Cuvintarea de la Bruxelles

Interventia Vitaliei Pavlicenco, deputat in Parlamentul de la Chisinau, presedintele PNL din R.Moldova, in Grupul liberal-democrat din Parlamentul European, in cadrul dezbaterilor «Moldova si UE»
6 mai 2008


1. Vorbind despre UE si RM, putem incepe din 1991 sau de mai devreme, din 2001 sau din 2005. Cel mai clar raspuns la intrebarea de ce R.Moldova a pierdut 17 ani e ca este extrem de puternica influenta Rusiei si clasa politica nu are un sprijin mare din alta parte pentru a putea iesi din aceasta influenta. Influenta rusa a generat un mod de a fi si al clasei politice care o face dependenta de Moscova. Moldova inca e orfana razboiului rece, risca sa ramina orfana Europei, este uitata de toti, este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde si i se trag toate relele, este un teritoriu cazut nu numai din istorie, ci si din geografie. Asta e perceptia oamenilor simpli.

2. De multe ori se spune ca Opozitia nu ofera ceva puternic de alternativa comunistilor. Eu sint de acord cu analistii care spun ca in R.Moldova, unde exista doar libertatea de a fi persecutat, este injust sa formulezi atit de usor cerinte si reprosuri de acest gen.

3. Spunind ca Moldova nu a avut un ajutor influent proEuropa – chiar daca nu a meritat, eu cred ca trebuia sa-l aiba. Romania inca este uneori captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», cum spun mereu Moscova si comunistii, ce folosesc din plin acest sablon, de aceea o sarcina primordiala a ca Romania sa convinga Europa, Vestul, de adevarul privind Basarabia. Aici as spune doua lucruri: 1. Cetatenii simpli au asteptat ca Romania sa intre in UE si NATO si, apoi, sa intoarca fata in mod sunbstantial spre Moldova, dar in Romania au inceput luptele intestine si s-a cam uitat de noi. Insa regimul comunist nu trebuie confundat cu oamenii dezinformati cu buna stiinta. Pentru ca cine altul sa fie avocatul nostru in fata Vestului decit Romania? Romania trebuie sa explice Uniunii Europene identitatea romaneasca a Republicii Moldova, Romania are pirghiile UE, ale Consiliului Europei. PNL pledeaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova ca si partenriat strategic bilateral pentru accederea rapida, prin asistenta romaneasca, a R.Moldova in UE. Da, Romania aici ar trebui sa fie mai puternica decit Rusia, insa are adevarul de partea sa si statul R.Moldova este romanesc, nu rusesc, avem 80 la suta de romani, numiti geopolitic moldoveni, deznationalizati in perioada sovietica. 2. Al doilea lucru este ca, spre bucuria noastra, sper, si UE, dna Marianne Mikko, alti europarlamentari au facut declaratii transante despre modificarile inadecvate la legislatia electorala, ca si Consiliul Europei, Comisia impotriva rasismului si a intolerantei, presa americana – toti au inceput sa remarce adevaratele dedesubturi ale dramei R.Moldova – ne este negata identitatea romaneasca si, atita timp cit asta nu se va rezolva si nu vor veni la putere in Moldova fortele democratice, nationale, puternice prin adevarul incontestabil, nu vom merge spre reforme si stabilitate. Cit s-a vehiculat cu Istoria integrata, «in spiritul valorilor si principiilor Consiliului Europei» – iata ca s-a vazut reactia Consiliului Europei – regele e gol.

4. Comunistii au declarat in februarie 2005 ca obiectiv strategic integrarea europeana, dar apoi s-a dovedit ca asta a fost doar pentru a induce in eroare Occidentul, a evita o revolutie orange si a avea bani, fara reforme, din Vest, de la UE, de la SUA. Desi am votat in prima zi a actualei legislaturi o Declaratie de consens pentru integrarea europeana si rezolvarea problemei transnistrene in cadrul Constitutiei, acum vedem ca a fost o inselaciune, ca si toate alte legi si hotariri importante fortate sa fie votate prin zisul consens.

5. Am spus in 2005 – prin esenta, comunistii nu pot fi proeuropeni, pentru ca asta inseamna stat de drept, justitie, reforme, libertati si drepturi fundamentale, pluralism de opinii si politic, ceea ce ii arunca de pe arena politica pe comunisti. Sa fie oare ei sinucigasi? In plus, Voronin si clanul nu se vor in UE si NATO, pentru ca nu le da voie Rusia sa se regaseasca acolo cu Romania, care pentru ei ar insemna si unificare politica, ceea ce nu pot admite in nici un caz. Aici este esenta a tot ce se intimpla in Moldova si de ce comunistii vorbesc de UE, dar nu vor UE si asta explica o campanie extrem de dura antiromaneasca, de natura electorala, dar si pentru a se spala de parteneriatul contra firii cu PPCD.

