Declarația PNL în noua situație politică – doar un semnal de unitate poate mobiliza major societatea

Miercuri, 27 iunie, a avut loc ședința lărgită a BPC al PNL, cu participarea membrilor din Chișinău ai Delegației Politice Naționale. S-a discutat momentul politic și s-a adoptat textul Declarației de mai jos.

Declarația PNL în noua situație politică

– doar un semnal de unitate poate mobiliza major societatea

PNL a cunoscut din plin abuzurile regimului Voronin și ale pretinsului regim proeuropean instaurat după anul 2009, când național-liberalii au și sprijinit sincer partidele care se arătau reformatoare după plecarea comuniștilor de la Putere.

În pofida abuzurilor descurajante, PNL a participat la toate scrutinele, exceptând 5 aprilie 2009 (național-liberalii fiind pe lista MAE), 29 iulie 2009 (când PNL s-a retras în favoarea alternativei proeuropene) și prezidențialele de acum doi ani, când a fost victima unor aleși și reprezentanți locali ai partidelor parlamentare.

În alegerile din 2014 majoritatea rezultată a fost clădită pe furtul voturilor unor partide extraparlamentare, inclusiv ale PNL, manipulându-se populația prin necesitatea ”apărării, cu orice preț, a vectorului european”, vector compromis ulterior. Furtul voturilor a afectat grav capacitatea de funcționare a partidelor, în special unioniste, după 2014.

Totuși, PNL a înfruntat justiția națională și a acumulat experiență în această luptă pentru dreptate în istoria sa de 11 ani. Având o amară experiență de rezistență în fața regimurilor nedemocratice, a regimurilor hoțești, fals proeuropene, PNL pledează continuu pentru coagularea forțelor provestice – în vederea obținerii unei victorii comune decisive.

PNL vede în prezent una din trei coagulări reformatoare posibile: o coagulare liberală, o coagulare unionistă sau – o variantă optimă – o coagulare eurounionistă. Identitatea românească și obiectivul național al Unirii sunt testul de sinceritate și toleranță pentru europeniștii încă neunioniști.

Din păcate, nerealizarea acestui imperativ al UNITĂȚII politice a Opoziției eurounioniste parlamentare și extraparlamentare lasă acestui Sistem profund nedemocratic suficiente posibilități pentru perpetuarea abuzurilor contra concurenților electorali. Și PNL a suportat – în alegerile disputate pentru Primarul capitalei PNL – efectele abuzurilor din partea instituțiilor menite să asigure desfășurarea corectă a alegerilor, abuzuri contestate, însă, în justiție.

De aceea, național-liberalii au învățat lecția politicii-junglă moldovenești – trebuie să tinzi să respecți întru totul legea.

Din păcate, și misiunile interne și cele externe de observare a alegerilor și-au demonstrat ineficiența în alegeri, cheltuindu-se doar în zadar resursele.

Iar sondajele de opinie pe parcursul campaniilor electorale au avut mereu doar menirea de manipulare a votanților. Acestea trebuie interzise.

Invalidarea ambelor tururi ale recentului scrutin din Chișinău printr-o decizie politico-juridică dură, destul de controversată, este însoțită de serioase suspiciuni, care i-au dezamăgit pe votanți. Justiția putea adopta, totuși, o decizie de validare, poate – cu unele mențiuni privind aspectele nepracticate electoral în statele cu democrații avansate, aspecte de luat în seamă în viitoarele scrutine. Amintim și nerealizarea sugestiilor concrete din Adresele Curții Constituționale către Parlament, în contextul validării alegerilor prezidențiale din 2016.

Populația, nu doar cea din Chișinău, nu a înțeles tertipurile la care s-a recurs de dragul neadmiterii unui candidat ”străin” Sistemului în structurile decidente ale Municipiului. Această sfidare politico-juridică i-a supărat pe cetățenii. De aceea, clasa politică prooccidentală, mai ales având în față un exercițiu electoral inechitabil într-un eventual sistem mixt, are sarcina de a-și lua toate măsurile de prevenție pentru apărarea voturilor provestice în continuare.

În anii de după 2011, în special, PNL care, împreună cu justiția națională, pe baza literei și a spiritului CvEDO, a instituționalizat – prin crearea noii practici judiciare – unionismul, care, ca și românismul, este constituțional, și nu pot fi tratate drept extremism, – a promovat și practica dialogului concret pentru solidarizarea entităților proromânești prin Platforma Consiliului Unirii, cea care a lăsat în memoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului acțiuni frumoase de demnitate națională.

PNL consideră că, pentru solidarizarea națională, proeuropeană, orice mobilizare în perioada ce a rămas până la alegeri ar trebui să se concentreze și să vizeze următoarele direcții și scopuri:

  • presiuni asupra majorității parlamentare pentru anularea sau suspendarea aplicării sistemului electoral mixt în alegerile generale următoare sau, cel puțin, introducerea turului II în scrutin
  • formarea unei Platforme politice și electorale comune, pentru apărarea voturilor Blocului eurounionist în viitorul exercițiu, care poate fi o continuare logică a noii entități – ”Mișcarea de rezistență națională” – națională și prin consolidarea loială și demnă a tuturor segmentelor etnice minoritare în jurul părții de națiune majoritară românească de dincoace de Prut
  • elaborarea în comun, de către componentele noii structuri, a unui nomenclator de revendicări reale, prin care să fie taxat comportamentul instituțiilor Puterii ori să se determine evoluții politice propice bunei dezvoltări a societății
  • solicitări și apeluri insistente de solidarizare a părții active a populației, care să devină categoria de cetățeni ce cultivă în rândul părții mai puțin informate a societății toleranța față de coagularea eurounionistă, pluralismul de opinii, identitatea românească.

Numai uniți, împreună, putem reuși alternanța la Putere în viitorul scrutin general – prin depășirea tuturor fracturilor și fisurilor create artificial în scopul dezmembrării. O altă cale decât cea a dialogului nu există.

Textul Declarației a fost adoptat în ședința BPC al PNL.

Chișinău, 27 iunie 2018

Comentarii

Lasă un răspuns