Basarabia la rascruce: Proiectul Lista Unitatii Nationale

Marti, 23 decembrie 2008, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor, Forul Democrat al Romanilor din Moldova a lansat o noua initiativa: Masa Rotunda a partidelor de opozitie care se pronunta pentru si accepta Lista Nationala in vederea alegerilor parlamentare din primavara anului viitor. Au raspuns invitatiei reprezentantii a trei formatiuni – Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal si Partidul Ecologistilor.

In deschidere, a vorbit scriitorul si academicianul Nicolae Dabija, punctand exhaustiv argumentele privind oportunitatea nationala de a se merge in scrutinul parlamentar din 2009 pe o lista care sa cuprinda cat mai multe, iar ideal – toate partidele din opozitie.
Pe parcursul dezbaterilor, vorbitorii s-au pronuntat pentru urmatoarea formulare, mai adecvata: Lista Unitatii Nationale, drept un proiect cu sanse reale de a inclina rezultatele scrutinului in favoarea fortelor democratice de orice nationalitate, care sa garanteze o majoritate parlamentara, in consecinta si o echipa guvernamentala intru a solutiona problemele stringente ale tuturor paturilor sociale printr-un program care sa asigure integrarea RM in Uniunea Europeana.
Mai toti cei prezenti si-au expus punctul de vedere. Aveai impresia ca se pronunta un singur om.

Fiecare in parte si impreuna au pledat pentru urmatorul imperativ – unitate nationala. Dau, in ordine, lista: Nicolae Dabija, scriitorul Andrei Strambeanu, academicianul Petru Soltan, publicistul Petru Grozavu, Anatol Marin, reprezentant al societatii civile, Aurel Benu, locuitor din raionul Causeni, avocatul Roman Mihaes, Anatol Petrencu, presedintele MAE, scriitorul Mihai Moraras, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, juristul Nicolae Rosca, Andrei Dumbraveanu, regizorul si marele om de cultura Ion Ungureanu, personalitate marcanta pe care o regasim de ani si decenii in actiunea de renastere nationala, Constantin Lazar, istoricul Ion Buga, economistul Mihai Patras…

A dominat o atmosfera care a vadit ca se pune un inceput. Din toate argumentele, aleg unul: Forul Democrat al Romanilor din Moldova, Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal, Partidul Ecologistilor au confirmat ca accepta pe deplin si vor respecta in viitoarele alegeri principiile pe care le impune Lista Unitatii Nationale.

La Masa Rotunda din 23 decembrie am consemnat cateva absente din randurile opozitiei – Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova… Care nu pot fi insa taxate. S-a convenit ca in cel mai scurt timp problema va fi abordata si intr-o discutie cu liderii formatiunilor in cauza. Oricum, proiectul ramane in picioare. Pentru orice formatiune, pentru oricine. Astfel s-a convenit marti, la 23 decembrie, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor in legatura cu Lista Unitatii Nationale. Un proiect pentru ziua de azi, deopotriva pentru ziua de maine, deopotriva pentru specialisti din diferite domenii, de varsta diferita, mai cu experienta sau dintre tinerii specialisti si tinerii politicieni care sa exprime noul val si noua generatie.

Proiectul Lista Unitatii Nationale impune sa fim mai multi, sa fim umar la umar, sa ne ridicam drept basarabeni si pentru Basarabia. Basarabenii din Sud, din Nord, din Centru se pot regasi in acest proiect. Toti ne confruntam cu aceleasi probleme. Aspiram spre un mod de viata demn si mai bun. Toti subscriem pentru un stat de drept si pentru reformele democratice. De asemenea, pentru integrarea in Uniunea Europeana. De altfel, dintre vorbitori au propus ca Lista Unitatii Nationale sa fie extinsa prin sintagma „… Si unitate europeana”.

Consider ca marti, 23 decembrie 2008, s-a facut un pas istoric. Repet, dar e necesar sa accentuez: initiativa apartine FDRM. In parte, apartine deja si formatiunilor care s-au alaturat – MAE, PNL, PE, societatii civile, care si-a avut reprezentantii sai la Masa Rotunda.
S-a pus inceputul. Vor urma alti pasi. Sunt sigur ca a pasit si Proiectul – cu dreptul. Sunt sigur ca se vor alatura si alti sustinatori. Proiectul va deveni mai cuprinzator ori pe deplin cuprinzator.
Dea Domnul!

autor: Haralambie Moraru
articol: www.jurnal.md/article/10672/

Comentarii

Lasă un răspuns