Simbata, 9 aprilie 2011, a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a decis participarea formatiunii la alegerile locale din 5 iunie 2011. Membrii DPN au examinat un numar mare de chestiuni, incluzind Raportul despre activitatea PNL în perioada 5 martie 2011-9 aprilie 2011, retragerea unor membri si cooptarea de noi membri in DPN, participarea PNL la alegerile locale, desemnarea trezorierului PNL pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 si a reprezentantului PNL la CEC, Mesajul, Simbolul si Strategia PNL in alegerile locale, acțiunile Filialelor teritoriale pentru înaintarea candidaților la functia de primar și a listelor pentru consilieri, precum si alte decizii.
Membrii DPN au adoptat o Declaratie privind contextul alegerilor locale si reprimarea pluralismului politic si de opinii. (Declaratia se anexeaza.) DPN a decis ca BPC sa organizeze actiuni de protest in legatura cu anularea timpului gratis la posturile publice de presa.
La sedinta DPN au participat mai multi invitati, in special persoane ce au aderat recent la PNL si au creat organizatii locale, au convocat conferinte teritoriale si pregatesc listele de candidati pentru functia de consilier si primar. Printre invitati a fost si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care, impreuna cu membri ai conducerii PNL, a participat la conferintele de presa in problema redobindirii cetateniei romane de catre romanii din Basarabia, lipsiti abuzit de ea de catre autoritatile sovietice. In curind, reprezentantul acestei Uniuni si membri ai conducerii PNL vor mai aduce, in atentia publicului, aspecte interesante din calvarul romanilor basarabeni de a redeveni, si prin acte, romani.
Membrii DPN au vorbit despre greutatile campaniei electorale, au venit cu sugestii pentru staful central – care le-a remis toate materialele ajutatoare pentru luarea deciziilor in Filialele teritoriale si pentru inscrierea in cursa electorala , si au decis sa-munceasca in acest scrutin, pentru a identifica persoane de calitate, cu bun-simt, care sa reprezinte PNL in fata colectivitatilor.
SP al PNL
Raportul Biroului Permanent Central in fata Delegatiei Politice Naționale a PNL pentru perioada 5 martie – 9 aprilie 2011, prezentat de Vitalia Pavlicenco, presedinte
Stimati colegi, stimati invitati,
Acum o luna, pe 5 martie, am desfasurat sedinta Delegatiei Politice Nationale, in cadrul careia am discutat despre situatia din societate, activitatea si sarcinile partidului.
Stiam ca urma sa fie stabilita data alegerilor locale, totusi, stabilirea zilei de 5 iunie 2011 ne-a luat prin surpindere. De aceea, avem sarcini grele, carora trebuie sa le facem fata.
Pentru inceput, ma voi referi pe scurt la activitatea noastra din perioada mentionata.
Cunoasteti, pentru sedinta trecuta am pregatit si v-am remis mai multe materiale despre PNL, destinate difuzarii catre membrii PNL si cei ce ar putea fi atrasi in rindurile noastre, in ideea pregatirii candidatilor pentru functia de consilier si primar. V-am promis sa facem insigne – astazi le aveti, asa prevede si Legea privind partidele.
In aceasta perioada, am avut discutii in Clubul tinerilor liberali cu persoane importante – istoricul Veaceslav Stavila, primul presedinte al PNL, Andrei Iuri-Apostol s.a. Am reconditionat calculatoarele la sediu, ca sa vina tinerii ce participa la actiuni si care pregatesc astazi congresul al II-lea al TNL.
Am organizat, pentru prima oara in sase localitati din Republica Moldova, actiuni de 27 martie, de Ziua Unirii – la Chisinau, Balti, Cahul, Leova, Orhei si Telenesti. Am difuzat Sageti liberale cu Hora Unirii de Vasile Alecsandri si imagini cum a dansat PNL Hora Unirii pe 9 mai 2008, in plin regim comunist, in Scuarul Operei Nationale. Tinerii au participat la marcarea acestei date in Chisinau.