6. Cind, in 2005, au venit la Chisinau Saakasvili si Basescu, iar Voronin a mers la Kiev, asta a fost o greseala – comunistii prin asta, plus exit-polul menit sa manipuleze, au ramas la putere si am intirziat inca patru ani, cel putin, daca speram ca in 2009 va fi alternanta la putere. Daca nu – e rau de tot. L-am intrebat pe un absolvent georgian din echipa Saakasvili al Centrului american de studii de securitate Marshall din Germania – de ce l-au sprijinit atunci pe Voronin. Mi-a raspuns ca li s-a spus ca Voronin e proNATO si asta i-a facut sa procedeze astfel. Iata ca azi Voronin vrea sa adopte o lege privind securitatea nationala, doar pentru a bate in cuie neutralitatea. PNL aduna semnaturi pentru abrogarea ei din Constitutie – Voronin vrea sa mentina Moldova in sfera de influenta rusa si trupele ruse pe veci pe teritoriul nostru. Deci, au fost amagit si liderii Ucrainei, Georgiei. Romaniei, intreg Occidentul. Spuneam atunci ca va ajunge un an pentru ca Occidentul sa vada ca a gresit in 2005 – a fost nevoie, vad, de doi. O recunosc oare cei ce au inspirat combinatia PPCD-PCRM? Unde sintem azi cu diferendul de peste Nistru – oare nu in pragul transnistrizarii Moldovei si permanentizarii militare a Rusiei in sud-estul Europei, la frontiera cu UE si NATO? E clar – conflictul nistrean are menirea majora sa blocheze nu numai NATO, dar si UE spre Est – uitati-va cum e amenintata Ucraina si ce se intimpla in Georgia. Iata de unde si istericalele contra Romaniei, membra a NATO si cu baza americana la Constanta.

7. Eforturi si reale succese pe calea spre UE au fost si pina si dupa 1998. Cunoasteti, intre 1998 si 2001, R.Moldova a inceput sa participe la Comitetul UE-RM. Dupa defoltul din 1998, la 11 septembrie, Parlamentul a adoptat o hotarire despre reorientarea exporturilor moldovenesti spre Est si a proclamat orientarea spre integrarea europeana ca obiectiv strategic major. Dar nu a fost sa fie. In 2002, national-liberalii au propus, din partea Partidului Liberal, formula veche, anterioara a dlui Mihai Ghimpu, dupa modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, din 1995, ca toate partidele proeuropene sa semneze un Apel catre conducerea comunista de a crea o Comisie nationala pentru elaborarea strategiei si a conceptiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Nu au semnat numai comunistii. Dar peste doua luni au furat ideea si au compromis-o. Ei ori fac asa, ori plagiaza proiectele de legi.

8. Acum doi ani, am fost cea care am propus ca R.Moldova sa anuleze vizele pentru cetatenii tarilor membre ale UE. M-a chemat presedintele comunist al Comisiei de securitate din Parlament si ma forta sa imi retrag initiativa. Nu am facut-o, au elaborate alt proiect de lege. Expertii au si publicat un studiu despre plagiatul legislativ, practicat de comunisti. Si alte initiative zac in Parlament, de condamnare a crimelor comunismului, de iesire, a doua oara, din CSI, ca prima oara nu a mers nici pentru democrati, de anulare a unor documente privind reglementarea nistreana.

9. In general, le spuneam domnilor de la Ambasada SUA – vrem, nu vrem in R.Moldova votul este etnic si cei 80 la suta de romani vor fi cei ce vor pleda pentru UE si NATO. Nu zic, se produc schimbari si in rindul alogenilor. Insa social-democratii au rezerve in orientarea politica, trag si spre Est, de aceea orientarea clara euratlantica o au doar liberalii. Si contra lor lupta urit si mult comunistii. PNL vorbeste mereu despre necesitatea urmarii politicilor externe comunitare ale UE. Moldova trebuie sa fie alaturi de Georgia si Ucraina, sa urmeze exemplul balticilor, nu sa ramina in luntrea rus, daca vrea in UE. Dar nu vrea, numai mimeaza.

10. Ce e de facut ? Fortele sint inegale, comunistii au impartit si societatea civila in doua – sint cei cu Puterea si cei cu Opozitia. La unele conferinte, manifestari participa unii, la celelalte – altii, dialog si transparenta, toleranta si discutii nu sint. Iar ultimele modificari la legislatie, interdictiile pentru cei cu cetatenie romana sa candideze la Parlament, sa detina functii publice, verificarile in privinta rudelor in Romania si ascendentei romanesti in institutiile de stat de catre agentii de securitate, carora li s-au creat functii, creeaza o atmosfera mai groaznica decit in anii stalinismului. Si asta in plin secol 21, cu pluralism de opinii si democratie.

11. Este bine ca a avut loc aceasta discutie, noi trebuie sa ne salvam singuri, dar sansa de a fi victima intereselor marilor puteri inca ne urmareste si e bine ca liberal-democratii europeni sa o stie. Am spus mereu aceste lucruri timp de cinci ani ca si deputat membru al Adunarii Parlamentare NATO, din partea Parlamentului de la Chisinau. In 1999 am obtinut la sesiunea de toamna de la Amsterdam ca intr-o Rezolutie a AP NATO sa se dispuna retragrea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova. Insa carul nu s-a urnit din loc nici pina azi si se face totul ca sa nu se urneasca. Eu sint cetateanca romanca din 1992, ii intrebam pe americani – ati mai vazut o tara in care sa nu ai dreptul sa candidezi la functii in statul tau si nici in altul? Dar unde sa mergem sa traim – pe luna? Chiar acest pamint romanesc, al Basarabiei, este cel mai patimit de pe intreg globul pamintesc si nimic nu ne poate salva? Poate ne vor salva liberal-democratii. Noi am pierdut trenul baltic spre UE si NATO, apoi am pierdut trenul romanesc si bulgar, acum riscam sa pierdem si trenul georgiano-ucrainean. Va multumesc.

Comentarii

Lasă un răspuns