Dragi prieteni, Echipa de tineri din partea Partidului National Liberal considera ca avem o guvernare pentru care combaterea coruptiei inseamna fraze goale, menite sa ne amageasca pe noi, cetatenii Moldovei, si Occidentul.
Dragi prieteni, Echipa de tineri din partea Partidului National Liberal considera ca avem o guvernare pentru care combaterea coruptiei inseamna fraze goale, menite sa ne amageasca pe noi, cetatenii Moldovei, si Occidentul. "Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea coruptiei", aprobata in decembrie 2004 de Parlament, mentioneaza ca "fenomenul coruptiei a afectat domeniile: politic si institutional, economic, judiciar si de drept, de instruire si educatie, de asistenta sociala si medicala, investitional si de comert international, subminand grav statalitatea Republicii Moldova". Ce sa adaugam aici, daca insusi Parlamentul recunoaste ca exista coruptie mare in toate domeniile?! Cum apara comunistii statalitatea, despre care ne spun in fiece zi? De ce au dat-o pe mina coruptiei? Noi, tinerii, vrem o adevarata democratie, un stat de drept, justitie. Vrem ca studiile pentru care platesc parintii nostri sa ne poata ajuta la prosperarea societatii. Noi nu vrem sa devenim someri, avind studii serioase. Adica sa nu putem lucra unde simtim ca avem capacitati sau sa facem afaceri pe care sa ni le fure fiul cuiva de la Putere.
Conform BERD, printre cele 20 state ale Europei de est
Moldova ocupa locul 11 prin coruptie si ultimul loc - prin calitatea guvernarii.
Principalele cauze ale coruptiei sunt salariile mici ale functionarilor publici, imbogatirea ilegala a celor de la Putere,
lipsa unui control administrativ sever asupra respectarii legii,
legislatia imperfecta si un sistemul judecatoresc ineficient in combaterea coruptiei.
Inzadar incercam sa taiem ramurile copacului coruptiei.
El nu va cadea sub regim comunist. Radacinile sint chiar bratele actualei guvernari.
Copacul trebuie taiat de la radacina. In caz contrar, el nu va cadea niciodata!
Nu trebuie sa fim indiferenti cind se voteaza legi care favorizeaza persoane de la conducere si prietenii lor.
Trebuie sa protestam, sa nu permitem imbogatirea cuiva pe spinarea noastra.
E greu de controlat actiunile guvernarii, concrescute cu grupurile corupte din toate ramurile societatii.
Insa cea mai mare coruptie nu e in invatamint si medicina, unde salariile sint extrem de mici,
precum vor sa ne arate guvernantii.
Coruptia e pusa la cale in cabinetele Presedintiei, Parlamentului, Guvernului.
Doua Ambasadoare ale SUA in Moldova, cind si-au incheiat misiunile diplomatice, ne-au vorbit noua, studentilor. Dna Pamela Hyde Smith, a spus ca «trebuie sa vorbim de coruptia care inabusa economia Moldovei si prevalarea ei este cauza principala ca tara ramine atit de saraca. Moldova nu a reusit sa atraga decit o mina de investitori straini, majoritatea fiind descurajati de politicile si actiunile orientate impotriva mediului de afaceri. Unele intreprinderi duc o contabilitate dubla, isi ascund profiturile si evita plata impozitelor. Persoanele presupuse a fi implicate in crima organizata activeaza mult prea liber in economie. Unele preturi la produsele agricole sunt manipulate in avantajul anumitor exportatori si in defavoarea micilor fermieri. Anumiti politicieni detin controlul asupra unui numar de industrii intregi ca monopoluri personale si pot limita importul sau exportul altor oameni de afaceri. Aceasta coruptie bazata pe lacomia celor puternici denatureaza si saraceste economia, ceea ce duce la aparitia coruptiei bazate pe necesitate in rindul celor saraci.
Dna Smith si-a exprimat ingrijorarea ca unele persoane par sa doreasca reorientarea conducerii Moldovei inapoi, spre planificarea centralizata, prin implicarea Guvernului in stabilirea preturilor pentru energia electrica si reglementarile din sectorul energetic, dar si a proiectelor de legi ce favorizeaza controlul de stat in sectorul agrar. Coruptia va continua sa bintuiasca in Moldova pina cind se vor gasi destui oameni care sa se ridice si sa spuna impreuna: „Noi nu vom mai tolera aceasta!”Si fosta Ambasadoare SUA, dna Heather Hodges a spus, in discursul sau final, sistemul judiciar al Moldovei trebuie reformat, pentru a deveni mai profesionist, mai transparent, mai putin corupt si mai putin influentat de interferente politice. Domnia sa a spus ca privind asistenta din partea Fondului Provocarile Mileniului, nu va fi usor, pentru ca, in special institutia creata pentru combaterea coruptiei, se opune schimbarilor si se impotriveste inversunat sa fie o organizatie moderna. E vorba de Centrul pentru Combaterea Crimei Economice si a Coruptiei. Ce e de facut? Comunistii spun ca stim numai sa criticam. Insa ei nu asculta de sfaturi. Noi, totusi, venim cu propuneri concrete. 1. Parlamentului sa ratifice toate Conventiile Europene si Internationale ce tin de coruptie.2. Sa avem audieri parlamentare deschise despre starea de lucruri privind combaterea coruptiei. 3. Conceptul si Principiile de combatere a coruptiei sa fie discutate larg in societate, cu participarea oamenilor de afaceri ce sufera din cauza functionarului public.4. Trebuie reformat sistemul administratiei publice, prin: – garantarea salarizarii decente a functionarilor publici in functie de rezultatele finale ale activitatii; – precizarea imputernicirilor si a responsabilitatilor functionale; – angajarea in functie prin concurs si in baza de contract; – organizarea, o data in doi ani, a testarii functionarilor si, o data in cinci ani, – a cursului de perfectionare; – un mecanism de control si supraveghere a activitatii functionarilor publici; – excluderea dependentei functionarilor publici, in afara de primele persoane, de orientarea politica a guvernarii.5. Sa se elaboreze, cu oameni de afaceri, principiile de absorbtie a economiei subterane, de stimulare a sectorului privat si de largire a cimpului de impozitare6.Organele publice republicane sa asigure accesul prin Internet la toate informatiile nesecrete deschisa. Noi, tinerii, vom lupta pentru aceasta atitudine si ne vom organiza sa ne spunem mereu cuvintul. Trebuie sa avem o pozitie activa si vom reusi. Libertatea e aproape!