Declarație-Program a MPU cu privire la ieșirea din criza sanitară, politică și social-economică a Republicii Moldova

Având în vedere reluarea relațiilor de încredere și de susținere UE-RM, în cadrul Acordului de Asociere, cu un rol și mai activ al României, având în vedere vizita recentă la Chișinău a E.S. Charles Michel, Președinte al Consiliului European, având în vedere necesitatea stringentă a redresării situației economice a RM, ca urmare a furtului miliardului și a celorlalte fraude, ținând cont de consecințele negative și presiunea socială ca urmare a pandemiei COVID-19, Mișcarea Politică UNIREA (MPU) consideră oportună și necesară elaborarea și adoptarea unui Program economic pentru ieșirea din criză, reluarea dezvoltării și crearea premizelor pentru creșterea calității vieții, pornind de la următoarele priorități:

1. Pandemia și sistemul de sănătate – vaccin, echipamente, un program pe 10 ani pentru redresarea sistemului de sănătate, stabilirea corelației corecte polița de asigurare-servicii, salarizarea corespunzătoare a medicilor, dotarea spitalelor,  program special de prevenire și de tratare a cancerului, definitivarea rețelei instituțiilor medicale. Costuri: 10-50 milioane euro/an.

2. Agricultura – subvenții în agricultură există în toată Europa, fără situații de calamități naturale. Acestea urmează a fi introduse și în RM. Asistența macro-financiară ar putea acoperi expres acest domeniu, unde sunt implicați până la 400.000-500.000 de cetățeni ai RM. Evident, în paralel, trebuie rezolvată problema declarării reale a veniturilor și a cheltuielilor, a roadei, a angajaților, a salariilor lor, trebuie spart monopolul la export etc. În anul 2020, agricultorii au vorbit de un cost de 1 miliard lei (50 milioane euro) pentru acoperirea pagubelor, însă, în cadrul unei abordări sistemice, suma urmează să fie mai mare.

3. Infrastructura – fonduri la îndemână și a autorităților locale pentru apă, canalizare, iluminat, drumuri etc. Suma alocărilor ar putea începe de la 1-3 milioane lei/anual per localitate rurală (900 de primării), suplimentar bugetelor lor, ceea ce ar constitui circa 1-3 miliarde lei sau circa 50-150 milioane euro/an.

4. Eficiența Energetică (termoizolarea și modernizarea clădirilor) – la Primăria Chișinău există un proiect de circa 500 milioane Euro, discutat cu BEI, care ar rezolva problema tuturor clădirilor din Chișinău și suburbii – școli, grădinițe, spitale, blocuri locative. Proiectul, în mare parte, este abandonat la ora actuală. Reluarea și extinderea lui la nivelul întregii republici ar presupune costuri de circa 1 miliard euro, eșalonat pe următorii 20 de ani. O finanțare anuală de 20-50 milioane euro/an, ar permite rezolvarea și a acestei probleme. Dar, în acest context, trebuie soluționată și chestiunea muncii la negru, ceea ce generează concurența neloială, plăți mai mici la buget, licitații măsluite, chiar dacă sunt electronice, probleme de calitate etc.).

5. Strategia Națională de Mediu – implementarea proiectului de management al deșeurilor elaborat deja  – 100 mln euro, finanțat de BEI. Introducerea sortării obligatorii a deșeurilor, salvgardarea celor doua râuri mari – Prut și Nistru (inclusiv chestiunea cu hidrocentralele Ucrainei), curățarea albiei râului Bâc de la izvoare până la gura de vărsare (a existat un proiect depus la București în acest sens) și a altor râuri, proiecte de împădurire, energie regenerabilă etc. – costuri inițiale, între 10-20 milioane euro/an. Aceste costuri sunt estimative și reprezinta un minim. Însumat, acest ajutor din partea UE, inclusiv a României, s-ar putea ridica la 150 milioane-300 milioane euro/an sau mai mult, ceea ce înseamnă pana 3%/an din PIB-ul actual, având proiecție pe următorii, cel puțin, 10 ani. Astfel, ar fi stimulată creșterea economică care – și cu ajutorul remitențelor anuale din partea Diasporei de peste 1 miliard euro/an, creșterea economică ar urma să treacă din segmentul 1-5 %, în segmentul următor de 5-10%. Un asemenea obiectiv este singurul ce ar permite dezvoltarea în ansamblu a RM: a educației, a sistemului social, a economiei și a societății, în general. Aceasta ne-ar smulge din sărăcie, din zona gri, ar putea oferi locuri de muncă, venituri decente și speranța celor care se mai gândesc la un viitor în RM. Evident că, democrația, statul de drept, justiția independentă, lupta împotriva corupției sunt precondiții pentru a ne mișca înainte. Pe de altă parte, este știut faptul că Unirea cu România este unica soluție care ar rezolva mult mai repede cele menționate mai sus, și ar aduce finanțări de la 1 miliard Euro anual, în sus, și oportunități mult mai mari: https://www.facebook.com/101967484714567/posts/187316529512995/?d=n , ceea ce ar permite ca în câțiva ani să nu mai fim ruda săracă și pribeagă a României și copilul orfan al Europei.

Chișinău, 9 martie 2021

Comentarii