Vitalia Pavlicenco pentru site-ul www.moldovanova.md: „Voronin nu va pleca atit de usor”

A se vedea varianta romana pe

 
iar varianta rusa – pe

 
Dupa 8 ani de presedintie a lui Vladimir Voronin R.Moldova a devenit o tara a renasterii sau a crizei?

Daca ramin inca patru ani la guvernare comunistii-capitalisti antinationali, Republica Moldova – care nu a devenit o tara a renasterii, ci o tara afectata de o profunda criza de sistem si de coruptie, o societate criminalizata, va deveni un stat fara sansa de afirmare si existenta. Societatea este constant intimidata, iar oamenii – speriati, politia, in loc sa se ocupe de infractori si de hoti, ii urmareste pe oponentii politici, le ticluieste dosare penale, ii prinde si ii inchide pe cei ce vor sa protesteze din cauza imposibilitatii de a supravietui. Comunistii ne-au adus la o saracie groaznica, cauzata de o guvernare corupta pina in maduva oaselor. Acesti opt ani – spun ca sint, in curind, chiar zece ani impliniti, dupa rasturnarea Aliantei pentru Democratie si Reforme, in 1999, – au fost un regres pentru R.Moldova pe toate dimensiunile si la toate compartimentele. Noi raminem, in mod ingrijorator, chiar si in urma Bielarusi. R.Moldova oscileaza mereu intre Est si Vest. Chisinaul, comunist inca, nu vrea sa se alinieze Georgiei si Ucrainei in demersul proNATO, desi asta ar deschide R.Moldova perspectiva de a ne inscrie pe drumul spre sistemul de securitate euratlantic. Iar aceasta ar insemna venirea investitiilor, crearea locurilor de munca, reformarea structurala a sectorului public, deschiderea statului pentru proiecte, programe occidentale. Dimpotriva, Voronin a fortat adoptarea unei Conceptii a securitatii nationale, care ne cantoneaza in sfera de influenta ruseasca, ceea ce ne tine vulnerabili si impotenti cind gindul ne merge spre viitorul european, pe care ni-l dorim cit mai aproape. PCRM ramine un partid din duplicitari si farisei, care stau in spatele PPCD, ce se tot chinuie sa le fardeze imaginea hidoasa de antiromani, stigmatizindu-i pe toti ceilalti ca ar fi prorusi si potentiali tradatori ai celui de-al doilea stat romanesc, in timp ce doar PCRM si PPCD ar ramine „aparatori ai sfintei statalitati”. Voronin si-a demonstrat toata incapacitatea de a guverna, fiind bun specialist doar la furat, acaparat, vorbit aiureli, adica fiind un iresponsabil, pentru ca e „pahanul” („stapinul”.– Nota noastra) care nu se teme de nimeni.

Care sint succesele remarcabile si esecurile conducerii R.Moldova in ultimii 8 ani?

Conform sondajelor, oamenii spun ca realizarile comunistilor sint pensiile si salariile ridicate si platite la timp (cunoastem, insa, si preturile tot mai mari!), iluminarea strazilor, ordinea publica, cresterea treptata a economiei, neutralitatea fata de Transnistria, livrarea gazelor. Cit priverste esecurile, nominalizate de oameni, sint cresterea preturilor, inflatia, conflictul transnistrean, somajul, coruptia, migratia, salariile mici, economia, neonorarea promisiunilor, pensii mici, interesul personal, declin in agricultura, nivel scazut de trai, relatii proaste cu Rusia, lipsa ordinii, privatizarea.

