Comunicat MPU despre actualul moment politic

Având în vedere evenimentele din Parlament, Mișcarea Politică UNIREA (MPU) consideră necesar să fie făcute următoarele precizări.

Pe 27 mai 2020, MPU a prezentat deputaților din Parlament o foaie de parcurs. Aceasta ramâne în vigoare, dar considerăm necesar a fi scoase în evidență, următoarele:

  1. Demiterea Guvernului Chicu este una obligatorie și necesară, la fel ca și înlocuirea corpului de miniștri cu persoane asupra cărora să nu planeze suspiciuni de integritate și care să asigure îndeplinirea obiectivelor pentru ieșirea din criză. Se impune și redimensionarea Guvernului conform domeniilor firești de activitate.
  2. Aprobarea măsurilor urgente pentru susținerea sistemului medical populației și a agenților economici pentru diminuarea efectelor pandemiei, luând ca bază modelele din România și UE precum: acoperirea a până la 70 % din salarii, înghețarea creditelor pe un termen de 9-12 luni, plata chiriilor, scutirea de taxe și impozite, asigurarea facilităților fiscale etc. Adoptarea unui pachet special de măsuri pentru contracararea efectelor secetei, susținerea și subvenționarea activității în agricultură.
  3. Asigurarea unui cadru democratic și conform standardelor internaționale de pregătire și desfășurare a alegerilor prezidențiale.
  4. Manifestarea determinării și stabilirea unui calendar exact de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, în următoarele 12 luni, pe baza sistemului electoral proporțional.
  5. Modificarea Codului Electoral și asigurarea dreptului de vot în Diaspora timp de, cel puțin, trei zile, conform modelului românesc, aplicat la alegerile prezidențiale din anul 2019, în zilele de – vineri (de la amiază), sâmbătă și duminică. Dublarea numărului de secții de votare în străinătate. Adoptarea votului online și prin corespondență. Neadmiterea finanțării ilegale și din exterior (ex: dosarul “Bahamas” etc) a partidelor politice, neadmiterea excursiilor, a pomenilor electorale, precum și a oricăror altor forme de cumpărare a alegătorilor, asigurarea competiției politice pe baza finanțării legale și transparente a concurenților electorali. Asigurarea transparenței finanțării fundațiilor afiliate partidelor politice. Asigurarea libertății si obiectivității activității instituțiilor mass-media, a transparenței acționariatului și a surselor de finanțare ale acestora, înlăturarea propagandei venite din Federația Rusă, protejarea spațiului informațional al RM etc.

Soluționarea acestor obiective va însemna voință politică pentru resetarea și revenirea la normalitate a RM. Nesoluționarea acestor lucruri va însemna incapacitate și necesitatea înlocuirii clasei politice actuale.

În acest context, protestele care au izbucnit în câteva rânduri, care au loc și astăzi și cu care ne solidarizăm, vor deveni, inevitabil, o permanență, ceea va înrăutăți și mai mult situația.

Amintim că, Mișcarea Politică UNIREA s-a solidarizat cu veteranii în vederea soluționării revendicărilor și respectării demnității lor, care au protestat și în data de 3 martie 2020, fiind insultați de Dodon și regimul său, urmare a ignorării revendicărilor lor, înaintate încă în luna ianuarie.

Chișinău, 16 iulie 2020

Comentarii