Declarația PNL din 10 septembrie 2021 privind noua guvernare și obiectivul politic al Reunirii cu România

În toate cele trei decenii de după proclamarea Independenței Statului românesc Republica Moldova, este pentru prima oară când o singură forță politică, ce își revendică o identitate „proeuropeană”, a fost creditată cu încrederea populației în alegerile parlamentare anticipate, promițând să promoveze ferm reformele, să elimine corupția, să conducă societatea spre integrarea în UE.

Această forță are garanția deținerii, aproape absolute, a puterii parlamentare și executive, a Președinției – instituții ce și-au asumat reformarea sistemului judecătoresc și liberalizarea condițiilor pentru funcționarea liberă a puterii a patra – pentru o presă independentă.

Pentru atingerea acestor scopuri trebuie repornită, pe principiile relațiilor de piață, economia, deoarece Republica Moldova, ca stat-problemă, ca „cerșetor al Vestului”, nu va putea continua așa la infinit.

PNL a activat din anul 1991 până acum în trei formule politice și este martorul guvernărilor corupte ale mai multor alianțe postelectorale, în final eșuate, inclusiv al celei revendicate ca proeuropeană, instalată după guvernarea comunistă, încheiată în 2009, și care a inclus cunoscuți reprezentanți ai sectorului asociativ, precum e și cazul actualei guvernări.

Național-liberalii au fost și au rămas promotorii autenticelor valori democratice, implicit ai dreptului cetățenilor de a milita liber pentru a se regăsi, cu întreaga națiune românească, într-un singur stat.

Iar pentru că actualii guvernanți nu văd acest obiectiv, PNL va monitoriza acțiunile Puterii, convins că unica soluție pentru Republica Moldova rămâne Reunirea cu România, și nu exploatarea sentimentelor naționale ale conducătorilor Statului Român, pentru a obține sprijin și a menține statul nostru românesc falimentar, creat dincoace de Prut de către criminalii Hitler și Stalin.

În acest sens și în condițiile pandemiei cauzate de Covid, PNL le cere categoric actualilor guvernanți să nu se plieze orbește pe comandamentele venite de la unele instituții internaționale, ci să ia în vedere gradul de sărăcie din societate și să uzeze de pretinsul suport occidental pentru a asigura populației asistență și testare gratis – fie că e vorba de medici, profesori sau alte categorii profesionale, inclusiv de agenții economici, care circulă în interes de serviciu – tuturor cărora instituțiile statului le cer obligatoriu să prezinte diferite certificate medicale. Nu să îi oblige ilegal pe cetățeni să-și cheltuie salariile mici pe teste scumpe.

Totodată, constatăm prăbușirea partidelor democratice în alegerile din 11 iulie 2021. Asta pentru că, alegerile prezidențiale, în formula restabilită acum cinci ani, polarizează grav societatea, prăbușește partidele, ai căror cetățeni, cu viziuni provestice, recurg la „votul util”, timorați de influența Kremlinului, și își concentrează opțiunea, în parlamentare, pe prezidențiabilul cu șanse și pe entitatea ce l-a propulsat anihilându-se pluralismul politic.

Aceasta a fost și situația, dar și analiza trează, care a condus la decizia conducerii PNL.md de a nu participa la alegerile parlamentare anticipate – în lipsa solidarizării segmentului eurounionist sau, cel puțin unionist, în fața segmentului antiunionist prorus.

PNL a pledat mereu pentru consolidarea forțelor eurounioniste. De aceea, rămâne imperativul ca Opoziția extraparlamentară națională provestică să își unească eforturile în jurul convingerii că autenticitatea orientării provestice poate fi probată doar prin conștientizarea faptului că ea se poate realiza prin Reunificarea celor două state românești, despărțite în mod criminal acum 80 de ani.

În acest sens, speranța, eforturile și iluzia admiterii Republicii Moldova în structurile euroatlantice fără un Act al reunificării cu România sunt privite sceptic de național-liberali. PNL-ul istoric, cel care a înfăptuit România Mare și ai carui membri, în interfluviul Nistru-Prut, și-au sacrificat viețile pe altarul unității naționale, rămân pe poziția că trebuie să continue, dincoace de Prut, luptă, prin generații, pentru o Românie Mare, ca o Țară demnă în arhitectura europeană.

După discuții în ședința Delegației Politice Naționale privind atitudinea față de actuala guvernare, confirmăm necesitatea monitorizării actului de guvernare asumat de proeuropenii neunioniști, încât noii guvernanți să nu acapareze EI, la rândul lor, Sistemul în interes propriu, să nu recurgă la aceleași metode ca „foștii” în promovarea cadrelor, să nu cedeze presiunilor Moscovei legat de conflictul transnistrean, pentru satisfacerea deschisă a calculelelor Triunghiului geopolitic și geo-strategic Berlin-Moscova-București, nefavorabil deocamdată refacerii unității naționale românești.

PNL sugerează să nu neglijeze actualul Guvern nici zbaterile Ucrainei, analiștii întrevăzând inclusiv revenirea puternică, deși extrem de regretabilă, a Statului Ucrainean pe orbita Rusiei.

De aceea, e nevoie să conștientizăm, împreună, eventualitatea dezamăgirilor viitoare, legat și de efectele actualei guvernări. Să fim gata de relansarea luptei pentru Reunire, prin îmbinarea eforturilor de coagulare politică.

Credem cu tărie că partidele provestice, conștiente de momentul politic, pot răspunde imperativului de resetare postelectorală, pot demonstra maturitate și dorință sinceră de luptă neobosită pentru unitatea neamului românesc.

Chișinău, 10 septembrie 2021

Comentarii