Raportor european pentru RM în PE: “Suntem sătui de urări de bine pentru R.Moldova”

Euroscept1-247x164Flagelul corupţiei ameninţă suveranitatea statului, iar cât timp elita politică de la Chişinău va alege un procuror general numit pe criterii politice, lupta anticorupţie nu va înregistra nicio evoluţie majoră, consideră europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European.

“Atâta timp cât Procurorul General în R.Moldova va fi numit de către vreun partid politic, nu prin proceduri transparente, ne putem oare aștepta schimbări majore? Politicienii nu trebuie să influențeze diverse instituții publice cum ar fi Departamentul Vamal, Serviciul Fiscal, Centrul Anticorupție etc. Uitați-vă la alte state, cum au rezolvat problema? Procurorii și polițiștii care luptă contra mafiei siciliene, au viziune, au mâinile libere. Dacă vreun politician încearcă să te influențeze și dispune de instrumente să te influențeze, poți obține vreun rezultat bun? E imposibil. Corupția este o maladie, e o maladie grea și trebuie să înțelegem că – ajunsă la un anumit grad în instituțiile statului, – corupția pune în pericol suveranitatea și stabilitatea din stat. De aceea, corupția trebuie stârpită și prevenită de la început, altfel – va deveni ca un balansoar, adică un partid vine, face abuz de diferite proceduri și perpetuează corupția, apoi vine următorul și face la fel. O condiție primară este neimplicarea politicului în combaterea corupției. Nu am încredere în așa- numitele instituții de investigare independentă a cazurilor de corupție, care sunt, de fapt, marionete ale partidelor politice. Astfel, schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupției”, explică Austrevicius în ediţia electronică a Ziarului de Gardă, într-o mostră dintr-un interviu ce va fi publicat pe 12 februarie.

Raportul pentru Republica Moldova în PE spune că a venit vremea “schimbărilor adevărate”, a ieşirii din cercul vicios al “urărilor de bine”. Petras Austrevicius atrage atenţia politicienilor de la Chişinău că autorităţile de la Bruxelles monitorizează atent situaţia din Republica Moldova. “Noi nu suntem orbi, noi monitorizăm situația”, subliniază apăsat europarlamentarul în interviu.

“Suntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel va fi doar un teatru”, mai afirmă Austrevicius.

http://infoprut.ro/36209-raportor-european-pentru-rm-pe-suntem-satui-de-urari-de-bine-pentru-rep-moldova.html – LIVIU G. STAN 9 februarie 2015

Comentarii

Lasă un răspuns