Mihai Creanga: Sa aderam la UE, cu sprijinul Romaniei, apoi sa facem Unirea

Interviu acordat de presedintele Filialei PNL-Cantemir, membru al BPC

Domnule Mihai Creanga, ati candidat din partea PNL, in 2007, la functia de primar al localitatii Gotesti din Cantemir si, de atunci, sinteti membru activ si fidel al echipei national-liberale, ati candidat si pentru Parlament de doua ori. Cu ce experienta si cu ce sentimente v-ati ales?

Inca din anii studentiei am participat activ la toate manifestarile ce au avut loc in acel timp in Chisinau, in speranta ca, prin aceasta, voi sustine schimbarea in Republica Moldova. Mai tirziu (1992-2007), activind deja in domeniul economiei, am avut cea mai mare dezamagire politica, lovindu-ma de acte de coruptie, acte criminale, zicindu-mi ca nu ma voi implica niciodata mai mult in plolitica. Insa nu a fost sa fie. Cu ajutorul preotului Grigore Marin de la Chircani, m-am lasat convins ca trebuie de mers inainte. Intrebarea era: cu cine? In luna martie-aprilie 2007 am participat la Congresul PNL ca delegat si activez de atunci pina in prezent. In alegerile locale din 2007, cu doar 3 zile inainte de termenul-limita, am depus listele din partea PNL pentru Consiliul Raional Cantemir, pentru Consililul Comunei Gotesti si am candidat personal din partea PNL la functia de primar. A fost o surpriza pentru toti. In 2007, PNL a acumulat mai mult de 300 voturi pentru Consiliul Raional, iar in comuna Gotesti – aproximativ 100 voturi, in timp ce altii nici nu au reusit sa se inregisteze. Obiectivul principal in aceste alegeri a fost de a face cunoscuta electoratului din Cantemir formatiunea PNL din Moldova, iar pentru comuna Gotesti scopul era de a alege un nou primar, caci precedentul adusese comuna intr-un dezastru, prin coruptie si actiuni ce trebuiau judecate penal.


Spuneti-ne, va rugam, ce atmosfera s-a instalat acum in Cantemir, in comuna Dvs. dupa 5 aprilie si 29 iulie. Ce spun oamenii, daca sint multumiti de prestatia noii guvernari?

In alegerile parlamentare din aprilie 2009 am candidat pe lista MAE, sprijinita de PNL si PNR. Iar in alegerile din 29 iulie 2009 am candidat pe lista PNL, care s-a retras in favoarea partidelor liberale. Va pot spune ca, in aceasta perioada, am acumulat o experienta foarte buna, pe care am tramsmis-o si altor colegi din PNL, cred ca la urmatoarele alegeri vom avea un rezultat cu mult mai bun. Dupa 29 iulie 2009 alegatorul a fost uitat intrucit, din pacate asa se intimpla mereu dupa tensiunile electorale. Mass media si televiziunea au continuat sa lucreze pentru PCRM, ai carui membri duc o politica agresiva impotriva AIE, iar coalitia guvernamentala parca nici nu exista in plan informational. In acest fel, cetateanul ramine a fi manipulat, intrebindu-se nedumerit: ce s-a schimbat, de fapt? Si tot el raspunde: nimic, punindu-si o alta intrebare, apoi: dar ce va fi in viitor?

Cu ce probleme se confrunta oamenii simpli si ce asteptari au?

Problemele majore ale cetateanului sunt scumpirile tarifelor pentru lumina, gaze, apa, marfuri…, in timp ce cresteri de salariu si de compensatii nu se prevad in Bugetul familiei, dimpotriva scade si duce familia la disperare.

Credeti ca pot fi dezamagiti pentru a reveni la un vot procomunist sau se vor mobiliza si mai mult, pentru a vota pentru democrati, ca sa ne rupem definitiv de trecutul trist si dictatorial?

Am impresia ca AIE nu constientizeaza pina la urma ca exact ei sunt la guvernare si ca bunastarea poporului depinde de ei. Reformele trebuie facute rapid si corect. Taraganarea nu este in favoarea lor. Comunistii fac reforme peste noapte, democartii – cu anii; si ne vom trezi cu viitoarele alegeri pierdute de liberal-democrati.

Cum coopereaza fortele din arcul guvernamental in Cantemir?

In raionul Cantemir partidele de guvernamint nu coopereaza, merg separate – PD, PLDM, de AMN nici pomina, iar PL trage din timp. Presupun ca, in a doua jumatate a anului, vom avea alegeri anticipate si PL –ului ii va reveni functia de partid ce ar trebui sa consolideze fortele de dreapta, pentru a se mentine in topul celor puternici. Sper si eu ca, in timpul apropiat, sa ne miscam cu totii spre consolidarea fortelor de dreapta.

Ce probleme au agentii economici din raion? Ce depinde de ei, de centru si de autoritatile raionale?

Agentii economici din raionul Cantemir ca si restul cetatenilor nu au nevoie de modificari ca in Parlamentele precedente, care nu-si gasesc aplicare in momentul de fata, ci de reforme fiscale practicate in tarile europene. Daca mergem in Europa, sa mergem cu totii. Pentru satele din raionul Cantemir propun un impozit unic asa ca in Romania, pentru sprijinirea agentilor economici. Impozitul unic poate aduce de 4-5 ori mai multi bani in bugetele locale, decit in prezent. Reformele administrative-teritoriale din Moldova duc la micsorarea cheltuielilor de vreo 3 ori. Cetateanul de rind este in asteptarea reformelor rapide.

In ce masura credeti ca veti putea mobiliza echipe PNL in alegerile parlamentare anticipate si in alegerile locale?

Cit priveste PNL din Cantemir, sunt convins ca se va consolida cu partidele de dreapta, in caz contrar, vom participa la alegerile parlamentare anticipate de unii singuri si vom obtine un rezultat bun.

Aveti pasaport romanesc si ati participat activ la alegerile parlamentare pentru Legislativul de la Bucuresti, la alegerile prezidentiale – de ce nu ati ramas indiferent?

Cit priveste cetatenia romana, sunt cetatean al Romaniei din 2003, am participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, am sprijinit candidatura lui Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei si am convins si pe altii sa o faca. Nu am fost indiferent nici fata de alegerile prezidentiale din Romania, pentru ca, mai devreme sau mai tirziu, prin proiectul Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, sa aderam la Uniunea Europeana, cu sprijinul Romaniei, iar apoi sa facem Unirea.

Sinteti sau nu pentru unirea cu Romania?

Da, sunt pentru Unirea cu Romania.

Cum vedeti drumul PNL in continuare?

PNL si membrii lui vom fi activi in viata politica din Republica Moldova in forma consolidata cu partidele de dreapta sau separat.

Va multumim.

www.pnl.md

Comentarii

Lasă un răspuns