Vitalia Pavlicenco, la Ora Expertizei, Jurnal TV, într-o bătălie cu reprezentanți ai partidelor parlamentare corupte

  Urmăriți cu răbdare emisiunea. Nu vă veți plictisi, pentru că subiectele sunt de actualitate, iar cei invitați, ca reprezentanți ai partidelor parlamentare, reprezintă grupări corupte, care au prăbușit drastic Republica Moldova după căderea comuniștilor. Ex-comuniști, care au format alte partide, ex-liberali, care au plecat din partidul ce i-a propulsat, reprezentând formațiuni dubioase, clanuri cu interese meschine, care nu vor nici Legea Lustrației, care se învinuiesc reciproc de trădare, de vânzare de avere, de injustiție, de corupție și promovare a intereselor Mafiei. Acum, după ce nu au rezolvat nimic în Parlament, vin să ne spună la micul ecran ce mai vor să facă. Dar nu pot fi crezuți. Urmăriți, este și instructiv. Vitalia Pavlicenco

Legea lustrației, motiv de scandal la Ora Expertizei

http://jurnal.md/ro/news/legea-lustra-iei-motiv-de-scandal-la-ora-expertizei-1178124/

Spirite aprinse la emisiunea Ora Expertizei de la Jurnal TV. Invitații și-au spus cuvinte pipărate unii altora când au ajuns să-și expună opinia vizavi de necesitatea adoptării unei legi a lustrației, în condițiile în care pe final de mandat au fost făcute mai multe acuzații privind implicarea unor demnitari de rang înalt în acte de corupție.

Președintele Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, a specificat că în toți cei 23 de ani de independență, Republica Moldova a fost condusă de oameni șantajabili din partea Rusiei, fapt pentru care nici nu a fost adoptată până în prezent o lege a lustrației.

„Nu pot să ascult partidele de stânga, îndeosebi Partidul Comuniștilor, care a condus opt ani Republica Moldova și nu a putut adopta o lege a lustrației. Este inadmisibil. Recent Ucraina a adoptat legea dată. De ce noi d-le Saharneanu nu putem face acest lucru?”, a întrebat Pavlicenco.

La care, deputatul Partidului Liberal Reformator, Valeriu Saharneanu, a spus că politica moldovenească are nevoie de o lege a lustrației și că aceasta nu a fost votată până în prezent de către Parlament pentru că nu a existat o majoritate.

„În parlament trebuie să adunăm o forță politică majoritară care să facă această lege. În ea trebuie incluși nu doar agenții KGB sau activiștii în partid, dar și cei care au săvârșit acte de corupție”, a declarat Saharneanu.

Pe de altă parte, deputatul comunist Alexandr Petkov a subliniat că Republica Moldova are nevoie de o lege a lustrației, dar nu pentru toți. În cazul de față, acesta a menționat partidele de guvernământ de la începutul anilor 90 și până în 2002, când au venit comuniștii la putere.

„Eu aș fi pentru o lustrație a celor din anii 90, gangsterii tranziției, cei care au participat la privatizări ilegale, la atacurile raider etc. Aș fi vrut să discutăm subiectul în Parlament, dar nu s-a ajuns din varii motive. Ar fi atins interesele celor care au trecut în opoziție, dar au fost la guvernare”, a specificat Petkov.

Spre mirarea tuturor, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrâncea, a menționat că formațiunea din care face parte este împotriva adoptării unei legi a lustrației pe motiv că legea în Republica Moldova nu este respectată.

„Nu este problema în legea lustrației, problema este că legea la noi nu lucrează. Avem politicieni corupți, în cinci ani nici un funcționar de rang înalt nu a fost tras la răspundere penală. În această situație nu credem că legea lustrației poate hotărî o problemă oarecare. Ea nu este un binevenită pentru că astăzi noi avem la guvernare un regim totalitar. Guvernarea lucrează împotriva opoziției”, a subliniat Vlad Bătrâncea.

În context, Vitalia Pavlicenco a ținut să menționeze că atâta timp cât Republica Moldova nu va avea o lege a lustrației, populația nu va ști niciodată cine se află în spatele partidelor de la guvernare și căror comandamente răspund acestea.

„O societate democratică cu pluralism de opinie, noi nu avem din păcate. Este foarte greu în această campanie, cei care chipurile au șanse, păi le au pentru că au furat și au deturnat bani. În sensul ăsta este nevoie de o lege a lustrației. Și aici, d-le Bătrâncea, v-aș sugera să pledați pentru această lege pentru a demonstra că nu sunteți cu păcate”, a spus Pavlicenco.

În aceeași ordine de idei, Valeriu Saharneanu, a declarat că o lege a lustrației este necesară întrucât astăzi există blocuri de partide care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova. „Sunt agenții unui agresor astăzi în lume și lucrul acesta trebuie de spus”, a precizat deputatul PLR.

Comentarii

Lasă un răspuns