Am participat la emisiuni televizate, expunindu-ne pozitiile fata de unele decizii si realitati.
In aceeasi perioada am participat la conferintele Filialelor PNL – in Anenii Noi, chiar pe 27 martie, Rezina, Cantemir, Drochia. Urmeaza, in luna aceasta, mai multe conferinte teritoriale. S-a incercat la Ialoveni, insa a fost mutata ora si a esuat, a fost vina stafului central. Am avut o actiune de binefacere pentru artistul de circ traumatizat Tudor Cirlan de la Rusestii Noi, Ialoveni.
Am fost si mai sintem martorii fuzionarilor MAE-PL si AMN-PLDM. Cunoastem ca merge mai greu, desi oamenii isi gasesc, intr-un fel, locul si se integreaza in echipele altor partide. Am facut o oferta publica sa se vina la PNL, pentru a consolida impreuna partidul.
Este placut ca ne gasesc oameni din sate si raioane, unde structurile inca nu au reusit sa inchege o conferinta ori au fost distruse repetat prin traseism. Apar grupuri de sprijin, care formeaza echipe pentru Consilii locale, orasenesti, raionale.
Staful va face bilantul, in aceasta etapa, al numarului de candidati PNL pentru functia de primar si consilier. Sint sigura ca zilele urmatoare ne vor aduce o crestere. In raioane, situatia e total diferita. As spune, fara sa supar, ca, acolo unde se depune efort, se pot inregistra rezultate. Unde se considera ca activitatea in PNL se reduce la a veni pentru sedinte la Chisinau, rezultate nu vor fi.
Noi stim – nu atragem intens in PNL oameni de la partidele din alianta. Daca au decis sa fie ei, de buna voie, membri ai PNL, a fost din proprie initiativa si am salutat venirea, dar nu am defilat si nu ne-am laudat pe la televiziuni si conferinte de presa. Am apreciat gesturile unor fosti membri ai PD, mai ales aripa PSL, ale unor fosti membri ai PPCD, PL, PLDM, care au venit spre noi. In cea mai mare parte, insa, avem membri noi, atrasi in politica din sfera nepolitica, si stimulati sa aiba pozitie civica. Noi stim ca e mai greu sa lucrezi cu oameni noi, insa sintem cei care vrem sa facem ceva sincer, bun si ne sacrificam – atit in planul mesajului curajos, cit si in plan organizatoric. Partidele trebuie sa pregateasca si sa formeze cetateni activi pentru societate, care sa ii ajute in viata, sa ii serveasca pe cei mai putin informati.
In acest sens, PNL a avut o practica de participare la locale, in 2007, a fost una de inceput, insa lucrurile evolueaza si acum ne pregatim mai serios de scrutin. Însă, adeseori avem senzatia ca oscilam intre bine si prost, daca ma refer la consistenta umana a structurilor teritoriale. Adica, nu putem sa tot incercam sa va ajutam sa aveti cu ce lucra, dar sa ne spuneti ca, in tot raionul, aveti numai un candidat la primar si o lista de candidati pentru consilieri intr-un singur sat.
Am decis sa organziam repede sedinta DPN, pentru a lucra intens pina la 5 mai, ca sa inaintati liste de candidati pentru functia de consilier in cit mai multe sate, in oras si pentru Consiliul rational. Aveti colegi in staful PNL, e vorba de Ecaterina Blanovschi, de Nicolae Margarint si de Ion Calmic, sunati-i sa va lamureasca.
Avem, cum spuneam, cazuri frumoase si chiar spectaculoase de aderare la PNL. Asa a fost cu Durlesti, Cantemir si Drochia. In citeva zile sau saptamini, colegii nostri mai noi – Sergiu Afanasiu, Vasile Lupascu, Mihai Creanga si Vasile Bogatu – au adunat oameni de treaba, oameni dintr-o bucata, oameni de bun simt, care au format echipe si au convocat adunari de constituire a organizatiei locale sau de convocare a conferintei teritoriale. Le multumim pentru aceasta implicare si efort.
