Inainte de sondaj, realizatorii au avut discutii cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le propuneri pentru intrebari in sondaj, precum si unele doleante mai speciale. PNL a avut citeva propuneri, in special legate de atitudinea populatiei noastre fata de necesitatea aderarii R.Moldova la NATO, precum si fata de unirea cu Romania.
Specialistii au menirea sa comenteze rezultatele acestui sondaj, ca si ale altora. Noi am dori sa ne oprim doar asupra unor aspecte, insotite de tabelele reproduce aici. La intrebarea “Care partide politice pot rezolva cu cel mai mare succes problemele pe care le are Moldova?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 54 la suta.
Intre 35 si 56 la suta dintre alegatori au raspuns ca nu stiu sau au nu au raspuns la intrebarea „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru care partid veţi vota?”
70 la suta dintre alegatori au spus ca nu stiu sau nu au raspuns la intrebarea „Pentru care trei partide politice va ganditi cel mai mult sa votati in alegerile parlamentare din 2009?” La intrebarea ”Care partide sunt cele mai apropiate de viziunile Dvs. politice?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 91 la suta.
La compartimentul “popularitatea liderilor politici” Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, este cotata cu 10 la suta, in timp ce partidul ramine cu 1-1,4 la suta, inregistrind o scadere fata de sondajul din aprilie. PNL trebuie si va depune eforturi pentru a lichida acest decalaj regretabil.
Tabelul 67 arata ca 77 la suta sint pentru retragerea trupelor ruse, iar din intrebarile speciale adresate de PNL au figurat “In opinia Dvs., Moldova ar trebui sa se alature Georgiei si Ucrainei in aspiratiile lor proNATO sau nu?” si „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?”La prima intrebare 17 la suta au spus ca ar trebui sa sustina si alti 21 nu stiu, in timp ce la a doua intrebare 29 la suta au spus ca sint pentru unirea cu Romania si 10 la suta nu stiu. Comentind raspunsul la prima intrebare, el reflecta tendinta generala a cetatenilor care doresc sa mergem spre NATO, acestia fiind de 21 la suta, in alte tabele. Referitor la unirea cu Romania, rezultatele arata ca PNL a avut dreptate atunci cind reprezentantii sai au remarcat in declaratii si pozitii cresterea numarului de adepti ai Unirii cu Romania.
In concluzie: exista un bazin electoral mare, care trebuie valorificat de partidele democratice. Daca pina la 70 la suta din cetateni nu au spus ca voteaza comunistii, inseamna ca ei trebuie recuperati de necomunisti. Este o sarcina grea, in conditiile cind partidele de opozitie nu au acces egal la mass media publica, deoarece aceasta este controlata in intregime de coalitia pepecedisto-comunista. Oamenii sint special manipulati ca sa nu stie ce partide mai exista, ce pozitie au, cum critica argumentat guvernarea. Desigur, daca partidele necomuniste ar fi impreuna, victoria democratilor ar fi asigurata.
Vitalia Pavlicenco