
Insa, oricit ma chinuiam – fie ca era vorba de creditul dat de BEM pentru sediul PCRM, de banii publici cheltuiti pentru cladirile din gestiunea Guvernului, de tendere/licitatii, dupa care banii publici se scurgeau spre societati controlate de fiul Presedintelui, de procese judiciare cu aceleasi societati pe la vami, de banii de la Capriana, de alte tertipuri de imbogatire a clanului de la putere – nu puteai, in acel regim, sa primesti un raspuns adecvat, desi unele au fost exacte si concrete, pe ultima suta de metri, de la Cancelaria Guvernului privind cheltuirea banilor publici, ministrii demisi, invinuiti, parca, de multe rele, dar ramasi in afara vizorului organelor competente controlate de potentatii deceniului.

Acum, insa, dupa 5 aprilie si 29 iulie, timpurile, parca, s-au schimbat. Dar asta e – pe alocuri e doar parca. Centrul de Combatere a Coruptiei nu se ocupa de trebusoarele lui Voronin, nici de Procuratura Generala nu am auzit “sa pacatuiasca” in fata “fostilor”. Cheltuielile de la cardurile personale, cind fiul lui Voronin era si mare magnat bancar, cu banii intreprinderilor de stat, ar trebui sa fie un fir ce sa conduca direct spre ghemul lui Oleg si al labirintului sau oligarhic nesupus inca legii. De ce nu se intimpla asta?
Am ascultat astazi o emisiune pe http://www.jurnaltv.md/ro/start/#50491&20100102&50499&&3609&3608&3606, la rubrica “topuri”, ceva mai dosita pe site, cu participarea lui Petru Bogatu si a Corneliei Cozonac, intitulata “Oleg Voronin. De ce tace Procuratura?” (Pentru a vedea articolul acceseaza FORUM-ul de pe site sau acest link) Se incearca un raspuns la intrebarea din titlu, dar si la intrebarea “cine putea transmite presei asemenea date?”
Nu cred sa conteze cine le-a transmis. Conteaza ca spre presa se scurg deja asemenea date, iar presa are dreptul sa anticipeze lucrurile spre binele public si sa nu fie intrebata de justitie de unde le-a luat, ci structurile competente sa cerceteze daca ele corespund realitatii. Nu conteaza ca o fi vorba de reglari de conturi prin presa. Important e ca – odata si odata – sa fie trasi la raspundere capii regimului Voronin pentru genocidul antiromanesc.
Si nu exagerez – pentru ca si economic, si social, si politic, si spiritual, si cultural, romanii din Basarabia au fost supusi metodic exterminarii si in acesti 10 ani de guvernare comunista. Din 1999, cind a fost rasturnata Alianta pentru Democratie si Reforma, si pina la 5 aprilie 2009. Sa nu uitam ce spunea un preot la care s-au confesat tinerii ce au cunoscut ororile coridoarelor negre ale mortii de la politie – ca erau batuti cu bocancii peste organele genitale “urindu-le” sa nu mai apuce sa faca “pui de romani”.
La un moment dat, mie mi s-a facut mila de protagonistii de la www.jurnaltv.md, care erau parca in ipostaza de a justifica de ce tac structurile competente, in loc sa le ceara cu tarie sa se implice.
Ce cred eu? Cred ca cineva nu le permite acestor structuri sa isi faca treaba. Poate ca acei “cineva” negociaza ceva cu “fostii”. Unii au aruncat si ideea ca i s-a avansat clanului Voronin “pretul tacerii” si el acum mediteaza. Bine, sa zicem ca in joc sint milioanele de care democratii o fi avind nevoie sa mai cistige niste alegeri anticipate. Ar fi o justificare, nu? Eu consider, insa, ca acestia sint bani publici si nu trebuie sa treaca de la o mafie invechita in rele la unele mai noute.
Si-apoi, banul e ochiul dracului si nu e niciodata in plus. Dar cum ramine cu imaginea noii guvernari, care a pus niste persoane noi in fruntea CCCEC si PG, dupa care ar rezulta ca e vorba de “brinza buna in burduf de ciine”. E ceea ce spunea un editorialist – “invingem noi sistemul ori ne invinge sistemul pe noi?”
Dar cum ramine cu tinerii maltratati pe si dupa 7 aprilie? Spuneam, intr-o alta postare, si regret ca am uitat sa o sugerez la “Vocea Basarabiei”, ca daca persoane din actualul arc de guvernare nu sint legate de clanul Voronin, inseamna ca nu trebuie sa fie impiedicate CCCEC si PG, alte structuri sa isi faca treaba.
Daca nu sint la mijloc niste mismasuri de sute de milioane, consider ca liderii AIE ar trebui sa convoace, la Palatal 14National, o adunare nationala cu toti tinerii maltratati, caliciti pe 7-8 aprilie si pina la 29 iulie. Sa fie invitati toti cei din evidenta politiei, terorizati intre doua campanii electorale. Sa fie invitati si parintii lor, pentru a li se cere iertare in numele Republicii Moldova. Iar cei care au suferit de pe urma politiei, care a actionat la indicatia tkaciucilor si voroninilor, sa ceara pedepsirea capilor-calai ai regimului comunist pentru crima savirsita impotriva propriei populatii, nationalizarea tuturor averilor familiei criminale si pedepsirea vinovatilor intr-un proces public. Aceasta e pozitia mea.
Si pe ultima suta de metri:
“Procurorul General: “Dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până în luna octombrie” http://unimedia.md/?mod=news&id=15619
Procurorul General, Valeriu Zubco, declară că dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până pe data de 7 octombrie, respectiv, nu au fost efectuate investigaţii pe ele. De aceea, rezultatele investigaţiilor reluate vor fi cunoscute în 2010, transmite Info-Prim Neo.
„Cu toate acestea, într-un timp foarte restrâns, avem 7 dosare trimise în judecată privind evenimentele din aprilie şi se efectuează un lucru enorm pe cazul din 14 octombrie, care este unul foarte dificil”.
Procurorul nu a precizat de ce şi de către cine au fost suspendate dosarele respective.”
Vitalia PAVLICENCO