o schimb, pentru că noi, soțul și cu mine, creștem în prezent trei nepoțele și asta necesită mult sacrificiu.
9. Politica este… un sacrificiu pentru oamenii sinceri și onești, dar este o oportunitate murdară pentru cei care sunt hoți și profitori.
10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Neputința de a convinge România, în 1991, să accepte proclamarea Reunirii Republicii Moldova cu România. Am fi avut altă viață de atunci încoace.
11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? Pe 7 aprilie 2009 a fost o acțiune conspiraționistă, prin care s-a urmărit demolarea PCRM. Tragedia este că cei veniți ca alternativă politică, pretins proeuropeană, au dezamăgit cumplit.
12. Suntem o națiune îngenuncheată? Da, univoc. Vorbesc de națiunea română din ambele state românești. Situația se va remedia dacă ar avea loc Reîntregirea.
13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Doar Reunirea cu România. Va fi greu, dar va exista o lumină la capătul tunelului. Acum – nu există, decât această vie speranță.
14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Tentacule rusești prea lungi. Lipsă de caractere politice să scoată basarabenii în stradă pentru Reunire. Lipsă de curaj la București. Comoditatea și confortul condamnabile ale Vestului.
15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Lenin și Stalin din capul oamenilor.
16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte…? Interpus – interese expansioniste.
17. Dacă aș întoarce timpul înapoi, m-aș fi dedicat rezolvării problemei animalelor vagabonde, problemă care îmi sfâșie continuu sufletul. Am încercat să fac mai multe ca politician, dar nu am reușit, pentru că e prea insensibilă societatea.
18. Credeți în Dumnezeu? Da.
19. Ce eveniment important va avea loc în noiembrie 2018? Sperăm – alegerile, după lege. Sperăm – nu se va produce catastrofa ca, în Anul Centenarului Unirii, să se revanșeze forțele antiromânești de stânga sau, mascat, „centriste, europeniste”.
20. Ce nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Să votez în Parlament Reunirea cu România.
Dumitru Garcaliuc