Propunerile legislative ale PNL privind dreptul la autoidentificare (de a te numi roman)

In mandatul Parlamentului 2005-2009 deputatii national-liberali au facut mai multe interpelari si propuneri privind respectarea dreptului cetateanului Republicii Moldova la autoidentificare. In special, a fost vorba de dreptul de a fi, a te numi si de a-ti fi trecuta in actele de identitate nationalitatea de “roman”.

In aceasta privinta, au fost mai multe articole si in presa, la care PNL a reactionat mereu. Insa incercarile de respectare a dreptului de autoidentificare nu s-au soldat cu succes sub regim comunist. Astazi avem o guvernare necomunista si PNL considera ca noua luni sint un termen suficient pentru a intreba noua Putere ce a facut in domeniul dreptului cetateanului R.Moldova de a se autoidentifica liber ca roman.

Membrii Delegatiei Politice Nationale a PNL si-au exprimat in repetate rinduri nemultumirea in legatura cu prevederile legislative extrem de complicate pentru romani de a se autoidentifica, ca si in legatura cu tarifele pentru actele de stare civila si pentru apostilarea acestora.

In legatura cu apostilarea, PNL s-a informat pe site-ul si la responsabili de la Ministerul Justitiei si a stabilit ca se invoca cerintele consulatelor straine si Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961 privind aplicarea apostilei pe actele ce urmeaza sa faca proba unor stari de stare civila peste hotare. Poblema, insa, e ca aceasta Conventie nu prevede direct, de exemplu, ca un act de nastere al unui copil e valabil doar trei luni. Adica un certificat de nastere a unui copil, emis in octombrie 2009, nu mai e valabil in 2010, cind este prezentat pentru apostilare. Se invoca cerintele inaintate de consulatele tarilor straine, insa, daca e asa, trebuie negociate cu statele nesemnatare ale Conventiei de la Haga, conditii adecvate, pentru a nu pune lumea saraca la cheltuiala si a pune sub un semn revoltator de intrebare legalitatea multitudinii actelor de stare civila emise.


In legatura cu aceasta, propunem ca apostilarea sa fie facuta odata cu emiterea actului de catre Oficiile de stare civila, pentru a se evita solicitarea repetata si costisitoare a actelor de stare civila pentru aplicarea apostilei. Cu atit mai mult cu cit le emite arhiva, se apostileaza tot acolo, in acelasi sediu, la un alt etaj. In acest sens, trebuie introduse modificarile legislative respective.

De asemenea, propunem revizuirea Hotaririi de Guvern care stipuleaza tarifele pentru actele de stare civila, eliminindu-se, dupa perioada de aplicare a legii, a platii pentru unele servicii, cum ar fi pentru cercetari stiintifice, ortografiere in grafie latina, rectificari – ca si greseli istorice, comise de sistem. Tarifele sint  mari, oamenii le suporta greu in cazuri de urgenta, care sint frecvente, iar cererea e mare in contextul perfectarii actelor pentru micul trafic la frontiera, pentru redobindirea cetateniei romane si plecarea oficiala a cetatenilor pentru domiciliu stabil sau pentru munca peste hotare.

Referitor la dreptul romanilor de autoidentificare in Republica Moldova, PNL propune noii guvernari sa vina cu o rezolvare a acestei probleme. In perioada comunista, asemenea probleme au tinut de competenta Ministerului Dezvoltarii Informationale, care avea in subordine Oficiul Starii Civile. Acum acesta este subordonat Ministerului Justitiei.

1. Astfel, pornind de la realitatile triste din perioada de ocupatie sovietica, insotita de rusificarea metodica a romanilor din Basarabia, alaturi de rusificarea alogenilor, dar si pornind de la recenta Hotarire a CEDO din 27 aprilie 2010 (cauza Ciubotaru versus Moldova), care va intra in vigoare la 27 iulie 2010, PNL considera drept necesare urmatoarele:

2. Adoptarea unei Legi aparte privind nationalitatea, care sa cuprinda la maximum, in prevederile sale, starea de lucruri absolut speciala, mostenita de R.Moldova din perioada ocupatiei sovietice, care a negat dreptul romanilor de a se autoidentifica liber ca atare. Reprezentantii altor nationalitati nu intimpina dificultati la autoidentificare. Celelalte prevederi din legislatie sa fie armonizate cu o asemenea Lege noua adoptata.

3. Examinarea alternativa a variantei de autoidentificare in fata notarului, documentul emis de notar servind ca un act de baza de autoidentificare la completarea sau modificarea chestionarului ce sta la baza emiterii buletinului de identitate si incifreaza si nationalitatea, precum si a certificatului de nastere, a altor acte de stare civila. In acest fel, se va anula cerinta de a prezenta un act care sa probeze – in mod expres – nationalitatea de roman al parintilor/bunicilor, nationalitate care nu a fost trecuta deloc sau a fost trecuta premeditat ca „moldovean” in actele de identitate, emise de autoritatile sovietice.

4. Ca alternativa, luarea in consideratie, la trecerea nationalitatii in documente, a datelor Recensamintului populatiei Romaniei din anul 1930, la care sa se obtina acces printr-un acord special bilateral interstatal semnat. In prezent datele acestui Recensamint sint cautate si in arhivele din Republica Moldova.

5. Acceptarea, prin hotarire de Guvern, a principiului ca toate actele de stare civila, modificate urmare a greselilor statului, sistemului comunisto-sovietic, dar si comunist de dupa proclamarea Independentei (in special anii 1996/1997, cind modificarile efectuate in actele de identitate emise nu au fost trecute si in actele de stare civila), precum si legate de rectificarea nationalitatii dupa modificarea legislatiei sa fie facute gratis sau la un pret pur simbolic, indiferent de urgenta. Va fi un gest demn de recompensa in fata romanilor supusi genocidului national inainte si dupa proclamarea celui de-al doilea stat romanesc Republica Moldova.

6.Acceptarea – ca o solutie de compromis – a omiterii trecerii nationalitatii in actele de stare civila si in chestionarul, in baza caruia se emit buletinul de identitate si pasaportul, cu adoptarea unei hotariri de Guvern prin care sa fie interzise referirile statistice la reprezentantii majoritatii romanesti bastinase si ai grupurilor etnice conlocuitoare.

Chisinau, 3 iunie 2010

Comentarii

Lasă un răspuns