Acum, dincolo de raspunsurile din sondaje, subliniem ca, in acesti ani, comunistii si aliatii lor au avut o singura preocupare – sa-si consolideze „temelia” pentru imbogatire si perpetuare la guvernare dupa 2009. Comunistii si-au intarit pozitiile printr-un regim politienesc, prin persoane dubioase in structurile de forta, l-au eliminat inclusiv pe longevivul premier, care i-a servit pina la dezgust, pentru a propulsa o femeie angajata intr-o misiune absolut ingrata – de a camufla si a farda matrapazlicurile guvernarii comuniste. Comunistii-capitalisti au adoptat legi si modificari discriminatorii la legislatia nationala, in special electorala. I-au ajuns din urma, spre sfirsit de mandat, si efectele abuzurilor din justitie – am in vedere procesele de judecata pierdute la CEDO, pentru ca s-au adoptat hotariri pronuntate sub presiune politica. Alte „succese” ale guvernarii comuniste sint incalcarea, in continuare, a drepturilor omului, declinul economic ce se apropie, aducerea oamenilor la disperare prin situatia legata de credite, pentru care a crescut drastic dobinda, in timp ce salariile nu cresc, locuri de munca nu apar, nici locuinte sociale, iar pensionarii sint alungati din Piata Marii Adunari Nationale sa nu protesteze contra saraciei si a infometarii lor premeditate. PCRM si PPCD au adoptat modificari la Bugetul pe anul 2008 si un Buget pe anul 2009 acordind bani publici doar localitatilor ce au votat pentru reprezentanti ai acestor doua partide, sistemul social nu le poate asigura o supravietuire a oamenilor, ca sa nu moara de foame, sistemul medical e la pamint. Intre timp, Presedintia isi cumpara candelabre de circa 5 milioane de dolari, prin contrabanda, adica spala bani sa aiba suficient in alegerile parlamentare, cheltuie sute de milioane pentru obiective neviabile, membrii familiei-clan mafiot acapareaza afacerile oamenilor. Guvernul vinde societati cu capital de stat gen Moldasig, Banca de Economii, care are si capital mare de stat, ofera un credit de 2 milioane pentru sediul comunistilor, ca sa nu mai spun ca interpelarile deputatilor nu sunt tratate serios, iar oamenii umbla plingind pe drumuri din cauza ca nimeni nu-i primeste in audienta si ca nu functioneaza institutiile statului. Nu a aparut clasa medie sub regim comunist, agricultura e la pamint, problema transnistreana nu e rezolvata si continua sa alimenteze, la infinit, clanurile mafiote de pe cele doua maluri ale Nistrului. PCRM ii persecuta, prin oamenii SIS, prin politie si structurile de control, pe agentii economici, pe care storc de bani, in loc sa le creeze conditii pentru afaceri. Coruptia este in floare, sondajele de tot felul arata o nauceala a oamenilor, adusi la conditia de neoameni, care merg pe alocuri sa ceara la magazin o bucata de piine pe datorie, sa nu moara de foame.

Au fost difuzate citeva Pozitii comune ale sefilor de misiuni diplomatice, acreditate la Chisinau, care au taxat comportamentul antidemocratic al comunistilor, care nu vor sa respecte angajamentele pe calea integrarii europene, asumate doar declarativ.

Un alt „succes” al guvernantilor rosii ar fi „preocuparea” brusca de administratia locala – municipala si raionala – pentru ca acolo se afla la conducere Opozitia si lupta acerb pentru erodarea imaginii acesteia, ceea ce nu le reuseste. O „preocupare de succes” a comunistilor e cheltuirea de bani pentru mofturile crestin-democratilor ce editeaza si difuzeaza carti contra oponentilor politici, de a caror venire in Parlament intr-o majoritate se tem, ca nu cumva guvernanti comunisti sa ajunga pe banca acuzatilor dupa ilegalitatile la care s-au dedat metodic in acesti aproape 10 ani de guvernare PCRM-PPCD.

Care este contributia lui Vladimir Voronin in reglementarea conflictului transnistrean?

O contributie ar fi ca nu a reusit sa faca mai mult rau decit ca a fortat adoptarea Conceptiei de securitate nationala, care are un caracter de securitate antinationala. Ne-a tinut pe parcursul acestor doua mandate in tensiune, sub amenintarea ca poate face o cirdasie cu cercurile imperiale de la Kremlin, pentru a accepta stationarea ilegala a trupelor rusesti pe teritoriul R.Moldova si federalizarea acestei palme de pamint romanesc. Nu i-a mers in 2003, cind intreaga Opozitie – nu doar PPCD, asa cum se lauda in mod agasant – au oprit semnarea Memorandumului Kozak. A mai incercat prin diferite scenarii, negocieri bilaterale cu Moscova, ocoliri ale partenerilor occidentali, dar nu i-a reusit. De aceea, a hotarit macar sa mentina „vie speranta” si atasamentul alegatorilor sai, demonstrindu-le ca este pentru o solutie acceptabila si de Rusia, ca sa nu piarda electoral. Dar adevaratul subtext al conflictului transnistrean si al luptei lui Voronin este ca doreste ca al sau clan mafiot sa intre in posesia potentialului patrimonial de pe malul sting, sa se instaureze acolo si sa opreasca, si ei, avansarea NATO si UE spre Est.

Se va termina oare „Epoca lui Voronin” dupa alegerile parlamentare sau actualul Presedinte isi va pastra prezenta activa in politica moldoveneasca?

Voronin are ce pierde, a acaparat prea multe bunuri, impreuna cu familia sa, pentru a nu pleca atit de usor din politica moldoveneasca. Mai trist este ca se gasesc „amici” gata sa-l ajute, pentru ca s-o fi infruptat si ei din tortul public moldovenesc. De aceea, e de presupus ca Voronin are bani suficienti sa cumpere pe oricine pentru a ramine intr-o ipostaza favorabila, ca sa influenteze, in interesul personal in continuare, mersul lucrurilor in Moldova. Si in interesul Kremlinului, a carui coloana a cincea cu clanul sau mafiot este. -0-

Comentarii

Lasă un răspuns