Vitalia PAVLICENCO: ”Unirea se poate produce repede, indiferent de antiromânismul Puterii”

Interviu-sondaj pentru Ziarul de Gardă
Pt ZdGZdG: 2015 a început cu noi vărsări de sânge în estul Ucrainei. Donețkul a fost trecut duminică prin noi bombardamente, cu morți și răniți, au fost semnalate explozii și la Harkov, Poroșenko a anunțat noi mobilizări, iar mai mulți analiști ruși s-au grăbit să declare că 18 ianuarie a fost ultima zi în care a mai fost posibilă o înțelegere pațnică între Rusia și Ucraina. Kievul și Moscova se acuză reciproc de nerespectarea armistițiului de la Mensk, în timp ce Occidentul cere părților să renunțe la varianta militară de rezolvare a conflictului.

 http://www.zdg.md/editia-print/politic/sondaj-20000-tone-de-armament-sub-r-moldova

 SONDAJ pentru Ziarul de Gardă. Războiul de lângă noi: riscuri pentru Moldova

Varianta de răspuns completă:

ZdG: Situația se complică? Săptămâna viitoare vin amercianii cu trupe terestre ”în ajutor Ucrainei”, iar britanicii au anunâat mobilizarea a 1000 de militari pentru fortificarea securității în estul Europei (e vorba de România), în legătură cu agravarea situației din Ucraina. MIROASE A RĂZBOI?

Vitalia Pavlicenco: Rusia nu se va opri – nu vrea să piardă controlul asupra ”zonei de influență”, pe care se încăpățânează să o considere a sa. Mai mult – va căuta să se și extindă, enervată de bazele NATO din România și de viitoarea prezență a trupelor vestice în această ”zonă”. Deci, va fi război, iar Chișinăul nu are cum să fie pregătit, însă va fi apărat de Occident, în primul rând de România.

ZdG: Cum ne poate afecta situația din Ucraina? Riscurile reale. La ce trebuie să ne așteptăm?

Vitalia Pavlicenco: Ne va afecta, pentru că avem o Transnistrie, iar un scop al Rusiei rămâne păstrarea frontierei ”sovietice” pe Prut, împiedicând Unirea Basarabiei cu România. Unirea – când avem și jumătate de milion de cetățeni români dincoace de Prut, se va produce poate în chiar acest an – de vor sau nu un Filat, un Lupu, un Voronin, un Ghimpu sau un Dodon.

ZdG: Ce poate face Chișinăul? Cum putem diminua riscurile, în cazul unei neutralități militare?

Vitalia Pavlicenco: Chișinăul oficial ar trebui să nu se opună reunificării cu România, pentru că vom deveni imediat parte a UE și NATO, vom avea protecție și apărare, dezvoltare și viitor. Dacă se va opune, înseamnă că partidele ce vor să facă o majoritate în Parlament și un Guvern rămân proruse, antiromânești și antinaționale. Klaus Iohannis, Președintele României, a primit la Bruxelles asigurări ferme de apărare a basarabenilor. De aceea forțele proruse de la Putere – că toate sunt așa, fără excepție – nu ar trebui să se opună reunificării cu România și apărării noastre de către trupele occidentale. Iar cine se va opune – să fie linșat de societatea activă, care trebuie să se ridice să-și apere viitorul românesc, nu haosul rusesc și violența slavă barbară.

ZdG: Chisinaul trebuie sa participe la toate reuniunile legate de discutarea situatiei din Ucraina, ca stat vecin Ucrainei și asociat UE, ori lasam lucruile pe seama UE, Romaniei, NATO?

Vitalia Pavlicenco: Ar trebui, însă acest Chișinău încă nu contează, este bâlbâit, cu lideri politici corupți, ambițioși, murdari și neeuropeni. Ei se tem pentru că sunt șantajabili, de aceea, ceea ce ar putea face cel puțin este să nu se opună strategiilor UE, României și NATO.

Comentarii

Lasă un răspuns