La Rezina si Orhei au venit colegi noi, care au activat in PD. Sint oameni cu foarte buna experienta si ne bucuram ca sint energici si au ce invata de la ei si colegii nostri. Ma bucura barbatii care vin sa ajute doamnele – e garantia succesului.
Noi, conducerea PNL, consideram ca, daca in fiecare raion, vor avea, minimum, 4-5 candidati la primar, unii cu sanse reale de a cistiga, va fi un succes. Incercati, stimati colegi, fara a presa sau ofensa, sa purtati un dialog cu fosti membri ai MAE si AMN, pentru a oferi cadrul partidului doritorilor de a candida. Pentru aceasta, trebuie initiat un dialog, sa ii cunoasteti pe liderii filialelor partidelor si sa indrazniti sa ii atrageti.
Da, sint de acord ca exista un pericol ca cei care au fost la putere si in raioane, acum se vor cu orice pret tot acolo si asta poate conduce la mafiotizarea partidului, asa cum se intimpla cu PLDM, PD si PL. Nu vorbesc de MAE, care nu au mai apucat, sarmanii, – exceptindu-I pe cei adusi la aceasta miscare de la AMN de catre Untila – sa participe la alegeri locale. Vorbesc de cei de la AMN-ul lui Urechean si de la partidele din arcul guvernamental. Sigur, noi nu dorim ca in PNL sa intre profitori si traseisti. Aveti, in acest sens, toata libertatea in teritoriu, cu o conditie – sa nu puneti mai presus interesul personal in raport cu necesitatea de a creste procentul partidului.
Va solicitam sa analizati bine lucrurile. In acelasi timp, trebuie sa fim preocupati de cresterea PNL in locale, ca sa iesim din criza procentuala.
Si se mai constata un fenomen curios si paradoxal. Pentru unii mesajul unionist al PNL este de speriat. Pentru altii – este un magnet. Nu putem aprecia univoc ce am pierdut si ce am cistigat in alegerile trecute, o pot spune cifrele si specialistii. Dar sint sigura ca mesajul ne-a adus identitatea, pe care multa lume o apreciaza ca sincera, precum este, si nu oportunista sau conjuncturala. Tocmai de aceea vine lume care ne spune ca nu se teme de mesaj, ci ca sintem un partid sincer si curat si vor sa mergem impreuna. Acesti oameni vor aduce crestere de procent PNL-ului, fapt ce le-ar inchide gura antiromanilor fatisi sau ascunsi, ai caror patroni ar putea avea o surpriza.
Astfel, orice efort al fiecaruia dintre Dvs. inseamna un plus adus unui obiectiv care trebuie sa fie al populatiei majoritare romanesti din R.Moldova.
In perioada ce urmeaza, vom elabora materiale pentru alegeri, in care ne vom axa pe necesitatea schimbarii modului de abordare a administrarii publice locale. In acest sens, vom discuta si azi despre Mesajul si mesajele noastre in alegeri, ce trebuie sa se deosebeasca de cele ale guvernantilor – cu sansa de a schimba situatia in bine, dar care nu o fac.
As mai avea de adaugat doua lucruri – in privinta congresului, pe care sper sa il convocam dupa 5 iunie, si despre cine va candida la oras. In privinta primei probleme, avem punctul de vedere al Ministerului Justitiei, in privinta celui de-al doilea aspect – purtam un dialog si, daca nu se va solda cu nimic, ma voi sacrifica, poate, eu. Insa, daca cineva doreste sa candideze, examinam orice candidatura.
Imi inchei aici raportul si va solicit sa va spuneti opiniile despre activitatea depusa, situatia din raioane, despre cum vedeti lucrurile in aceasta campanie.
Alege PNL, alege bunul-simț!
Votează PNL! Votează cu bun-simț!
Comentarii